Com ha evolucionat Internet?

Introducció

Què és Internet?

Internet és una xarxa global, descentralitzada que està formada per la connexió d’ordinadors i altres dispositius. 

Evolució

Orígens d’Internet: ARPA

L’orígen d’Internet es remunta fins els anys posteriors de la Segona Guerra Mundial. Des que el conflicte bél·lic va acabar el 1945, els anys següents es va iniciar una nova guerra. Aquest cop era una guerra sense armes, la coneguda com Guerra Freda. Un conflicte entre el bloc capitalista-occidental i el bloc comunista-oriental, lidertas per els Estats Units i la URSS, respectivament. 

ARPANET: El primer Internet

Durant els anys 60 és quan es va viure un gran periode d’investigació i recerca en la millora de les comunicacacions, per tal d’establir un sistema que fos invencible a qualsevol saboteig en cas de guerra. En 1962 l’investigador polonès Paul Baran va presentar un sistema de comunicacions en que diversos ordinadors conectats a una xarxa descentralitzada edevenien inmunes a qualsevol atac extern. Al llarg de la dècada de 1960 es va continuar investigant en la millora dels sistemes de comunicacions.

Fins que en 1969, l’enginyer Michel Elie es va incorporar a l’equip d’ARPA. Aquell mateix anys Elie havia entrat amb una beca a la UCLA (Univeristat de California a Los Angeles) i va aprofitar per fer proves amb la seva recerca en la millora de les comunicacions. Finalment, en una de les seves proves va aconseguir establir una connexió directa entre la UCLA i l’Instut d’Investigació de Stanford. Al cap de poc temps aquesta connexió es va allargar fins a un total de 4 univeristats o altres centres de recerca. Es va crear una xarxa mai vista abans is la van anomenar ARPANET.

1970’s: Primers anys

Correu electrònic

El 1970 ARPANET ja estava consolidda com a la nova de comunicació per a ordinadors, De fet, centenars d’ordinadors ja estaven connectats a través de la xarxa ARPANET, tan sols uns mesos després de la seva invenció. A més a causa de l’expansió de la xarxa arreu dels Estats Units va començar a sorgir la necessitat de poder fer més activitats més enllà de les comunicacions militars i universitàries. Per aquest motiu, el grup d’investigadors Network Working Group, liderat per Stephen Crocker, van crear el protocol Network Control Protocol (NCP). Aquest nou protocol va permetre desenvolupar la creació d’aplicacions als ordinadors que estevn connectats a la xarxa ARPANET . 

Gràcies a aquest fet, el 1972, de la mà de Ray Tomlinson, es va crear el correu electrònic. A partir de llavors, la xarxa ARPANET es va anar allunyant paulatinament dels usos militars, a partir del quals s’havia creat. A mesura que va passar el temps la xarxa va esdevenir en una eina de recerca per a investigacions. Només 2 anys més tard de la creació del correu electrònic, el 1974 més de 50 universitats als Estats Units ja tenien connexió amb ARPANET.

D’ARPANET a TCP/IP

Malgrat el protocol NCP impulsat per Crocker, els ordinadors conectats a ARPANET tenien algunes dificultats a l’hora de comunicar-se amb altres xarxes o aparells fora de l’abast d’ARPANET. Per aquest motiu es va desenvolupar un nou protocol diferent. El nou sistema es va anomenar TCP/IP, i els seus creadors van ser el científic Vinton Cerf i l’informàtic Robert KahnTots dos eren nord-americans. Aquest nou protocol va facilitar la comunicació entre xarxes, però va tardar uns anys des de 1974 en instaurar-se de manera definitiva.

Fig. 1: Vinton Cerf
Fig. 2: Robert Kahn

1980’s: Expansió

Instauració ICP/IP

Finalment, després de gairebé 10 anys, el 1983 es fa el canvi de manera oficial d’ARPANET amb el nou protocol anomenat ICP/IP. Aquest nou sistema que va facilitar les comunicacions encara més es va inventar el 1974.

