Smart Cities i IoT

INTRODUCCIÓ

Què és la Smart City?

La Smart City, Ciutat Intel·ligent, és una mena de desenvolupament urbà que es basa en la sostenibilitat. Aquests tipus de ciutats són capaces de respondre a les necessitats bàsiques d’institucions, empreses i dels mateixos habitants, tant en el pla econòmic com en els aspectes operatius, socials i ambientals. 

IoT

La IoT és una tecnologia que s’utilitza en les Smart Cities per veure les dades i informació sobre com viu una ciutat, moviments, dades d’usuari, etc. 

Això serveix per després poder adaptar els béns i serveis que s’ofereixen a les necessitats dels ciutadans i crear noves experiències.  

Fotografia generada amB IA https://deepdreamgenerator.com/processing/4419426?ut=0J5cDksyfvii

Quan podem dir que una Ciutat és Intel·ligent?

Podem anomenar a una ciutat intel·ligent quan la inversió social, el capità humà, les comunicacions i les infraestructures conviuen de manera harmònica amb el desenvolupament econòmic sostenible afegint-se, també, a l’ús i la modernització de les noves tecnologies. Tot això donarà un millor resultat en la qualitat de vida i una millora de la gestió dels recursos naturals arran de la participació dels ciutadans i el seu compromís.  

CONCEPTE

Idees essencials

  • Qüestions ambientals i restriccions energètiques. 
  • Comunicació fluida entre les col·lectivitats, els ciutadans, les empreses i les institucions. 
  • El fet de compartir els béns i serveis renunciant, en alguns casos, la propietat i ús individual. 
  • Integració de les noves tecnologies de la informació i comunicació, la robòtica i els sistemes intel·ligents del transport, que potencien el funcionament de la xarxa. 

A saber…

Actualment, el concepte de Smart City és molt utilitzat en marketing per part dels experts en societats comercials i en aglomeracions urbanes. 

Criteris principals

  • Economia 
  • Mobilitat 
  • Medi ambient 
  • Habitants 
  • Estil de vida 
  • Administració 
  • Tecnologia 

TECNOLOGIA A LES SMART CITIES

Aplicacions del mòbil

Les Apps són les tecnologies més utilitzades en les Smart Cities gràcies al fet que es poden personalitzar i es poden recopilar dades i informacions en temps real.   

Internet de les coses

Consisteix en la connectivitat de diferents dispositius per automatitzar feines o fer-les des del mòbil i cada vegada s’utilitza més. 

Big Data

El Big Data, junt amb noves solucions de gestió i emmagatzematge de dades, permeten conèixer i analitzar comportaments.

CIUTATS CONSIDERADES SMART CITIES

Londres 

És una ciutat que compta amb el doble de proveïdors de la indústria de la IA que Berlín o París i un terç de totes les ”empreses unicorn” d’Europa.  

Tenen un sistema anomenat ”Heathrow Pods” que connecta la ciutat amb l’aeroport de manera ràpida i sense conductor. 

Zúric

Compten amb uns fanals intel·ligents que il·luminen segons la densitat del tràfic, reduint l’energia en un 70%. A més, aquests fanals poden carregar els cotxes elèctrics, poden recol·lectar dades mediambientals, mesurar la quantitat de tràfic i proporcionar wifi. 

Tenen implementada una xarxa d’àrea àmplia de baixa potència per a les tecnologies IoT que puguin veure la qualitat de l’aire i els nivells d’aigua.  

Ciutat de Taipei

Gràcies a un programa de vigilància de la qualitat de l’aire dins de la ciutat, els sensors envien missatges automàtics i alertes sobre les rutes de tràfic per avisar i treure el tràfic de les zones amb mala qualitat d’aire. 

També, el sistema de vigilància de semàfors, fet amb IA, ajuda amb el tràfic, al mateix temps que redueix les zones amb mala qualitat ambiental. 

Nova York 

Tenen un programa innovador que ha millorat la seva xarxa d’infraestructures sense fil i, gràcies a això, han pogut habilitar sistemes intel·ligents de gestió del tràfic. Aquest programa consisteix a mantenir la comunicació de vehicle en vehicle, de vehicle a infraestructura i d’infraestructura a vianant per alertar als conductors i reduir les lesions ocasionades per accidents. 

Barcelona 

Compten amb una xarxa transformada i desenvolupada, de la seva infraestructura, 5G.  Això li permet crear autobusos 5G autoconduïts i fer transmissions de vídeo directe millorat amb la IA per detectar delictes. 

A tota la ciutat tens milers de punts d’accés a internet de manera gratuïta perquè els ciutadans puguin aprofitar els nombrosos serveis habilitats per la tecnologia.

Singapur

Els estudiants de la universitat, ja poden creuar el campus amb un autobús autònom. 

Els ciutadans grans o que pateixen alguna discapacitat poden utilitzar una flota autònoma de llançadora sense conductor per desplaçar-se per les zones mèdiques.

A més, té incorporat un sistema de tarifes de peatge en temps real que utilitza les condicions de tràfic per ajustar la tarifa i gestionar el tràfic.  

SMART CITIES A ESPANYA

Espanya en 2023, comptava amb més de 140 smart cities segons una anàlisi feta per la companyia de software i connectivitat d’internet, 1NCE. D’aquestes, 95 són membres de la Red Española de Ciudades Inteligentes (RECI). Les altres 45 són poblacions de menys de 50.000 habitants

Barcelona

Madrid

València

Aquestes ciutats van continuades de Sant Sebastià, Bilbao, Valladolid, Alcobendas, A Corunya i Vitorià.

Totes aposten per la sostenibilitat i el creixement tecnològic. Això, permet als ciutadans a viure en espais més nets, accessibles i connectats

WEBGRAFIA

La tecnología en las Smart Cities: apps, IoT y Big Data. (s.d). Abamobile. Recuperat 14 d’abril 2023, de

La tecnología en las Smart Cities: apps, IoT y big data | ABAMobile.

Ciudad inteligente. (s.d). Wikipedia. Recuperat 22 d’octubre 2023, de 

Ciudad inteligente – Wikipedia, la enciclopedia libre

¿Qué son las ciudades inteligentes? (s.d). red.es. Recuperat 20 de Juny 2023, de

¿Qué son las Ciudades Inteligentes? | Red.es

Locke, J. (2023, 14 d’abril). Las 10 ciudades inteligentes más futuristas del mundo (2023). Digi.

Las 10 ciudades inteligentes más futuristas del mundo (2023) | Digi International

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.