ADEU A LES BIBLIOTEQUES

Oriol Clos Nadal

Un dels articles que he estat cercant i finalment m’ha cridat més l’atenció, ha estat un titulat: “Adeu a les biblioteques”, redactat per la periodista Marta Garcia Aller, publicat al 24 de setembre de 2018. Buscant articles sobre la impremta i el seu canvi o dels llenguatges, he trobat aquest article que m’ha cridat especialment l’atenció, ja que mai m’havia parat a pensar sobre l’evolució de la biblioteca i com la tecnologia l’està afectant d’una forma considerada i gairebé total, provocant la seva desaparició de la societat actual.

Imatge 1. Font: Guia Universitària

Revolució Tecnològica

Aquest article ens parla sobre la revolució tecnològica i tot el comportament que aquesta ha generat sobre les biblioteques al dia d’avui. Actualment ja no és necessari anar a la biblioteca per poder llegar un diari, demanar un llibre, utilitzar diferents eines o cercar informació, ja que gràcies a les tecnologies, podem adquirir tots aquests materials de forma gratuïta des de qualsevol dispositiu, ja siguin mòbils, ordinadors, ipads, tauletes electròniques o d’altres.

Imatge 2. Font: Ignite

Panos Patatoukas

Un professor de la universitat de Long Island, Panos Patatoukas, va generar molta polèmica en un article que va publicar, dient que la tecnologia, havia convertit els llibres físics en articles de col·lecció i que, per tant, s’eliminava la necessitat dels serveis de les biblioteques. Personalment, crec que aquest professor està realment equivocat, ja que la història de la biblioteca, ha de seguir present entre nosaltres i no només la biblioteca com a lloc on llegir o cercar informació, sinó que també els bibliotecaris que treballen en elles. Aquestes són les persones indicades per fer-nos la millor recomanació del que busquem per llegir, ja siguin llibres que tractin sobre drama, amor, terror, misteri, comèdia… Els bibliotecaris et poden ajudar a trobar el que busques d’una forma més directa, a escollir el millor llibre per llegir, a trobar els millors articles sobre els quals estiguis interessat… Un munt de coses que segurament els propis aparells electrònics són incapaços d’ajudar-te de la mateixa manera.

Imatge 3. Font: Berkeley Haas

Projecte Kindle de Jefreey Bezos

A un article de la revista Forbes, una típica revista dels Estats Units creada especialment per entendre el món de les finances i els negocis, és proponia substituir totes les biblioteques públiques  del món, per una biblioteca virtual des de la famosa aplicació d’Amazon, creada per Jeffrey Bezos, AMAZON Kindle per així tenir més sortides i que el cost fos més barat. Ja estem vivint desaparicions de materials històrics com la calculadora, la càmera de fotos, els mapes, les agendes…, ja que aquests és troben als nostres dispositius mòbils i les biblioteques van per al mateix camí de desaparèixer, ja que gairebé totes les seves funcions les trobem gratuïtament als nous dispositius electrònics.

La idea que es va proposar a aquest article, és veritat que és una mica exagerada,ja que comportaria un canvi massa gran i excessiu, ja que les biblioteques formen part de la història, però no podem descartar que en un futur no sé si molt proper o llunyà, aquest fet pugui succeir. I realment no ens estranyaria perquè observant l’evolució de totes les coses, no ens sorprendria aquest succés.

Podem parlar d’una desaparició de les biblioteques? No és segur. El que sí que ho és, és que aquestes han tingut un inici, una història, una finalitat i una transcendència clau per a la societat.

Tweet 1. Font: Twitter, Amazon Kindle

Història de les biblioteques

Les biblioteques van créixer acompanyades dels articles i els llibres. Les primeres biblioteques tenien una funció conservadora, ja que només podien ser utilitzades de forma religiosa pels sacerdots i els escrivans de l’època. Al principi, només s’hi guardaven llibres religiosos o llibres que l’església havia permès tenir. I com ja sabem que la població era majoritàriament analfabeta, no hi podien accedir. La lectura, eras només per uns pocs elegits o afortunats.