World Wide Web

L’entrada del nou protocol ICP/IP semblava que una millora considerable. No obstant, just abans de canviar de dècada, el 1989 va sorgir uns del sistemes més importants pel que fa la tecnologia els darrers anys: el World Wide Web. El científic anglès Tim Berners-Lee va desenvolupar aquest nou sistema amb la intenció de facilitar la feina col·laborativa amb el CERN (Consell Europeu d’Investigació Nuclear). El World Wide Web, o també anomenat WWW, és un protocol de transferència d’hipertextos. Per poder fer-ho servir Berners-Lee va introduir 2 nous recursos: html i http. El sistema creat per l’anglès estava interconectat a través d’un navegador a Internet, i amb els recursos html http es va poder distribuir informació dins el CERN un any després.

1990’s: Accés

1998: Google

L’any 1998 es va crear, possiblement, el nom propi del que és Internet avui dia. Aquell any neix Google. En un principi nomès era un buscador per poder navegar per Internet, i amb el pas del temps ha anat guanyat terreny dins Internet fins esdevenir directament en una empresa milionària que abarca gairebé tot el que hi ha actualment a Internet.

2000’s: Inici de les Xarxes Socials

Naixement de les Xarxes Socials

Amb el pas del temps i amb l’arribada del nou mil·leni, la gent cada vegada més començava a adquirir un ordinador personal per tenir-ho al domicili i poder navegar. Per tant, el nivell d’usuaris a Internet va anar creixent. I més enllà de la recerca, algunes empreses van portar la possibilitat de socialitzar des de casa.

Fig 3: Logotips de diferents xarxes socials

Facebook

L’any 2004, un alumne de la Universitat de Harvard anomenat Mark Zukerberg va crear una xarxa social que en un inici es va dir “The Facebook”. Des del principi el que Zuckerberg volia era crear una xarxa directa d’intercanvi d’informació nomès per l’alumnat de la Universitat de Harvard. A causa de l’èxit que va tenir, el jove alumne va haver d’ampliar la xarxa i així fer-la arribar a altres univeristats properes a Boston. No obstant, l’èxit de “The Facebook” no es va aturar i el 2006 va obrir l’accés a tot el públic.

YouTube

El 2005 va nèixer una de les plataformes de video més importants del món: YouTube. Actualment YouTube és el principal distribuidor de videos a Internet. Fins i tot ha acabat esdevenint un lloc de feina per moltes persones que viuen gràcies a les ganàncies que generen penjant videos en aquesta plataforma. Tot i el seu èxit, YouTube no va ser la primera plataforma de videos pero si que s’ha convertit en la més coneguda. El primer video de l’historia que es va penjar a la plataforma va ser el 24 d’abril del 2005 per l’usuari ‘Jawed’. El video es va titular “Jo al zoo”, i encara avui dia es pot veure. Acumula mes de 290 milions de visualitzacions.

Fig. 4: “Mee at the zoo”, primer video de la història penjat a YouTube

2010’s – Actualitat: Comercialització

Establiment de les XXSS i noves professions

Els darrers 10 anys s’han caracteritzat per la consolidació de les xarxes socials. Algunes van nèixer a inicis del segle, d’altres van sorgir més tard. Però, sense dubtes el periodes de temps que comprèn des del 2010 fins el 2020 ha servit per que totes les xarxes socials es consolidin i siguin conegudes per tothom. A les velles YouTube i Facebook, s’han sumat X (Twitter fins fa poc), Whatsapp, Instagram, Snapchat, LinkedIn, Twitch TikTok o BeReal. Aquetses dues últimes han estat les darreres en veure la llum. Amb el pas del temps totes aquestes xarxes han guanyat notorietat i el que passa allà té gran repercusió. De fet han sorgit noves feines que fins fa 10 anys no existien. Actualment tothom conneix algú que és ‘tiktoker’, ‘youtuber’, ‘streamer’ o ‘influencer’.

