Com es comparteix informació a través d’Internet?
Als anys noranta amb la creació i el desenvolupament d’Internet van començar a aparèixer diverses plataformes digitals que servien per compartir informació, interactuar amb altres usuaris dins la xarxa, buscar i trobar informació, entre altres moltes coses. En aquell moment Internet era una novetat que la majoria de persones no sabien per a què servia i eren molt pocs els que feien servir Internet. A poc a poc va anar agafant força i cada vegada hi havia més usuaris. Va ser llavors quan van començar a néixer plataformes per compartir fotos, vídeos, documents i música.
Actualment tenim centenars de plataformes per compartir informació a Internet, des d’aplicacions que serveixen per compartir documents entre diferents persones (Google Drive o Office), altres que es basen en compartir fotos (Instagram o Pinterest), per compartir vídeos(Tik Tok o You Tube) i per escoltar i compartir música (Spotfy o You Tube). Aquestes plataformes no treballen de la mateixa forma, però si d’una manera semblant, ja que la finalitat sol ser molt semblant i l’objectiu principal d’aquestes plataformes és facilitar informació compartida a qualsevol persona que s’hi pugui connectar.
Història i evolució:
De les moltes plataformes per compartir fotos, vídeos, documents i música que existeixen explicarem la història i l’evolució escollin un exemple d’una plataforma de cada i n’explicarem la seva història i evolució que més o menys és el mateix que a totes, però exemplificat queda més clar.
- Plataformes per compartir documents
- Plataformes per compartir fotografies
- Plataformes per compartir música
- Altres plataformes
Plataformes per compartir documents
El Google Drive és una aplicació per compartir documents amb altres persones, pertem editar un mateix document des d’ordinadors, mòbils o tauletes en el mateix moment i que totes les persones que estan editat veguin els canvis fets al moment.
Google Docs (Drive en l’actualitat) va ser creat l’agost del 2005. Llavors, aquesta plataforma oferia edició de textos en col·laboració, a més a més els controls eren molt semblant als de Microsoft. El 2007 Google Docs va ser accessible per a tots els usuaris de Google Apps. A partir dels anys s’hi anaven aplicant noves coses com per exemple pujar qualsevol arxiu. Inclou processador de textos, Full de càlcul, programa de presentació bàsic, creador de dibuixos i editor de formularis destinats a enquestes. A partir del 2010 també va entrar en el món de l’emmagatzematge en linea.
Google Docs va canviar la seva denominació per Google Drive el 2012. Cada usuari compta amb 15 gigabytes de memòria gratuïts per emmagatzemar els seus arxius. Amb aquesta actualització Google Drive va crear un gran canvi, permetre editar els documents sense connexió.
Plataformes per compartir fotografies
Pinterest és una plataforma per compartir imatges sobre diferents temàtiques, et permet buscar sobre el tema que necessites alguna foto i te les mostra, qualsevol persona pot guardar-se les imatges creant carpetes o simplement a la carpeta de “m’agrada”. Aquesta plataforma s’utilitza per buscar inspiració professional, és a dir des del disseny d’una revista, o per la vida quotidiana, per exemple hi podem trobar pentinats o maquillatges.
Pinterest es va crear el 2009 amb el nom de “tote” i només s’hi podien trobar imatges relacionades amb la moda. Al veure l’èxit d’aquesta plataforma van decidir reformar-la i crear un contingut variat que el va portar a tenir molts més usuaris. Fins al 2012 Pinterest funcionava amb un sistema de convidats, és a dir, un conegut t’enviava l’enllaç i llavors ja podies accedir-hi, però a partir del 2012 qualsevol persona es podia crear una conta sense necessitat d’haver d’estar convidats i els usuaris ja podien interactuar en la plataforma.
Plataformes per compartir música:
Spotify és una plataforma que permet als seus usuaris escoltar qualsevol estil musical i les seves cançons, també pots crear les teves pròpies carpetes i afegir-hi les teves cançons preferides.
Aquesta plataforma va ser creada el 2006, però fins dos anys després no va veure la llum pels usuaris, ja que les negociacions per les llicències musicals amb les discogràfiques van allargar el procés. Al principi només estava disponible en alguns països i permetia escoltar música sense haver de descarregar-la. Però si volies accedir a la plataforma de manera gratuïta, t’havien de convidar. Posteriorment van crear una aplicació pel mòbil poder escoltar música on volguessis i també els cantants i grups de música podien obrir un canal per penjar-hi els seus temes. També va canviar la forma d’accedir-hi, actualment ja no t’han de convidar, només t’has de crear una conta.
Altres plataformes
Estat actual
Actualment totes aquestes plataformes estan molt presents en la vida de la majoria de nosaltres, compartim part de la nostra vida per les xarxes socials amb fotos, vídeos o textos amb plataformes com Instagram, Twitter, Snapchat, Facebook entre altres. En la majoria d’empreses de treball cooperatiu i en les universitats utilitzen les eines que ofereixen les plataformes per compartir documents com per exemple el Google Drive o l’Office. La música està present en molts moments de la vida quotidiana de les persones, per exemple, quan van amb transport públic, per relaxar-se, per fer esport, i aquí és on apareixen les plataformes com Spotfy o You Tube.
Per tant, aquestes plataformes estan en el punt més alt d’utilització i cada vegada va creixent més el nombre de persones que les utilitzen dia a dia.
Plataformes digitals i periodisme
Les plataformes digitals per compartir imatges, vídeos, documents i música estan clarament vinculades amb el periodisme. El periodisme és una professió que es treballa en equip, per tant, es necessita poder compartir qualsevol document amb els membres de treball. També es necessita estar informat i en moltes de les plataformes poden veure el que penjen personatges o entitats importants i/o d’interès, per tant, és necessari que utilitzin aquestes plataformes per poder desenvolupar correctament la seva feina.
- Viquipèdia (2021). Google Drive. Recupertat de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Google_Drive
- Cesar Mesa. (2020). La historia de Pinterest, que es y cómo funciona. Recuperat de: https://cesarmesa.com.co/la-historia-de-pinterest-que-es-y-como-funciona/
- María Valera. (2019). Historia de Spotify: nacimiento y evolución del líder de la música en streaming. Recuperat de: https://marketing4ecommerce.net/historia-de-spotify-del-lider-de-la-musica-en-streaming/
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.