Paula Gonu: entre crítiques i elogis

Descobrint a Paula Gonu: La trajectòria d’una influencer elogiada i criticada a la vegada 

Qui és la Paula Gonu?

Paula González Núñez, més coneguda com a Paula Gonu, és una influencer catalana nascuda el 31 de març de 1993 a Barcelona, Espanya. És graduada en publicitat i màrqueting a la Universitat Pompeu Fabra. 

La seva popularitat va començar quan va fer pública el seu compte d’Instagram, on publicava contingut d’un viatge a Formentera i sobre la seva relació amb la seva exparella, Alex Chiner, un dels molts altres influencers. Des d’aquí va anar compartint fotografies i vídeos, i el 2016 va aconseguir tenir 1 milió de seguidors a Instagram i 500.000 a YouTube. YouTube serà la seva principal xarxa de contingut i anirà creixent com a influencer.

Com és possible que el simple fet de mostrar la teva relació privada i penjar fotos dels teus viatges i del teu dia a dia et pugui convertir en una figura pública i coneguda? Al final, el que volen els espectadors, és a dir, nosaltres, són històries commovedores, i també ens agrada xafardejar la vida dels altres. Paula Gonu es va fer coneguda principalment per parlar de la seva vida personal i familiar, i també per la ruptura amb la seva exparella el 2019. A més a més, Paula Gonu és una de les influencers, i podríem dir una de les poques, que té total transparència amb els seus espectadors, ressaltant la seva sinceritat amb qualsevol tema. Des de llavors, la influencer catalana ha continuat creant contingut dia rere dia sense filtres sobre tot allò que li passa, fa, pensa, el seu estat d’ànim, i ha creat una comunitat entre espectadors i influencer, considerada per a ella com una família. 

Però i si busquem el punt negatiu? Quina és la part negativa de ser influencer, aquelles coses que no t’expliquen? Quan més informació donis o exposis públicament, la gent té el poder de manipular la informació o d’entrar a polèmiques i crítiques, deixant una via lliure al ciberassetjament i mancances de respecte, entre moltes altres coses. Així que una de les grans preguntes que ens podem fer és si realment val la pena ser un personatge públic, guanyar-te la vida exposant la teva privacitat i deixar una mala reputació sobre la teva persona. No sé què respondre, la veritat. No està malament ser influencer i endinsar-se al món de les xarxes socials si et permet guanyar molts diners, però no crec que compensi el fet que tothom conegui tota la teva vida. És per això un dels motius principals que Paula Gonu deixes de fer vídeos rutinaris i recopilant tot i canviar de mitjà i passar de ser una instagramer a streamer, fent directes a Twitch i vídeos espontanis a TikTok.

La meitat de les persones que admiren a la Paula Gonu ho fan per la creativitat del seu contingut. Les seves publicacions i vídeos són característics per l’ús d’un estil visualment atractiu, i es destaquen pel seu enfocament en l’empoderament femení, l’amor propi i la superació personal. Les xarxes socials que utilitza Paula Gonu són les següents: Instagram, YouTube, Twitter, TikTok i Twitch. Té una quantitat significativa de seguidors a cada plataforma, com es mostra a continuació en la gràfica:

Fotografia 1: Gràfica quantitat de seguidors que té Paula Gonu a les seves xarxes socials (fet per Aida Alvarez)

Principalment, el tipus de contingut que genera és molt variat, ja que parla tant de la seva vida quotidiana com dona consells de moda i bellesa, comparteix les seves experiències en viatges i reflexiona sobre aspectes personals.

Paula Gonu és reconeguda per la seva versatilitat i creativitat en una àmplia gamma de projectes i col·laboracions. Des de la seva línia de roba, Paula Gonu Shop, fins a la participació en programes culinaris com “Celebrity Bake OFF” d’Amazon Prime, on demostra la seva passió per la cuina i la seva habilitat per entretenir el públic. També en l’àmbit literari, la influencer va llançar el seu primer llibre el 2018 titulat “De (casi) todo se aprende”, on comparteix reflexions personals, experiències i aprenentatges al llarg de la seva vida. En el món de la bellesa, ha col·laborat amb marques com Garnier i Rimmel London.