Streaming

En els darrers anys, des de 2015 endavant, ha sorgit el fenomen de les plataformes de streaming. Aquestes plataformes son llocs d’accés online on es distribueixen continguts audiovisuals a través de suscripcions. Aquestes noves plataformes venen a substituir els antics videoclubs on es llogaven pel·lícules.

Fig. 5: Logotips de les diferents plataformjes de streaming

Ara, directament es creen les pel·lícules i fins i tot les sèries de televisió per ser emesses a través del streaming. Fa uns anys només hi havia una o dues plataformes. Actualment, la gent es pot subscriure a Netflix, HBO, Amazon Prime, Disney+ i moltes altres més, cadascuna amb els seus productes característics.

Explotació del comerç

Amb el creixement de l’accés a Internet als domicilis de la població, les empreses han tret profit. Abans qualsevol persona si volia adquirir un producte havia de desplaçar-se fins la botiga en qüestió per poder comprar allò que necessitava. Les empreses es van adonar de les possibilitats que oferia Internet i han apropat a la gent els seus productes. Actualment, es poden adquirir béns i serveis de qualsevol tipus gràcies a Internet, sense haver de sortir de casa. La varietat de productes passa des de roba, menjar i fins i tot la informació. Avui dia els diaris es llegeixen digitalment i a través de suscripcions. A més, a causa del fenòmen del comerç a través d’Internet han sorgit companyies que únicament es dediquen a distribuir productes de manera online. Amazon o Aliexpress son 2 grans exemples.

Tema en PDF

Webgrafía

Imatge destacada generada per IA amb l’eina Generador d’Imatges IA del Cercador Bing

Abbate, V. (S.A). Internet: su evolución y sus desafíos. BBVA. Internet: su evolución y sus desafíos | OpenMind (bbvaopenmind.com)

Amat, X. (2019, novembre 7). 8 hitos en la historia de internet que han transformado el mundo. TimeOut. 8 hitos en la historia de Internet que han transformado el mundo (timeout.es)

A Brief History of the Internet (S.A). Dins Online Library Center. Recu-
perat de A Brief History of the Internet (usg.edu)

Bahillo, L. (2023, maig 16). Historia de Internet: Cómo nació y cuál fue su evolución. MarketingEcommerce. Historia de Internet: ¿cómo nació y cuál fue su evolución? (marketing4ecommerce.net)

EcoDiario. (2018).Esta Imagen todo Internet en los años 70. Recuperat 6 juny 2018, de Esta imagen resume todo Internet en los años 70 (eleconomista.es)

Forero, T. (2019, agost 17). Conoce la historia del internet desde su nacimiento hasta hoy. RockcontentHistoria del Internet: una línea del tiempo de la red (rockcontent.com)

Garcia, D. (2023, abril 18). ¿Cúando se inventó el primer ordenador?. INFOCOMPUTER. El primer ordenador | Primer Odenador Apple | El primer Portátil – Blog de Info-Computer

Internet (S.A). Dins Diccionario panhispánico del español jurídico. Recu-
perat de Definición de internet – Diccionario panhispánico del español jurídico – RAE

Molia, D. (2021, octubre 21). Historia de Fcaebook: nacimiento y evolución de la red social de Mark Zuckerbeg. IEBS. Historia de Facebook: nacimiento y evolución de la red social de Mark Zuckerberg (iebschool.com)

Network Working Group (2005). Dins Glosario Terminologia Informática. Recu-
perat de Network Working Group – GTI – Glosario Terminología Informática (tugurium.com)

Telefónica. (2023). Historia de Internet: ¿cómo nació y cuál ha sido su evolució?. Recuperat 6

setembre 2023, de Historia de Internet: ¿cómo nació y cuál ha sido su evolución?   – (telefonica.com)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.