- Presentació i definició
Dispositius mòbils
Què són els dispositius mòbils?
Els dispositius mòbils s’han convertit en una part integral de la vida quotidiana per a moltes persones a nivell mundial. Aquests dispositius són tecnologies petites que ens permeten poder tenir comunicació, accés a la informació i l’execució d’aplicacions mitjançant una connexió sense fils.
El progrés tecnològic i la creixent disponibilitat d’informació han facilitat que les noves tecnologies, com els dispositius mòbils, es desenvolupin i permetin estar connectats constantment amb el món. Actualment, els dispositius com ordinadors, telèfons intel·ligents, consoles de videojocs i tauletes són exemples comuns de mitjans de comunicació que es poden portar amb facilitat i que són essencials en la vida moderna. La connexió a Internet és clau per aprofitar al màxim aquests dispositius.
2. Història / evolució
- Dècada de 1970: Primers Passos
Els primers intents de dispositius mòbils es van focalitzar en la ràdio i les trucades sense fils. El 1973, Martin Cooper, un enginyer de Motorola, va fer la primera trucada des d’un prototip de telèfon mòbil. L’any 1983, l’empresa Motorola va comercialitzar el primer dispositiu de telefonia mòbil, conegut com a Motorola DynaTAC 8000X, a un preu d’uns $4000, uns $9000 d’avui. Una característica d’aquest mòbil és que pesava més d’1 kg i tenia una autonomia de bateria limitada.
- Dècada de 1980: Naixement de la Xarxa Cel·lular
A la dècada del 1980, va haver-hi el desenvolupament de les xarxes cel·lulars analògiques que van permetre una major disponibilitat dels telèfons mòbils. Van aparèixer els primers telèfons mòbils comercials, tot i que encara eren grans i costosos. L’any 1989, Motorola va tornar a fer una altra passa endavant per reforçar la indústria de la telefonia mòbil amb la fabricació del que es considera el primer mòbil lleuger, el Motorola MicroTAC 9800X, encara a un preu excloent d’uns $2500.
- Dècada de 1990: Telèfons Portàtils
Els anys 90 van ser testimonis dels primers telèfons mòbils veritablement portàtils i petits. Els telèfons com el Nokia 5110 i el Motorola StarTAC van esdevenir populars. A més de les trucades, aquests dispositius oferien funcions com l’enviament de missatges de text. L’any 1993, l’empresa de telecomunicacions Bellsouth i IBM van comercialitzar l’IBM Simon Personal Communicator, un mòbil amb funcions de PDA (Assitent Digital Personal) i pantalla tàctil; a part de poder trucar i tenir un rellotge, una agenda o una calculadora, l’usuari tenia la possibilitat d’enviar correus electrònics. El dispositiu també podia carregar, a través d’una targeta de memòria externa, imatges, mapes i música.
- Dècada de 2000: L’Arribada dels Smartphones
La dècada dels 2000, va marcar un canvi radical en la història dels dispositius mòbils amb l’arribada dels primers smartphones. El sistema operatiu de Blackberry va veure la llum l’any 2003 amb la intenció de facilitar la gestió professional dels seus usuaris concentrant-se en una millor funcionalitat del correu electrònic. En poc menys de sis anys, van passar del mig milió d’usuaris als 70 milions. El 2007, Apple va presentar l’iPhone, que va combinar una pantalla tàctil amb funcions avançades i una plataforma d’aplicacions. Això va canviar per sempre la noció de com es podrien utilitzar els telèfons mòbils. El llançament de la companyia californiana, va accelerar el llançament d’Android, un altre sistema operatiu de nova generació amb el qual Google havia estat treballant en els darrers anys.
- Dècada de 2010: Dominància dels Smartphones
La dècada de 2010 va veure una proliferació massiva d’aplicacions mòbils i una millora significativa en la tecnologia de les pantalles tàctils, la càmera i la connectivitat de xarxa. Es van desenvolupar diversos sistemes operatius mòbils, incloent-hi Android i iOS, que han estat amplament adoptats. També es van incorporar funcions com la navegació GPS, la reproducció de mitjans i la comunicació de dades mòbils d’alta velocitat com 4G i 5G.
