El periodisme de dades és una tendència de pràctica periodística que s’ha estès a l’època moderna que pretén posar les dades al centre de la notícia i com a pilar fonamental de la informació donada.
Utilitza com a matèria primera les dades per tal de crear productes informatius diversos com ara: articles amb dades, infografies o visualitzacions interactives amb dades i conjunts de dades en obert. (Karma Peiró i Javier Guallar, 2013)

Font pròpia.
Tots els teòrics conclouen…
El periodisme de dades va lligat a una època digital i moderna, en el que les xarxes web, Internet i la interconnexió d’usuaris ha posat a l’abast de gairebé tota la població informació diversa i un munt de bases de dades amb un nombre immens de dades (Big Data).
Conjunt de dades massives que no es poden tractar en els sistemes convencionals de tractament de dades i que necessiten d’aplicacions informatitzades complexes per al seu anàlisis. (Facultat d’Estadística, Universitat Complutense de Madrid)
Dona peu a noves discplines:


(A dalt) Esquema del Data Science.
Font: Apunts Estadística i Big Data.
(A l’esquerra) Infografia de diferències
entre BigData i DataMining.
Font: Iberdrola.
ORÍGENS: DE MITJANS DEL SEGLE XX A LES BASES DE DADES MODERNES
Inici al 1952: CBS utilitza dades per predir el resultat d’unes eleccions presidencials.
Personatges importants en la consolidació de la disciplina:

Demostra com a la població negre se li exigeix més esforç econòmic per poder reber un préstec bancari.

Crea el National Institute of Computer-Assisted Reportering, un ens dins l’Investigative Reporters and Editors.
També rep un Pulitzer per una investigació sobre la discriminació cap als afroamericans.

En aquell moment redactor del Detroit Free Press. Fa un reportatge que explica, amb dades, el descontentament social que es viu a la ciutat i desmenteix el fet que els aldarulls els portessin a terme persones afroamericanes.
Al 1973 publica el llibre Precision Journalism, on teoritza sobre el periodisme de dades.
Al llarg dels 90 també es consolida a Europa i, amb les millores tecnologiques, el periodisme de dades guanyar protagonisme en gairebé totes les redaccions i mitjans internacionals de renom.
Al llarg del segle XXI es posa èmfasi en la transparència dels governs. Les bases de dades públiques ajuden a tenir un suport fiable i ferm per iniciar reportatges i difondre informacions.
El periodisme de dades es lliga amb el periodisme d’investigació i de compromís social per destapar males praxis de governs, institucions o empreses, i analitzar l’estructura ciutadana.
DADES & MITJANS AVUI
El periodisme de dades ha estat integrat en gairebé totes les redaccions de mitjans diversos. El suport digital ha provocat un gran augment d’aquest estil i l’ús de les dades i gràfics.
A Catalunya redaccions com:
El periodisme de dades va agafat de la mà de les innovacions tecnològiques i digitals. Algunes eiens que utilitza són:
DADES x VERIFICAR
El periodisme de dades també ha estat molt utilitzat, els darrers temps, per les plataformes de verificació o fact-checking.
El fact-checking consisteix en verificar i provar la veracitat dels fets en una era mediàtica regnada per la infoxicació. (Verificat).
Alguns exemples de plataformes de verificació a Catalunya i Espanya són: Verificat o Newtral.
PER SABER-NE MÉS…
Presentació del bloc de l’assignatura Comunicació Digital Interactiva
BIBLIOGRAFIA I WEBGRAFIA
– Apunts pròpis de l’assignatura Estadística i Big Data per a la Comunicació. (Grau en Periodisme, Universitat de Vic-UCC).
– Karma, P., & Guallar, J. (2013). Introducció al periodisme de dades. Característiques, panoràmica i exemples. Item, (57), 22-36.
– Vivar, J. M. F., & Aguilar, C. S. (2013). El periodismo de datos como especialización de las organizaciones de noticias en Internet. Correspondencias & Análisis, (3), 15-34.
– Admin. (2020, 17 septiembre). Qué es big Data | Universidad Complutense de Madrid. Master Big Data. https://www.masterbigdataucm.com/que-es-big-data/
– Corporativa, I. (s. f.). Descubre cómo el «data mining» predecirá nuestro comportamiento. Iberdrola. https://www.iberdrola.com/innovacion/data-mining-definicion-ejemplos-y-aplicaciones
– Connectas. (2019, 27 marzo). Una breve historia de 50 años de periodismo y de datos – CONNECTAS. CONNECTAS. https://www.connectas.org/labs/una-breve-historia-de-50-anos-de-periodismo-y-de-datos/
– Adminverificat. (2021, 17 noviembre). ¿Qué es el fact-checking? – verificat. Verificat. https://www.verificat.cat/es/que-es-el-fact-checking-cast/
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.