Cal apuntar que la primera biblioteca, va aparèixer a les ciutats més importants de la Mesopotamia.

La biblioteca més antiga que es coneix actualment, es diu Elba, coneguda aproximadament des del S.IV a.c. . Allà, es col·leccionaven tot tipus de lectures de diferents escriptors i de diferents filòsofs molt coneguts dins de l’època.

A les diferents ciutats importants europees com Roma per exemple, és varen fundar les primeresbibliotequespúbliques. Per a que la ciutadaniapoguésmillorar o aprendre la llenguasensetantesrestriccions.

Alsimperiscristians, les biblioteques de partir del S. IX es trobavensituadesalsmonestirs per a ser protegides.

I a Egipte, les biblioteques eren independents, per tant no anavenrelacionadesambels temples ni la religió.

Video 1. Font: You Tube, Historia de les biblioteques

L’ evolució de les biblioteques

Podem posar-nos en el context històric i anar observant l’evolució que han anat tinguent les biblioteques a l’hora de formar part de la societat per entendre com hem arribat fins a la situació actual i saber com era la situació fa molts anys enrere. Per això , parlar de les diferents èpoques, pot arribar a servir d’ajut per entendre millor el desenvolupament del projecte.

A l’edat mitjana amb la caiguda de l’imperi romà, el llibre va començar a agafar gran  importancia, ja que és varen començar a crear les primeres universitats amb les seves pròpies biblioteques. La cultura d’aquella època estava sempre protegida per un àmbit totalment religiós. Seguidament, un cop entrem a l’edat moderna amb l’aparició de la impremta i el renaixement, comença  a augmentar el volum i la productivitat de llibres d’una forma molt elevada. Això proporciona també, més escriptors. I aquests fets, provoquen que s’hagin de construir moltes més biblioteques. A partir d’aleshores, quan entrem a l’edat contemporània ja sabem com continuarà la cosa, valorant el creixement produït anteriorment. La creació de la biblioteca pública al segle XIX provocà un gran augment de lectors, i per tant un gran augment de nombre de biblioteques. Al cap del temps, començaren a aparèixer les tecnologies, ordinadors a les biblioteques i altres eines  per utilitzar d’una manera més senzilla fins a tenir, tot el material que actualment fem servir.

Fins a dia d’avui, la tecnologia ha anat creixent d’una forma molt ràpida i amb potència, i aquest fet ha provocat grans canvis tant a les biblioteques com als mateixos lectors de llibres, de diaris, d’articles… No podem negar per això, que les noves eines i els nous materials que s’utilitzen avui en dia són molt més fàcils i pràctics d’utilitzar que no pas haver d’anar sempre que et calgui a la biblioteca pública, per una qüestió més que res, de comoditat. L’utilització del telèfon mòbil mateix, pot servir per trobar molt fàcilement, un diari online, un artícle o qualsevol altre tipu de document.

Foto 4: Font: Universo Escrito

Webgrafia

Imatge 1. Font: Guia Universitària https://guiauniversitaria.mx/6-usos-de-la-inteligencia-artificial-en-las-bibliotecas/

Imatge 2. Font: Ignite https://igniteonline.la/2201/

Imatge 3. Font: Berkeley Haas https://newsroom.haas.berkeley.edu/panos-patatoukas-named-%E2%80%9Ctop-10-under-40%E2%80%9D-business-professor/

Foto 4: Font: Universo Escrito Los libros encadenados: de la Edad Media hasta hoy (universoescrito.com)

Tweet 1. Font: Twitter, Amazon Kindle Sapos al Agua en Twitter: “@eabusad La biblioteca de Amazon es muy surtida y los e books son sensiblemente más baratos. Dependiendo de la demanda puedes conseguir libros entre 5 y 15 dolares y esos en las librerías 4 veces más (si los encuentras).” / Twitter

Video 1. Font: You Tube, Historia de les biblioteques https://youtu.be/a4OKOMEvmug

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.