L’any 2010, Apple va tornar a revolucionar el mercat de la tecnologia digital amb la primera versió de l’iPad, basat en l’iPhone i el seu sistema operatiu iOS. Tot i que Android i iOS són els líders destacats de la telefonia mòbil, Mozilla i la seva comunitat de voluntaris van estrenar l’any 2012 el seu propi sistema operatiu, Firefox OS, basat en el seu navegador de codi obert.
- Dècada Actual: Dispositius Mòbils Avançats
En la dècada actual, els dispositius mòbils s’han incorporat funcions cada vegada més avançades, com la realitat augmentada, la intel·ligència artificial, la càmera múltiple i la connectivitat 5G ultraràpida. A més dels telèfons intel·ligents, s’han popularitzat els rellotges intel·ligents, les tauletes i altres dispositius portàtils connectats.
La història dels dispositius mòbils ha passat d’aparells voluminosos amb funcions limitades a sofisticats telèfons i dispositius portàtils que es poden utilitzar per a una àmplia gamma de tasques, incloent-hi la comunicació, la productivitat, l’entreteniment i la informació. La seva ràpida evolució ha canviat la forma com les persones viuen i treballen, i segueix sent un camp actiu d’innovació tecnològica.
3. Estat actual dels dispositius mòbils
Avui dia, amb les noves generacions de telefonia mòbil, atès l’estat dels avenços tecnològics actuals, disposem de terminals de telèfons que no tan sols són veritables microordinadors, per tal com poden assolir la mateixa potencialitat i funcions que qualsevol ordinador connectat a Internet, sinó que a través seu faciliten la connexió a les xarxes telemàtiques (Internet) a qualsevol ordinador convencional dotat de sistema de comunicació wifi. L’estat actual dels dispositius mòbils és una part integral de la nostra vida quotidiana i té una influència significativa en el camp del periodisme.
4. Relació amb el periodisme
“El avance tecnológico supone un desafío periodístico que va a impulsar nuevos modos narrativos”
El periodisme i la tecnologia sempre han anat plegats, ja que gràcies a la tecnologia, el periodisme ha pogut anar evolucionant durant els anys. A continuació, s’expliquen relacions clau entre els dispositius mòbils i el periodisme:
1. Consum de notícies mòbils:
La majoria de les persones obtenen les seves notícies a través dels seus dispositius mòbils, ja que tenen aplicacions, pàgines web i xarxes socials. Aquest fet ha produït que els mitjans de comunicació canviïn la seva manera de distribuir notícies.
2. Periodisme mòbil:
Els periodistes utilitzen dispositius mòbils per capturar i informar notícies en temps reals. Les càmeres dels telèfons intel·ligents, les aplicacions de gravació d’àudio i vídeo i les xarxes socials es converteixen en eines essencials per a la creació de contingut.
3. Contingut multimèdia:
Els dispositius mòbils permeten la creació de contingut multimèdia, incloent-hi fotografies, vídeos i àudio. Això fa que les històries periodístiques siguin més enriquidores i siguin més atractives per als lectors.
4. Directes en línia:
Les emissions en directe (streaming) són cada vegada més comunes a través de dispositius mòbils. Això permet als periodistes cobrir notícies en temps reals i interactuar amb l’audiència de manera immediata.
5. Notificacions:
Les aplicacions de notícies envien notificacions als usuaris mitjançant els seus dispositius mòbils. Això permet una distribució immediata de les notícies i que tothom se’n pugui assabentar al moment.
En resum, els dispositius mòbils han canviat la manera com les persones accedeixen a les notícies i com els periodistes creen i distribueixen contingut. Aquesta relació continua evolucionant, amb una major dependència dels dispositius mòbils en el periodisme i un enfocament constant en l’adaptació als canvis tecnològics i en la millora de l’ètica i la precisió en la informació.
5. Webgrafia
VilaWeb:
Junior Report:
Wikipedia:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Hist%C3%B2ria_del_tel%C3%A8fon_m%C3%B2bil
Ateneu Xtec:
https://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/dispositius_mobils/dispositius_mobils
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.