Will Smith protagonitza un dels moments més virals de la 94ª edició dels Oscars
Els “Academy Awards” coneguts com els premis Oscar són, avui en dia, la gran nit del cinema mundial. Cada febrer l’atenció de la comunitat de l’entreteniment i dels aficionats al cinema d’arreu del món es dirigeixen a aquesta gala. La febre dels Oscars creix des que es presenten els films i les persones nominades, arribant al seu punt àlgid la nit de la Gala, quan centenars de milions d’amants del cinema i d’aquestes estrelles s’enganxen als seus televisors per saber qui rebrà el màxim honor de la realització cinematogràfica.
Sent un dels esdeveniments de més notorietat, és lògic pensar que tot el que passa durant la gala està al punt de mira de molta gent, tant és el cas que qualsevol succés que cridi l’atenció es viralitza immediatament. I justament va ser el cas de l’edició d’aquest any, on Will Smith va convertir-se en el protagonista de la gala, i no per ser el guanyador de l’Oscar a Millor Actor Protagonista, sinó per un dels moments que passarà a la història dels premis. L’actor va donar una bufetada durant l’inici de la gala a Chris Rock, el presentador, després que el còmic fes broma del pentinat de Jada Pinkett, la dona de Will Smith, “ara que està rapada podria haver fet la seqüela de La tinent O’Neil”, broma de mal gust si es té en compte que l’any passat la intèrpret va reconèixer públicament haver-se rapat a causa de l’alopècia.
En un inici, l’actuació de l’actor podia haver semblat part del guió, però es va veure clarament que no era això quan, després de la bufetada, l’actor va seure i va prosseguir recriminant des del seu seient al còmic que es va quedar esbalaït i sense saber com continuar el discurs, “treu el nom de la meva dona de la teva p*** boca” li va etzibar Smith. Minuts després de l’incident, l’actor recollia el seu primer Oscar a Millor Actor gràcies al rol de Richard Williams del film “King Richard” i duia a terme un esperat discurs ple de titubejos i incoherències plorant a llàgrima viva i amb l’emoció a flor de pell. Will Smith va expressar estar aclaparat davant el moment que està vivint i va tractar de justificar-se sense al·ludir directament a l’agressió.
L’actor va referir-se també al seu paper en la pel·lícula “La vida imita l’art i m’he tornat una mica boig, com el meu personatge” afirmava l’actor, i afegia, fent el discurs més perillós en horari de màxima audiència que “l’amor et fa fer coses boges”. I concloïa el discurs demanant disculpes a l’acadèmia i a la resta de nominats, un discurs que posava un aparent punt final en un dels gestos que poder marcaran per sempre la seva carrera.
EL MOMENT ES VIRALITZA
Hores després d’aquest incident el món sencer sabia el que havia passat. Una gran quantitat de mitjans de comunicació van noticiar el moment, les xarxes es van omplir de comentaris i missatges, l’agressió es va convertir en trending topic a Twitter i alhora, es va convertir en meme. Però no només es va viralitzar aquest moment, sinó que va passar a ser viral tot el que es relacionava amb aquest fet. El perquè? Segurament perquè, per una banda, es tracta de l’entrega de premis de cine més rellevant a nivell mundial i que un espectacle així tingui lloc en aquest espai és cridaner, un espai on hi ha les celebritats més influents, amb més seguidors i més notorietat del món, els grans influencers del moment. I aquest és un dels altres motius del perquè d’aquesta gran viralització del moment, perquè qui no coneix a Will Smith? Ell és una de les estrelles de Hollywood més conegudes entre totes les edats i compte amb més de 60M de seguidors a Instagram. Protagonista de desenes de pel·lícules i una llarga trajectòria a l’esquena, ahir es culminava la seva carrera amb un dels honors més grans a què un actor pot aspirar, moment que es va acabar veient difuminat.
A més a més, la fotografia de l’acció ja s’ha convertit en un dels memes virals del moment. L’autora de la imatge, Ruth Fremson, cobria els Oscars per primer cop pel New York Times i després de fer clic al botó de la càmera, va saber a l’instant que tenia la foto de l’edició, tot i que ni ella ni la resta dels presents a la gala sabien si era de veritat el que acabava de passar. Just després d’aquest moment de tensió ella va continuar amb la seva feina “No vaig poder prestar atenció a la repercussió de la imatge fins a moltes, moltes hores més tard”, assegura Ruth, que per la viralització i venda de la foto rebrà un percentatge dels guanys. I no només la fotografia, sinó que milers d’usuaris han utilitzat l’acció per fer-ne un meme.
