Revifa la polèmica sobre la gestació subrogada

Ana Obregón amb la seva néta Ana Sandra Lequio (Font: 20 Minutos)

Ana Obregón actualment ha generat polèmica després de ser la mare biològica d’una nena nascuda per gestació subrogada.

Portada revista ¡Hola!

Ana Obregón sortint del hospital. Font: Revista ¡Hola!

La portada de la revista Hola mai no havia donat ,per tant, en tan poc temps. La notícia que la presentadora Ana Obregón de 68 anys ha anat als Estats Units per realitzar gestació subrogada, Estats Units és un país on aquesta pràctica està permesa a canvi d’una elevada contraprestació econòmica. La presentadora ha avivat el debat sobre els ventres de lloguer i els límits del desig per tenir fills. La sortida d’Obregón de l’hospital en cadira de rodes o la invisibilització de les dones que gesten i parin i la seva substitució completa per qui paga ha acabat d’encendre aquesta polèmica.

Ana Obregón sortint del hospital. Font: Revista ¡Hola!

En aquesta notícia, el material gràfic va ser tan important que, malgrat que els periodistes tenien els fets contrastats, aquests no es van publicar fins que hi va haver fotografies que il·lustressin el reportatge. Així ho va explicar la directora de Gtres, l’agència de notícies que va prendre les imatges, Sandra Aladro, en declaracions a El País: “Les imatges parlen per si soles. S’ha esperat fins al final per publicar la història, s’ha esperat a aconseguir les fotografies d’Ana sortint de l’hospital amb el seu bebè, que són les que en definitiva confirmen la informació que fa mesos que manejàvem”.

Tant la informació com les imatges van transcendir simultàniament. No va haver-hi filtracions prèvies, cosa que va crear un gran impacte que es va sumar al moment perfecte perquè la notícia es propagués arreu: en pocs minuts va agafar vol, protagonitzant tertúlies i programes matinals fins a arribar al Congrés dels Diputats i, posteriorment, obrir els informatius del migdia.

La premsa internacional es bolca amb el tema d’Ana Obregón i el naixement de la seva néta: “Egoista o valenta?”

Ana Obregón és protagonista dels mitjans nacionals i internacionals. La seva història sobre la gestació subrogada amb què ha nascut l’ Ana Sandra ha fet la volta al món. Mitjans anglesos, francesos, italians, llatinoamericans, entre d’altres han fet ressò de la notícia i no hi ha ningú al món que no se n’hagi assabentat.

  • La BBC anglesa ha publicat: “la revelació inicial d’Ana Obregón que havia pagat per la maternitat subrogada als EUA va provocar la ira dels ministres del govern d’esquerra i va provocar un debat nacional”. “Èticament, l’adopció per una àvia es podria convertir en un problema sota el Codi Civil d’Espanya”, destacava la publicació, encara que “Ana Obregón deixa clar que legalment ella és la mare del nadó, fins i tot si és biològicament la seva àvia”.
  • The Telegraph del Regne Unit ha publicat: “Socialite vinculada a David Beckham genera debat sobre subrogació pel seu nadó nounat”, escriu el mitjà, pel suposat romanç que en passat es va rumorejar que van poder tenir l’actriu i el futbolista. “La Sra. Obregón també va ser criticada per alguns per triar tenir un fill a l’edat de 68 anys. El presentador de televisió Joaquín Prat va dir que la Sra. Obregón havia estat motivada per l’egoisme”, Telegraph ha escrit citant el conegut presentador.
  • The Times del Regne Unit ha publicat: “Va encadenar un debat nacional sobre els naixements subrogats, la il·legalitat dels quals empeny milers d’espanyols a l’estranger. Ministres de Govern van condemnar el naixement, mentre familiars i amics d’Obregón van fer fila per defensar-la”. “La història ha exposat un profund recel cap a la gestació subrogada a la societat espanyola”.
  • El Corriere Della Sera d’Itàlia ha publicat: “Espanya i el món sencer van veure l’artista de 68 anys bressolant un acabat de nàixer davant d’una clínica nord-americana”. El mitjà destaca també el debat generat i les paraules d’Obregón a la Revista Hola!
  • Telemundo d’Iberoamèrica ha escriurt: Ana Obregón “va desfermar la polèmica en convertir-se novament en la mare als 68 anys”.
  • Liberation de França ha publicat: “‘Egoista’ o ‘valent’?”. El mitjà fa repàs a la vida d’Obregón entre la seva faceta d’actriu, passant per les “romances sexuals”, les “cirurgies” i les polèmiques i assegura que “fins ara, el seu atreviment no havia despertat els crits d’indignació dels membres del Govern”. El mig francès també cita el presentador Joaquín Prat: “El que més em disgusta d’aquesta portada és que ella apareix en cadira de rodes, com si hagués portat el nen. Aquest circ és francament repulsiu”.
  • L’agència Reuters del Regne Unit ha publicat: “La seva filla acabada d’adoptar va ser concebuda amb l’esperma congelada del seu fill mort i que, de fet, és la seva neta, revifant un debat sobre la bioètica de la gestació subrogada i el dret dels nens a la maternitat”.
  • KPACHAR BECHA de Rússia ha publicat: “Com a recordatori, des de la seva introducció com a pràctica comercial a la dècada de 1970, la subrogació ha generat una gran controvèrsia ètica, legal i social. Aquesta pràctica converteix la maternitat i el nen en una mercaderia”.

Ana Obregón es pronuncia per primera vegada després de la polèmica

“Nos pillaron!”, aquesta ha estat la primera frase que ha escrit Ana Obregón a Instagram després que s’hagi sabut que ha recorregut a un ventre de lloguer als Estats Units.

