Drets i deures dels usuaris digitals

*Imatge destacada generada amb Midjourney*

En 2022 el món gira al voltant de la tecnologia i vivim en una societat basada en la digitalització i en la informació digital. Una persona a través un dispositiu electrònic pot comunicar i informar a qualsevol persona des de qualsevol part del món. Aquest poder comporta una gran responsabilitat, per tant, es requereix un ordre i unes normes que ja estan establertes i s’anomenen drets digitals.

Què són els drets i deures digitals?

Igual que tothom té drets humans, tots els usuaris digitals han de tenir uns drets digitals. Aquests drets tenen com a objectiu garantir la seguretat de qualsevol usuari que faci ús de la xarxa i mantenir l’ordre entre tots els usuaris digitals. Cada país té els seus propis drets digitals, a Espanya comptem amb la LOPD (Llei orgànica de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals) una llei que va entrar en vigor el 7 de desembre 2018. Concretament, dins del contingut d’aquesta llei trobem el títol X que reconeix i garanteix els drets digitals.

Imatge 1- Drets digitals Font: El derecho digital en la actualidad- Universidad de Guatemala
Història

Històricament, els drets fonamentals de les persones eren coneguts com a drets humans que avui dia continuen vigents per a tothom, per la qual cosa aquests drets humans han evolucionat també a drets digitals per a tots els usuaris, aquests drets estan fonamentalment basat en la llibertat d’expressió, la llibertat d’opinió i la llibertat d’informació, tots ells regulats per unes lleis digitals també.

En 1997 Robert Gelman va decidir crear la Declaració de Drets en el Ciberespai que bàsicament recollia els principals drets humans fonamentals de les persones com la llibertat d’expressió o la discriminació i s’aplicava al món digital.

Què és el CID?

Per a entendre correctament els drets digitals existeixen tres fonaments principals que serveixen per a garantir la seguretat de la informació de qualsevol organització existeix la CID: Confidencialitat, Integritat i Disponibilitat.

Confidencialitat

La confidencialitat es basa a restringir qualsevol accés a les dades d’una empresa a personal no autoritzat per a així evitar robatoris d’informació de dades, comptes…

Dins de la confidencialitat hi ha diferents nivells dins d’una empresa, és a dir, un empleat no tindrà el mateix accés a la informació que un alt càrrec, l’empleat té accés molt més limitat. Aquesta restricció d’accés s’empra mitjançant la generació d’usuaris, contrasenyes, autenticacions o xifratges de dades.

Integritat

La integritat consisteix en la precisió i fiabilitat de les dades, cap dada pot ser modificat per un usuari que no estigui autoritzat. En el cas que hi hagi alguna modificació errònia de dades es duen a terme plans per a regenerar i restaurar aquestes dades, per a aquesta mena de situacions s’utilitzen les còpies de seguretat.

Disponibilitat

La disponibilitat es garanteix a través del manteniment dels equips i dispositius, es produeixen reparacions i actualitzacions constants de maquinari i programari perquè els equips estiguin llestos per a qualsevol atac o desastre.

Drets Digitals

En la societat actual tothom té accés a dispositius i internet és per això que existeix una legislació que protegeix els usuaris per a evitar el robatori de perfils, contrasenyes o dades en general. Aquests són els drets digitals dels usuaris:

Accés universal i igualitari

Ha d’haver-hi accés lliure per a tots els usuaris independentment d’ingressos, discapacitats o raça.

Llibertat d’informació i opinió

Tothom ha de poder expressar el que pensa en internet regida per unes normes, aquestes expressions a vegades són impugnades per la gent de poder que, per tant, interfereix en aquest dret.

Privacitat i protecció de dades

Cada usuari ha d’estar segur d’on es guarden les seves dades i que no es difonguin per cap costat

Dret a l’anonimat

És el dret que ha de tenir tothom per a no donar les seves dades en qualsevol lloc web i navegar de manera segura.

Dret a l’oblit

És necessari que tot usuari pugui esborrar les dades i informacions que queden registrats en internet

Protecció al menor

La imatge del menor és molt delicada és per això que existeix una protecció específica perquè no es difongui cap imatge o dada de menors per xarxes sense consentiment.

