Ruta literària de “Desmontando el crimen perfecto”

Benvinguts a aquesta ruta que us permetrà descobrir alguns dels espais reals més significatius on té lloc la trama del llibre Desmontando el crimen perfecto. Abans de començar la ruta, quatre apunts bàsics:

  • Inici i final de la ruta: Pl. Catalunya – Illa Diagonal.
  • Ruta perfecta per: amants de les novel·les negres, basades en fets reals i de descobrir coses noves de la seva ciutat.
  • Durada de la ruta: Està pensada per fer-la en un dia, però es pot fer, comptant alguna parada, entre 5 o 6 hores.
  • Quilòmetres: 15 km (si es fa tot el recorregut a peu). 
  • Tipologia: Es recomana fer-la a peu o en bicicleta la majoria de trams. Es una ruta llarga que fa anar i venir diverses vegades. Trobareu trossos de la ruta on ja s’especifica que feu us, si voleu, de transport public o taxis. 
  • Recomanacions: Portar roba i calçat còmode i ganes de passar-t’ho bé. Si es fa a l’estiu, és necessari portar aigua.
  • Com arribar fins a Barcelona: A Barcelona s’hi pots accedir en cotxe o bé en tren. Si vens de fora de la ciutat, pot ser bona idea agafar el transport públic per arribar al punt d’inici de la ruta. 
  • Aquest és el mapa de la ruta:

Ara si, sense més preàmbuls: comencem!

La ruta comença a la Plaça Catalunya de Barcelona. És un bon punt de partida tant si veniu en cotxe, ja que hi ha pàrquings a prop, com si veniu amb transport públic. És un emblema de la ciutat, plena de coloms, amb les seves grans fonts i tot de gent passejant. Començarem visitant el McDonald’s del Portal de l’Àngel, en el número 36. Si ho recordeu, en el llibre de la Mayka Navarro, el marit de l’Ana María Páez es reunia amb l’assassina per comentar-li que, entre altres coses, els mossos tenien fotografies d’una sospitosa. Aquest moviment el va fer el grup d’homicidis dels mossos d’esquadra per veure com reaccionava la sospitosa. I ja sabeu que va passar, no?

A continuació ens dirigirem al nord-est per la ronda de Sant Pere i a la cantonada, girarem a l’esquerra pel carrer de Pau Claris. Hi passejarem durant 1,4 km i després girarem cap a la dreta, pel carrer Còrsega. Després d’uns 400 m girarem a l’esquerra cap al carrer de Milà i Fontanals. En aquesta cantonada hi trobareu un quiosc. En aquest quiosc, la Mayka Navarro va a comprar-hi el diari molt sovint. Avancem 61 metres i girem cap a la dreta pel carrer Camprodon. Caminem pel carrer Camprodon uns 130 metres fins a arribar al número 36. Aquest és un carrer 3×1 en la història de l’assassinat. Per començar, és en aquest pis en concret on es va trobar el cos d’Ana María Páez. Per altra banda, a just 2 minuts viu la periodista Mayka Navarro, però no podem concretar el pis per qüestions òbvies de privacitat. Prop del pis, pràcticament a sota hi ha el bar que regenta un bon home, que fa un cafè boníssim, que va servir de “camp base” pels policies d’homicidis i on es va interrogar a la dona de fer feines que va trobar el cos.

Continuem la ruta! Després de passar una estona observant i imaginant tot ple d’agents, l’assassina entrant i sortint del pis, ens dirigim pel nord-est cap al carrer Bailèn i uns 19 m després, girem cap a l’esquerra per fer 350 m en el mateix Bailèn. Transcorreguts aquests metres, arribarem a Travessera de Gràcia després de girar cap a la dreta. Recorrerem 400 metres de la Travessera i girarem cap a la dreta pel carrer del Torrent de l’Olla. Caminarem 130 m més i girarem cap a l’esquerra cap al Carrer Ros d’Olano. 40 metres més endavant arribarem al carrer de la Virtut i allà si ens movem pels carrerons ja estarem en ple Barri de Gràcia. És un dels barris més elegants de Barcelona en el que val la pena passejar. És un barri de què es parla molt en la novel·la, el recordeu?

La següent parada abans d’anar a dinar, serà la comissaria dels mossos d’esquadra que es van encarregar d’aquesta investigació. Tornarem 33 metres pel mateix carrer Virtut i direcció al carrer Montseny. Caminem 45 metres pel carrer Monteny i continuem 200 metres recte pel carrer de la Perla. Seguim pel carrer de Sant Lluís 550 metres més i llavors girem a la dreta direcció al carrer de Ca l’Alegre de Dalt i després de 3 metres girem a l’esquerra cap al carrer de Sant Lluís. Seguirem avançant, fins a arribar al carrer del Pi i Margall. Llavors, farem 120 metres més i girarem a la dreta pel carrer Pau Alsina. 72 metres més girarem a l’esquerre pel carrer de Taxdirt i caminant 300 metres més, haurem arribat al carrer de la Marina, on es troba la comissaria. Aquí, si ho recordeu, és el nucli de tot el que va passar. Els interrogatoris, les teories, on va passar les 48 hores la detinguda…
Ara si us sembla bé, podeu provar de dinar en algun dels bars/restaurants que envolten la comissaria. Potser teniu la sort de trobar algun dels protagonistes de la història!