Fotografia 2 i 3: Col·laboracions de Paula Gonu amb les marques Garnier i Rimmel London

Polèmiques i crítiques

Anem al tema interessant d’aquesta influencer. La Paula Gonu, que sempre ha estat molt versàtil i lliure a l’hora de parlar de temes qüestionables i de fer el que cregués correcte, sense importar l’opinió dels altres, ha generat controvèrsies i debats entre els seus seguidors i els que no ho són, creant dos tipus de públic: els “haters” i els “admiradors”.

El 25 de febrer, a la revista “La Opinión” i en altres publicacions, el tema de notícia va ser el polèmic vídeo de Paula Gonu. Per contextualitzar, del 14 al 18 de febrer se celebren les festes més grans d’aprés-ski a Formigal, organitzades per la marca Ron Barceló Marchica. En aquest esdeveniment, l’instagramer va assistir i la polèmica va començar a partir d’un vídeo compartit a una xarxa social, on es mostra ballant enganxada al DJ Anthony GodFather. La situació es va tornar controvertida quan va començar a envoltar i tocar el DJ. Tot i els intents del DJ per mantenir una actitud amigable, la situació va generar crítiques en una publicació viral. Com que a internet tothom pot opinar, es va iniciar un debat amb alguns suggerint que si la situació fos a l’inrevés, seria considerada assetjament. Altres van justificar l’estat de la Paula insinuant el consum de substàncies. El DJ Anthony GodFather va comentar l’incident, deixant de banda la situació, que mantenia una bona relació amb la Paula i que només volia comunicar-se amb ell. Encara avui en dia, la influencer no ha informat res sobre el vídeo a cap de les seves xarxes socials.

A part de les polèmiques que qüestionen la seva vida, també la Paula, en tot moment, és transparent amb el seu públic, explicant injustícies i experiències viscudes. En una d’aquestes, durant l’entrega de “Premis Ídolos”, Gonu va confessar com un taxista va fer un comentari sobre el fet que no portava sostenidor, generant-li incomoditat. Aquesta situació la va compartir a la seva xarxa social de Tiktok, on es podia escoltar la conversa completa del taxista amb ella i els comentaris irrespectuosos que feia cap a ella. En aquest cas, els comentaris que rebia la influencer no eren negatius, sinó de suport i compartint l’angoixa de la situació.

Aquestes són dues situacions totalment oposades on es pot observar com els seguidors donen suport o critiquen. Les crítiques i les polèmiques són quelcom a què Paula Gonu està acostumada des del moment en què va començar a compartir les seves experiències i intimitats, tenint un impacte psicològic negatiu i generant un estat d’ànim feble envers ella. Hi ha milers de casos on ha rebut milions de comentaris inapropiats, però els temes que us presentaré a continuació han estat els més virals. Un dels temes sempre objecte de comentari són les operacions estètiques que les persones públiques es fan. Paula es va sotmetre a un augment de pit i una rinoplàstia. En el moment de l’operació de pit, no va fer cap comentari, ja que no estava segura al cent per cent. En aquest cas, els seus seguidors necessitaven una explicació i una confirmació, malgrat ser obvi, però el que destaca ella és que no ho mostra per no crear inseguretats i complexos a les seves seguidores, sinó per compartir l’experiència i la reflexió sobre les operacions que posen en dubte la salut.

Ara passem a dos temes que han impactat els seus seguidors i han suposat una gran decepció. Si encara no sabeu després de portar bona part de text repetint que la Paula Gonu és una de les influencers més transparents, us ho deixaré encara més clar. La influencer va ser convidada al pòdcast “Club 113” presentat per Nil Ojeda i Werlyb, dos creadors de continguts i amics de la convidada, i el que més va destacar van ser dues revelacions que va fer durant l’entrevista.

Una d’elles va ser quan la Paula va afirmar haver practicat canibalisme. La història es remunta al moment en què es va trencar el menisc i va haver de ser intervinguda. Abans de ser operada, va demanar al metge que si podia observar com es desenvolupava la cirurgia i veure en primera persona com li obririen i realitzarien la intervenció. El cirurgià, sorprès pel comentari, li va preguntar si volia un tros del seu menisc i ella va acceptar. Quan va arribar a casa seva, Gonu va decidir menjar-s’ho. L’altra revelació va ser quan, en una part de l’entrevista que consistia en un joc, va confessar haver-se masturbat en públic en només una ocasió. Ella explica el següent:

“No em va veure ningú. Estava en un avió i vaig tenir una època en la qual si no ho feia, no em podia dormir i em volia dormir. Estava en un business així, tancada. Però és com un lloc públic, no?”.

