Noves formes d’interacció(innovació en dispositius d’entrada i sortida)

Fig 1: Dispositius Perifèrics. Font: Pàgina Web StormForce

En el món de la informàtica, es coneix com a dispositiu a una peça de hardware que no forma part del nucli d’un sistema sinó de la que es connecten interactuen amb ell de manera auxiliar, és a dir, permet la comunicació entre el sistema i l’usuari.

CONTEXT HISTÒRIC

Dins aquests tipus de dispositiu trobem els perifèrics on exerceixen diverses funcions i es divideixen per diferents tipus. Per una banda els dispositius d’entrada, coneguts com a dispositius que permeten als usuaris introduir dades externes al sistema. Com a exemples més coneguts tenim els teclats, on les tecles permeten als usuaris donar instruccions al sistema. La càmera seria també un exemple, ja que captura imatges que s’introdueixen al sistema. Els escàners, que permeten fotografiar un text o una imatge o bé reconèixer-la digitalment. El ratolí, que comunica l’usuari amb el sistema o bé els micròfons, que capten l’àudio i el transfereixen al sistema. Aquests són un dels exemples d’entre altres de dispositius d’entrada on han innovat any rere any.

Vídeo 1: Quins són els dispositius d’entrada?

Per altra banda tenim els dispositius de sortida, són les que permeten recuperar informació del sistema, dirigida a altres usuaris. Un dels exemples més coneguts seria la impressora, que reprodueix la informació digital en suport físic com pot ser escrita o il·lustrada. Un altre exemple serien els auriculars, situats al cap i a les oïdes dels usuaris on poden escoltar la informació. Les pantalles o els monitors també són un dels exemples més coneguts, ja que transmeten la informació als usuaris de manera visual. Aquests dispositius també han anat evolucionant a mesura que han anat passant els anys.

Vídeo 2: Quins són els dispostius de sortida?

HISTÒRIA I EVOLUCIÓ

Fig: 2: Evolució Dispositius Entrada i Sortida. Font: Pàgina web Samsung

Els dispositius d’entrada i de sortida tenen la seva pròpia història i tots ells han anat evolucionant al llarg dels anys. Primerament van aparèixer els primers teclats cap a l’any 1946 i eren unes adaptacions dels teletips. Començaven a tenir ús a computadores com l’Eniac (1946) on s’utilitzava un teclat electrònic, però que alhora servia d’entrada i sortida del paper. També la computadora Binac (1948) on es podia fer ús d’un tape magnètic per donar entrada i sortida de la informació en tost del paper. Seguidament té lloc l’aparició de la primera impressora d’alta velocitat anomenada UNIVAC High Speed Printer (1953) dissenyada per RemingtonRand. Estava composta per quatre gabinets, una font d’alimentació, una màquina d’impressió, un dispositiu de control i un lector de cintes. Aquesta impressora era capaç de produir sis-centes línies de text per minut. El gener de 1960 tenen lloc els primers altaveus. Es tracta d’unes botzines per computadora, que hi han substituït l’ús d’un so intern.

Uns anys després, 1968, es va inventar el ratolí com a resultat d’una investigació on es volia augmentar el poder de combinació entre l’ésser humà i la màquina. Aquest invent va suposar un gran canvi per a la informàtica moderna. Posteriorment, l’any 1977 a Alemanya es van perfeccionar els altaveus aplicant la música. Quatre anys després, el 27 d’abril de 1981, Apple presencia el primer ordinador anomenat Xerox Star 8010 amb un ratolí inclòs. A partir d’allà van seguir diversos models més com Commodore Amiga que tenia un sol botó. Després d’anar anunciant nous productes, l’any 1991 va destacar el primer ratolí sense cables anomenat Mouseman Cordless.

Ja cap al 2017 les tecnologies començaven a sofrir una gran evolució. Des de l’aparició dels primers teclats fins als actuals teclats multimèdia que permeten controlar el volum de la música, passar d’una cançó a una altra, accedir a aplicacions entre altres coses que abans eren impensables. Amb el ratolí l’evolució ha sigut semblant, des de l’aparició dels primers ratolins que funcionaven de manera mecànica amb el seu format senzill fins als actuals ratolins òptics i que funcionen sense cables. El mateix any 2017 es va comprovar una evolució també dels monitors. Dels dispositius de sortida és el que més s’utilitza. La seva evolució ha sigut altíssima, des dels primers monitors monocroms que costava veure-ho amb claredat fins als monitors d’alta definició. Finalment, el mateix any també havien evolucionat les impressores que passaven de ser senzilles a  impressores 3D fins avui dia. A més a més es troben algunes que no necessiten cable per connectar-les, venen amb connexió wifi que permet imprimir des de qualsevol dispositiu wifi de casa.