“Ha arribat una llum plena d’amor a la meva foscor. Ja mai tornaré a estar sola. HE TORNAT A VIURE”, ha comentat també a la publicació, que s’ha omplert de comentaris en poc més de sis minuts. A més, ha fet servir dues etiquetes: “#benvingudalmón i #morod’amor”. Per il·lustrar el seu missatge ha fet servir precisament la portada de la revista que ha donat la notícia. A Twitter també s’ha viralitzat una imatge d’Obregón en cadira de rodes portant la seva filla als braços.

Les reaccions a la publicació d’Ana no s’han fet esperar. Hi ha tant comentaris positius com crítiques, igual que ha passat després de conèixer-se que és mare d’una nena als 68 anys.

Entre les crítiques que està rebent es poden llegir algunes crítiques com aquestes: “Tu no estaràs sola, però ella sí” o “Necessites ajuda psicològica”. Altres són en defensa d’Anna: “Ningú és ningú per jutjar ningú”, “Doncs només amb escoltar-te dir això és un alleujament”, “Tot el millor per a vosaltres”, “Tens molt amor per donar, una abraçada per a totes dues. Enhorabona”, “Enhorabona, Anna! A tu i a la teva filla, per la madrassa que li ha tocat tenir” o “Seràs una gran mare per a aquesta nena”.

Per altra banda, Ana Obregón també ha respost a les crítiques dient que no descarta en un futur tenir un altre nadó.

El debat dels ventres de lloguer

Un tema d’actualitat que ha generat molts debats és la gestació subrogada, coneguda popularment com a “ventres de lloguer“. Aquesta pràctica és il·legal a Espanya i està considerada per la llei com una forma de violència envers les dones, ja que implica l’ús del cos d’una dona com a objecte reproductor.

No obstant això, moltes persones es desplacen a altres països on la gestació subrogada està permesa per aconseguir el desig de ser pares o mares. Això ha generat un debat entre els que defensen que es tracta d’una eina que permet als pares biològics tenir fills biològics, i els que consideren que aquesta pràctica explota les dones que porten el nadó.

La notícia de la maternitat d’Ana Obregón ha avivat encara més aquest debat, ja que l’actriu va recórrer a la gestació subrogada als Estats Units per aconseguir tenir un fill. Així, s’ha obert una discussió sobre si aquesta pràctica hauria de ser legalitzada a Espanya o si s’hauria de seguir condemnant com a una forma de violència envers les dones.

Ana Obregón y el hospital donde ha nacido su hija mediante gestación subrogada. Font: El Español

Els millors “memes” sobre Ana Obregón i la seva adopció per gestació subrogada.

Tot i la dimensió seriosa i les crítiques sobre la decisió d’Ana Obregón, les xarxes s’han omplert de peces d’humor sobre el tema. A Twitter s’ha revifat una vegada més el debat al voltant de la gestació subrogada.

Telemadrid incendia les xarxes amb el seu tuit sobre Ana Obregón: “Dóna a llum a Miami i ha portat l’embaràs amb discreció”

La notícia que Ana Obregón, amb 68 anys, ha tornat a ser mare a través d’un ventre de lloguer, ha esdevingut la notícia més comentada del moment. Després que la revista Hola publiqués l’exclusiva, les xarxes han començat a cremar amb comentaris sobre la decisió de l’actriu i el tractament mediàtic que se li ha donat. La polèmica ha anat a més quan Telemadrid, la cadena pública de la Comunitat de Madrid segueix generant denúncies i crítiques pel seu ús partidista a favor del PP d’Ayuso. La cadena ha generat encara més polèmica al referir-se a la notícia que Ana Obregón ha adquirit una nena per gestació subrogada a Miami als 68 anys.

La cadena al cap d’unes hores ha eliminat la seva publicació per compartir-ne una altra en què corregia el titular a Twitter: “L’actriu i empresària Ana Obregón, de 68 anys, ha estat mare per gestació subrogada d’una nena que va néixer el 20 de març al centre sanitari Memorial Regional Hospital de Miami, Estats Units”. Tot i així, les crítiques pel tuit, i la incomprensió de per què Telemadrid no rectificava quan òbviament es tractava d’un error, no s’han fet esperar assenyalant una vegada més aquest exemple com un altre de la deriva de la cadena pública.

Finalment, tres hores després d’eliminar el tuit original i quatre hores després de publicar-lo, Telemadrid ha demanat disculpes a través d’un altre missatge a les xarxes socials, dient: “Demanem disculpes pel desafortunat tuit sobre la informació de la gestació subrogada d’Ana Obregón. Agraïm infinitament la vostra comprensió i confiança. Continuarem treballant per millorar”.

WEBGRAFIA

Hola. (2023, 28 marzo). EXCLUSIVA: Ana Obregón, madre de una niña nacida por gestación subrogada. Hola.

J, E. P. (2023, 29 marzo). Una gestación subrogada como la de Ana Obregón cuesta 170.000 euros en Estados Unidos. El Español.

Mallol, C. A. (2019, 18 marzo). Ventres de lloguer: què implica aquesta pràctica? VilaWeb

Martín, Ó. (2023, 6 abril). El caso de Ana Obregón da la vuelta al mundo y acapara portadas de la prensa internacional. Antena3.

Telecinco, R. (2023, 5 abril). Ana Obregón presenta a su nieta Ana Sandra y reaviva el debate de la gestación sobrogada. Telecinco.

VerTele, R. (2023, 29 marzo). Polémica por un tuit de Telemadrid sobre Ana Obregón: «Ha dado a luz tras un embarazo en la más absoluta discreción». Vertele.

V, R. (2023, 22 abril). Ana Obregón no descarta tener otro bebé y responde a las críticas: «Esta cosita tiene derecho a vivir». Faro de Vigo.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.