Paula gonu

I finalment, no és sorprenent que tots els influencers siguin criticats per la quantitat de diners que guanyen al mes, simplement creant contingut a les xarxes socials. En una altra entrevista, com al programa de La Resistencia, la influencer ha comentat en diverses ocasions la xifra de diners que guanyava, cosa que ha provocat una gran controvèrsia i comentaris negatius per part dels seus seguidors i d’altres persones.

Reflexionem…

Hem vist, amb el cas de la Paula Gonu, com mai tothom estarà d’acord amb tu. Certament, hi haurà menys de la meitat que estigui donant suport, però, tot i això, hi haurà gent que critiqui tot el que diguis, facis i pensis. Així ho explica la pàgina “SocialStar” en la seva anàlisi sobre la controvèrsia dels influencers odiats: El sorgiment de la cultura dels influencers en plataformes com Instagram, YouTube i TikTok ha portat a una saturació de creadors de contingut i a una competència feroç per aconseguir atenció. Com a resultat, alguns influencers recorren a tàctiques extremes per destacar, cosa que sovint implica superar límits ètics. Molts influencers guanyen seguidors presentant una versió idealitzada de les seves vides, però quan són percebuts com no autèntics o enganyosos, poden provocar una reacció negativa.

Els influencers odiats sovint estan involucrats en escàndols o exhibeixen comportaments controvertits, com la manca de transparència en contingut patrocinat, la promoció d’estàndards corporals poc saludables i un comportament ofensiu o insensible. El públic té veu a les xarxes socials i pot responsabilitzar els influencers per les seves accions, la qual cosa pot portar a crítiques, deixar de seguir-los i campanyes per boicotejar-los o cancel·lar-los.

I mai heu pensat que són coneguts no pel que fan, sinó per totes les cotilles i la informació que rebem? I vosaltres, què en penseu?

Aida Alvarez

3r de CAV – Taller de Comunicació Interactiva

Webgrafia

A, H. (2024, 26 febrero). ¿Quién es Paula Gonu, la ‘influencer’ que la ha liado en Formigal? heraldo.es.

aSexta.com. (2020a, febrero 11). La ‘youtuber’ Paula Gonu genera controversia al desvelar cuánto dinero gana en un mes. LaSexta.

aSexta.com. (2020b, febrero 11). La ‘youtuber’ Paula Gonu genera controversia al desvelar cuánto dinero gana en un mes. LaSexta.

Campos, R. (2023, 16 mayo). ¿Quién es realmente Paula Gonu? Superdeporte.

Contributors to Wikimedia projects. (2023, 14 noviembre). Paula Gonu. Viquipèdia, L’enciclopèdia Lliure. 

Cuore, R. (2022, 19 noviembre). \”Al rico menisco\”: Paula Gonu confiesa que se comió el suyoelperiodico.com/cuore.

De Zamora, L. O. (2024, 25 febrero). El polémico vídeo de la influencer Paula Gonu que enciende las redes: «Si fuera al revés sería acoso». La Opinión de Zamora

Descubre más sobre Paula Gonu. (s. f.). Famous Birthdays.

France. (2023, 2 febrero). «Y el ganador es. . .»: los influencers también tienen sus premios ÓscarFrance 24

Hernández, C. (2021, 16 diciembre). Paula Gonu: ruptura sentimental, cifras millonarias y talent culinario. vanitatis.elconfidencial.com.

Martínez, A. (2023, 5 mayo). Las polémicas confesiones de Paula Gonu: de masturbarse en público a practicar canibalismoLa Razón.

Reyes, S. (2020, 7 diciembre). Paula Gonu: estas son las veces que le han puesto a parirCotilleo.

Segura, L. F. (2023a, mayo 10). Paula Gonu denuncia los incómodos comentarios de un taxista sobre no llevar sujetador: ‘Casi vomito’ www.20minutos.es – Últimas Noticias

Segura, L. F. (2023b, mayo 13). Así fueron los comienzos de la ‘influencer’ Paula Gonu en las redes sociales: de ‘instagrammer’ a ‘streamer’ www.20minutos.es – Últimas Noticias

Smm. (2024, 25 febrero). Aluvi�n de cr�ticas a Paula Gonu por un pol�mico v�deo durante el festival Nevalia: “Al rev�s, ser�a acoso” MARCA. 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.