ESTAT ACTUAL

Dels teclats, tenim exemples com el de sense fils Apple. No necessita cap mena de cables ho pots fer servir en qualsevol posició mentre no sigui a llarga distància de la computadora. Trobem també els teclats de tela on són totalment impermeables i per tant no s’ha de tenir problemes si es mulla.
Per part dels ratolins, existeixen els anomenats Magic Mouse, que permeten el desplaçament amb una velocitat molt alta. Els Mouse Gamer, són ratolins adaptats que tenen botons programats d’acord amb el joc per millorar el funcionament.
Quant als micròfons destaquen els Line 6, que tenen una gran qualitat de so i molta comoditat a l’hora de fer-ne ús. La qualitat del so és alta i té controls digitals professionals.
Respecte als escàners, trobem el Fujitsu ScanSnap, té la capacitat d’escanejar 25 pàgines per minut o fins a 50 imatges a color per minut. A més a més si presenten algun error ho detecta automàticament ho corregeix.
En les càmeres la marca Sony és la que més qualitat presenta com la Cybershot DSC, incorpora una lent de gran qualitat. Proporciona una qualitat d’imatge perfecta amb controls manuals complets. Destaca també la Samsung com la NX300 que grava vídeos amb HD o en 3D i té connexió wifi.

Vídeo 4: Millors càmeres Sony

Dels dispositius de sortida els monitors també han presenciat una gran evolució i actualment segueixen tenint un gran ús en l’àmbit mundial. Dels que més destaquen trobem l’anomenat Dell Ultrasharp on té una qualitat i precisió de la imatge excel·lent, i és ideal per tenir-la de companyia. La marca ASUS també pren un gran ús, ja que té una gran qualitat i compta amb connexions com HDMIUSB i per auriculars d’entre altres.
Pel que fa a les impressores la marca HP és de les més conegudes mundialment on està certificada com a la més ràpida del món en aconseguir imprimir fins a 70 fulls en tan sols un minut. La marca EPSON també té molta utilitat, ja que incorpora tecnologies wifi, pantalles tàctils i bona qualitat de tinta.
Finalment els auriculars hi han aconseguit més presència en l’actualitat, els Creative Gigaworks tenen un so de gamma alta. A més els seus components acústics són increïbles. La marca Philips tenen importància sobretot pels DJ perquè s’adapten molt bé a l’usuari.

Vídeo 5: Evolució dispositius entrada-sortida

RELACIÓ AMB LA TITULACIÓ

El periodisme és una activitat professional que consisteix a obtenir informació per després difondre-la a partir de xarxes de comunicació com la ràdio, la televisió, internet, etc. Com a definició d’aquesta titulació, pot relacionar-se amb el tema. Els dispositius tant d’entrada com de sortida tenen característiques semblants i la majoria sobre l’obtenció d’informació o de la comunicació. 

La relació entre la titulació i els dispositius d’entrada i sortida es caracteritza per la seva evolució conjunta i de manera constant, els dos conceptes es necessiten entre ells a l’hora de poder obtenir els seus resultats. En aquest cas seria el d’obtenir una informació prèvia i comunicar-la a les persones mitjançant les xarxes socials amb l’ajuda dels dispositius.
A més a més en el món del periodisme destaca cada vegada més la presència dels dispositius d’entrada i sortida. La premsa escrita sempre ha tingut una gran utilitat en l’àmbit mundial, però la premsa digital des de l’evolució dels mitjans de comunicació s’ha disparat el seu ús i els dispositius d’entrada i sortida tenen molta importància. Bàsicament sense aquests dispositius el periodisme no podria comptar amb la premsa digital i seria tot redactat a mà.

Fig 3: Evolució impressora
Fig: 4 : Evoluciól treball escrit del periodista

Vídeo 6: Com és trebalar en Periodisme?

Pregunta:  Amb l’ús d’aquests dispositius d’entrada i sortida, suposa el final del periodisme imprès?

Vídeo 7: Final del periodisme digital?

PRESENTACIÓ

WEBGRAFIA

Dispositivos de entrada y salida -2021 -Español- Sofiacas-Característicashttps://www.caracteristicas.co/dispositivos-de-entrada-y-salida/ Apple Mouse Evolution (1984 & 2009) -2012-Inglés-Mac Historyhttps://www.mac-history.net/photo-gallery/2012-03-15/history-of-the-apple-mouse/attachment/apple-mouse-evolution Dispositivos de entrada y salida – Qué son, cuáles son, ejemplos-2021-Español-Equipo editorial-,Etecé-Conceptohttps://concepto.de/dispositivos-de-entrada-y-salida-mixtos/  Dispositivos de Entrada y Salida (actuales)-Inglés-Andrea Garcia-prezi.comhttps://prezi.com/dccal_q8usgn/dispositivos-de-entrada-y-salida-actuales/ El funcionamiento de un sistema informático se basa en el uso combinado Read more-2021-Español-Mauro-Diferenciandohttps://diferenciando.com/dispositivos-de-entrada-salida/

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.