Després de la viralització a l’instant del vídeo, de la foto de la bufetada i que tots els mitjans n’anessin plens, es va començar a fer viral Will Smith en sí i tot el que rodejava l’incident. Des de les reaccions d’altres celebritats fins a vídeos antics de l’actor. Tothom volia saber que passava pel cap dels assistents de la gala, de l’Acadèmia i de l’entorn de l’actor sobre l’incident que havia tingut lloc aquella mateixa nit. Una de les reaccions que s’han fet virals ha estat la de Serena Williams, la tenista i productora de “King Richard”.
I una de les altres reaccions que s’han fet virals ha estat la de Nicole Kidman, la fotografia del moment de la seva reacció s’ha convertit en meme de molts twitters del mon. I és que l’expressivitat que reflecteix l’actriu fa que ens sentim molt identificats amb ella. Kidman es va quedar – literalment – bocabadada, la mateixa reacció que hem pogut tenir nosaltres des de casa nostra, tot i que veure-ho en directe segur que va ser molt més increÏble.
ARRIBA LA POLÈMICA
Tot i el que hem esmentat, això no va ser el plat fort de què envolta aquest moment, sinó la polèmica que un episodi com el viscut a la gala dels Oscars ha generat. Aquest és el punt més destacable de tot el que ha succeït i on cal prestar més atenció. Fins on arriben els límit de l’humor?, és justificable la violència per amor? Aquestes dues qüestions han inundat les xarxes socials i han creat un debat que s’ha posat al punt de mira de tota la comunitat digital.
Aquest fet ha suposat encara més la viralització del moment i és el que ha aportat una rellevància significativa al cas. Per una banda, tenim al còmic Chris Rock qui fa una broma de mal gust, burlar-se d’una malaltia no es pot considerar èticament correcte, però si és en clau d’humor, sempre s’hauria d’acceptar des d’un punt de vista més obert, o no. Aquesta polèmica sobre els límits de l’humor que s’ha desencadenat amb el còmic com a protagonista ha acabat generant una cosa en favor seu, i és que el seu pròxim show ja ha exhaurit totes les entrades de les funcions. I, per altra banda, la justificació d’un acte violent per amor de Will Smith durant el seu discurs ha generat una onada de crítica cap a la seva persona, tot i que també és cert que molta gent ha defensat el gest. L’actor després de tota aquesta onada de pressió, acaba demanant perdó i condemna la violència a través d’un post d’Instagram.
Aquests dos conflictes que sorgeixen a partir d’un escenari, atribueixen més pes i força a la notícia i fan que es viralitzi molt més ràpid i que generi una quantitat d’informació, en menys de 5 dies, espectacular.
CONCLUSIONS
Per què un vídeo, una imatge, un moment es converteix en viral? Aquesta pregunta té centenars de respostes possibles i totes elles igual de vàlides, cada cas és diferent i n’existeixen moltíssims de representatius. Però hi ha certs factors que influeixen a aquest fet com per exemple la notorietat del protagonista i la seva influència, el lloc on passa o l’acció en qüestió. Aquests paràmetres ajuden a la seva viralització en xarxes socials i és que, en definitiva, es fa viral allò que genera un interès a la població, i és de tal nivell, que tothom ho vol saber i tothom fa clic a la imatge, el vídeo o el post per estar al corrent o al dia de la informació. En aquest cas concret, la viralització ha estat extremadament ràpida i a nivell mundial perquè compleix molts dels requisits claus per a ser viral en si. En primer lloc, i com he mencionat, el protagonista del moment és ni més ni menys que Will Smith, ja és en sí una celebritat i té una gran influència mundial. En segon lloc, que el succés té lloc ni més ni menys que al mig de la gala dels Oscar, segurament la mateixa escena al mig del carrer, no hauria estat tan notòria (potser hagués estat notícia a quatre mitjans de notícies del cor) però que hagi succeït en mig d’un espectacle televisiu retransmès a 130 països i amb un seguiment mundial, porta a explicar el motiu pel qual l’escena s’ha escampat per tot el món en un marge molt petit de temps. En tercer lloc, és un fet xocant que ningú s’esperava i que ha impactat, ja no només als espectadors, sinó als organitzadors i a les altres celebritats que estaven assistint a la gala. I per últim i no menys important, la polèmica que ha generat, debats televisius i radiofònics, centenars de notícies relacionades, i més de 5000 tuits en menys de 24h han set el que ha generat aquesta acció de menys de 30 segons.
WEBGRAFIA
Academy of Motion Picture Arts and Sciences. (s. f.). About the Academy Awards.
Navío, J. (2022, 28 marzo). Lista completa de ganadores de los Oscars 2022. Premios Oscar
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.