CONTEXTUALITZACIÓ

Les Smart cities són la combinació de creativitat, persones i tecnologia per aconseguir una millora en la sostenibilitat i eficient a qualsevol ciutat mundial. Perquè això passi, les Smart cities faciliten eines als seus ciutadans perquè aportin el seu punt de vista en la millora de la ciutat. Amb aquest objectiu, les ciutats proposen millores per la inclusió, transparència, distribució de recursos i clusterització. A més, també busca la riquesa, economia digital, indústria cultural, tecnologia assequible per a tothom, mobilitat intel·ligent i adaptació al medi ambient.

En aquest treball, també es parlarà sobre un concepte desconegut per la majoria de la societat. El IoT o internet de les coses és l’agrupació i interacció de dispositius i objectes a través d’una xarxa, que pot ser privada o pública, com és el cas d’Internet. Pel que fa els objectes o dispositius, són des de sensors fins a objectes quotidians, com pot ser el cas de les neveres.

HISTÒRIA I EVOLUCIÓ

Les ciutats intel·ligents o Smart cities van començar a coure’s a la dècada dels 90 amb l’inici de les tecnologies, però no va néixer el concepte fins el 2004. La idea va aparèixer a Espanya, després d’un treball realitzat per el Ministeri d’Indústria, i es convertia en el primer programa que treballava en un model de ciutats intel·ligents a nivell mundial. Una reunió entre diversos sectors, va dur a terme el primer pla sobre una ciutat amb més de 5.000 metres quadrats, on es mostrava en format cinematogràfic, el que seria una ciutat intel·ligent. Amb el pas del temps, i gràcies a l’ajuda de l’evolució en les xarxes, les ciutats han pogut desenvolupar en diferents àmbits, la tecnologia per millorar la zona i fer-la més eficient i sostenible.

Què són les ciutats intel·ligents?

En canvi, IoT va aparèixer per primera vegada l’any 1982 amb una màquina expenedora que es va modificar i es va conectar a la xarxa. Amb el pas del temps, diferents personalitats van esmentar aquest tipus de xarxa, però no se li va donar nom fins al 1999, quan Kevin Ashton ho va batejar com a Internet de les coses. Un cop entrats en el segle XXI, grans multinacionals com LG van desenvolupar electrodomèstics que estaven connectats a la xarxa. Per Cisco, el terme va néixer entre els anys 2008 i 2009, quan els dispositius connectats a la xarxa superaven el nombre d’habitants del planeta. 

ESTAT ACTUAL

Actualment trobem ciutats intel·ligents a tots els continents. Segons l’Índex IESE Cities in MotionLondres, Nova York i Amsterdam s’han posicionat com a les ciutats mundials més intel·ligents. Els índexs valoren diferents paràmetres, i segons les diverses puntuacions, les ciutats es classifiquen en millor o pitjor posició. Per exemple, Zúrich ha obtingut la millor qualificació en cohesió social, o Reykjavík (Islàndia) i Wellington (Nova Zelanda) en qüestions mediambientals.

A Espanya, Madrid i Barcelona ocupen les primeres posicions en el rànquing estatal. Pel que fa la capital espanyola, cal destacar la plataforma MINT (Madrid INTeligente), on els ciutadans poden informar a través del seu dispositiu mòbil sobre les incidències en el transport públic, i així, millorar en la sostenibilitat de la ciutat. A Barcelona, el projecte C-Mobile i la gestió del tràfic amb big data ha provocat que avancés dues posicions en el rànquing (28). Per darrera de les dos grans ciutats espanyoles, es troba València, Sevilla, Màlaga i Palma de Mallorca, entre les 100 ciutats mundials més intel·ligents.

https://vimeo.com/257138752

A diferència de les Smart Cities, l’IoT es pot trobar a tots els punts del planeta, i amb un cost més baix. És cert, que aquest concepte va sorgir fa temps, però no va aparèixer fins fa poc amb una sèrie d’avenços a la tecnologia, que va permetre la seva pràctica. Entre aquests avenços, cal destacar:

  • Accedir a la tecnologia amb un baix cost i mínima potència
  • La connectivitat. Ha permès transferir dades des d’arreu del planeta de forma eficient.
  • Plataformes informàtiques en el núvol. És el cas de llocs com Google Drive Dropbox.
  • Machine learning i analítica. Recopilar informació de manera ràpida i senzilla.
  • Intel·ligència artificial

Per tant, el IoT està molt interioritzat dins de la nostra societat, tot i que la majoria de gent no sigui conscient de la seva funcionalitat.

RELACIÓ AMB LA TITULACIÓ

És cert que l’inclusió de les xarxes socials en aquests últims temps ha significat el canvi més radical i de més importància de la xarxa, per tema usuaris i la seva funcionalitat. Per contra, el que la majoria de la societat no coneix, és que estem connectats a les xarxes per més coses de les que podem pensar. 

Relacionant-ho amb la nostra carrera, en aquest cas Periodisme, el fet de poder comptar amb Smart Cities, pot facilitar la feina del periodista per arribar al lloc dels fets, o amb l’ús de les xarxes socials d’assebantar-se d’una notícia molt recent i que encara no ha arribat a la redacció. El mateix passa amb el IoT, aquesta dependència d’estar connectats a les xarxes permet als consumidors del producte periodístic poder rebre el servei que ofereixen les principals cadenes televisives, radiofòniques o escrites del nostre territori. 

BIBLIOGRAFIA

Baquero, M. (2018, gener 09). ¿Qué son las Smart Cities o ciudades inteligentes?. https://panelesach.com/blog/smart-cities-o-ciudades-inteligentes-que-son/

Gracia, M. (2021, novembre 01). https://www2.deloitte.com/es/es/pages/technology/articles/IoT-internet-of-things.html

Oracle. (2021). https://www.oracle.com/es/internet-of-things/what-is-iot/

Viquipèdia. (2021). Internet de les coses. https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Internet_de_les_coses

Idom. (2021). http://www.smartcities.es/

BBVA. (2021). https://www.bbva.com/es/sostenibilidad/top-mundial-y-espanol-de-las-smart-cities-o-ciudades-inteligentes/