Prepareu-vos per fer una bona caminada tornant tot el camí que hem fet enrere fins a arribar al Carrer Pau Alsina, on després de fer 72 metres, girarem lleugerament a l’esquerra cap al carrer de l’Encarnació. Seguirem recte pel carrer d’Or 52 metres i llavors girarem a la dreta a la plaça de Virreina. Si esteu cansats, podeu seure una estona i contemplar la plaça, els veïns… Seguirem 46 metres més i girarem a l’esquerra al carrer d’Astúries. Després girarem cap a la dreta pel Carrer Gran de Gràcia, durant 30 metres. Llavors girarem a l’esquera cap al carrer de Bretón de los Herreros. 160 metres més enllà girarem a l’esquerra cap a l’avinguda de la Riera de Cassoles. Caminarem uns 50 metres i ens dirigirem al carrer de Sant Eusebi. 180 metres més enllà ens mantindrem a la dreta cap a Via Augusta i 150 metres més enllà trobarem el carrer Balmes. Hem de seguir fins a trobar el numero 308. En aquest pis és on l’assassina, enviava molts dels rebuts de les assegurances i també és la direcció amb què va llogar l’apartament on va aparèixer la víctima. Hi vivien un matrimoni gran amb dues filles que no tenien res a veure amb la sospitosa.

Ara ens dirigirem a les instal·lacions del Periodico. Us recomano que per aquest tram, si esteu cansats, agafeu un taxi o un autobús, ja que és bastant lluny d’on ens trobem ara. Per aquesta raó és millor que seguiu les indicacions del mapa de més amunt.
El Periodico és un dels diaris més importants i antics de la península. Mayka Navarro ja no hi treballa, tot i així en guarda bons records. També és on, si ho recordeu, va demanar a una amiga que li recollís tots els papers de les seves fonts confidencials, quan es va veure quasi imputada per trencar el secret de sumari.

De la mateixa manera que per arribar al diari, us recomano dirigir-vos al carrer dels Vergós, al portal 27, la casa de l’assassina, amb transport públic o taxi. En aquest pis es van trobar la majoria de les proves que incriminaven a la sospitosa, i també es va fer oficialment la detenció per portar a sobre el DNI d’alguna de les protagonistes, recordeu qui?

Seguirem direcció sud-oest direcció el carrer dels Vergós cap al carrer Dr. Roux durant 180 metres. Llavors ens mantindrem a la dreta cap a Via Augusta i caminarem 800 metres. Girarem a la dreta direcció el carrer de Margenat durant 110 metres i girarem a la dreta direcció el carrer Major de Sarrià. Un cop arribats en aquest punt, sense rebel·lar realment el seu pis, vivia la parella de l’assassina, ella i la seva filla. Les proves més rellevants de les que l’assassina es va voler desprendre les va trobar la seva exparella, ho recordeu?

Per acabar ens dirigirem a l’Illa diagonal. És allà on la mossa d’esquadra encarregada d’entretenir l’assassina va portar-la a fer un cafè per esperar la confirmació del jutjat per registrar el seu pis. A més, allà a prop es troba la impremta on ella s’encarregava d’imprimir els documents i on va robar un DNI amb què va fer beneficiària a X persona per rebre les pòlisses de vida de les assegurances que estaven a nom d’Ana María Páez. Per arribar fins a l’illa diagonal des de Sarrià, heu de dirigir-vos al sud-est pel mateix carrer major de Sarrià i anar al carrer General Vives. Continuarem recte per la plaça d’Artós i llavors recte pel Passeig de Sant Joan Bosco. Caminarem uns 450 metres en aquesta direcció i en arribar a la plaça de la Riba i a la glorieta que veurem, ens dirigirem al carrer Numància. 550 metres més enllà haurem arribat al final del nostre destí, Illa Diagonal.

Ara que tot el recorregut ha arribat a la seva fi, podem passejar pel centre comercial i imaginar-nos a l’assassina comprant i caminant pels passadissos. No se sap a quina cafeteria van prendre cafè, us atreviu a investigar per vosaltres mateixos? Us desitgem que acabeu de passar una bona tarda.

Gràcies per confiar en “Un Viatge de Llibre”!

Deixa un comentari