Drets d’autor

Tots els autors d’obres, articles, webs o qualsevol cosa creada en internet han de ser esmentats per l’usuari que utilitza les seves creacions.

Obligacions digitals

Com a usuari digital també tenim unes obligacions per complir per a mantenir l’ordre i la seguretat d’internet. Són les següents:

  • Respectar a tothom
  • No discriminar a cap usuari
  • Respectar la privacitat dels usuaris
  • Denunciar a qualsevol persona que vulneri els teus drets
  • No crear contingut ofensiu cap a cap usuari
Imatge 3- Els drets de la neutralitat, la protecció de dades i el testament digital Font: fundació.cat
Què és la netiqueta?

Internet és un mitjà amb el qual pots comunicar-te amb qualsevol persona del món, això comporta cert perill, és per això que per a garantir el bon ús d’internet es creen les netiquetes.

Les netiquetes són un conjunt de normes que regulen el comportament dels usuaris en la xarxa per a evitar qualsevol problema. Existeixen 10 normes que cal complir:

  1. Respectar
  2. Ser amable
  3. Conèixer i respectar les normes
  4. Respectar el temps i l’amplada de banda dels altres
  5. Cuidar l’escriptura
  6. Compartir el coneixement
  7. Ser prudent en opinar
  8. Respectar la privacitat
  9. No abusar dels avantatges
  10. Perdonar els errors
Video: Educar portal, microaprendizaje
Relació dels drets i les obligacions digitals amb el periodisme

Els drets digitals fonamentals es relacionen directament amb el periodisme, ja que l’eina principal d’un periodista actual és un dispositiu i internet. És per això tots els drets i obligacions que s’han explicat afecten el periodista, pel fet que és un usuari més de la xarxa.
Exemples clars i pràctics dels periodistes i els drets digitals són, per exemple, la llibertat d’expressió, un periodista hauria de ser lliure per a informar de qualsevol cosa, però no és així perquè està subjecte a una empresa que no li deixa informar lliurement. Dins d’aquestes empreses existeix la protecció i restricció de dades que també són drets digitals fonamentals. El periodista està obligat a ser educat, respectar als altres i cuidar la seva escriptura més que ningú, tot l’anterior esmentat són obligacions que tenen tots els usuaris digitals, però que al periodista l’afecten encara més, ja que és una figura pública i reconeguda.

Imatge 4- Importancia de las redes sociales en el periodismo Font: Universidad Isabel I
Presentació mahara
Webgrafia


ABDC. DERECHOS DIGITALES. https://abdc.es/blog/derechos-digitales-obligaciones/

https://es.wikipedia.org/wiki/Derechos_digitales

Wikipedia. Ley Orgánica de Protección de Datos Personales y garantía de los derechos digitales. https://es.wikipedia.org/wiki/Ley_Org%C3%A1nica_de_Protecci%C3%B3n_de_Datos_Personales_y_garant%C3%ADa_de_los_derechos_digitales#T%C3%ADtulo_IX

Iberdrola. Derechos digitales, imprescindibles en la era de Internet. https://www.iberdrola.com/innovacion/que-son-derechos-digitales#:~:text=Los%20derechos%20digitales%2C%20muy%20ligados,electr%C3%B3nicos%20y%20redes%20de%20comunicaciones.

Blogspot. Informática 2: Derechos y obligaciones de la ciudadanía digital. http://ciudadanodigital6726.blogspot.com/

Pactomundial. ¿Qué son los derechos digitales y cuál es su relación con los ODS?https://www.pactomundial.org/noticia/que-son-los-derechos-digitales-y-cual-es-su-relacion-con-los-ods/

Youtube. Microaprendizaje: ¿Qué son las netiquetas?. https://www.youtube.com/watch?v=Ap-SnjO8-hI

Wikipedia. Derechos Digitales. https://es.wikipedia.org/wiki/Derechos_digitales

Blog Continental Edu. La Netiqueta y sus 10 Reglas Básicas. https://blog.continental.edu.pe/uc-virtual/la-netiqueta-y-sus-10-reglas-basicas/

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.