Figueres

Figueres és la capital alt-empordanesa i està situada al nord-est de Catalunya. Actualment té 46.654 habitants i és bressol de cultures, i és que un 30, 95% de la població és de procedència estrangera.

La seva proximitat amb la frontera amb França l’ha fet convertir en una porta d’entrada i sortida de molts viatgers. Cada any, a la ciutat acull milers i milers de viatgers i turistes, sobretot a l’estiu. Francesos, alemanys, italians, japonesos… tots ells passegen per la ciutat tot visitant espais emblemàtics com el Museu Dalí o la Rambla.

Val a dir que la seva posició geogràfica la converteix en un important centre de comunicacions, i és que a Figueres hi podem arribar amb tren (convencional i d’Alta Velocitat) o per carretera. Figueres, en definitiva, és una ciutat per viatjar… I, per descomptat, un municipi de viatge de llibre!

I és que cal recordar que, a part que diversos llibres están ambientats a la ciutat, alguns escriptors han nascut en aquesta ciutat, com Carles Fages de Climent o Carme Guasch i Darné, entre d’altres. I com no, Figueres també és la ciutat què ha vist néixer personatges molt coneguts com el pintor Salvador Dalí o Narcís Monturiol, inventor del submarí.

Ara sí, benvinguts a Figueres!

Vídeo promocional de la ciutat – Ajuntament de Figueres

Una mica d’història de la ciutat…

Per conèixer una mica la ciutat, us fem un repàs de la seva història! L’any 600 aC, quan al turó de la Muntanyeta (on actualment es troba el Castell de Sant Ferran) es va establir un assentament ibèric de la tribu dels indicets. Aquí trobem la primera llavor del que seria després Figueres.

Més tard, en època romana, es crea un petit nucli de població a la zona baixa de l’actual ciutat que rep el nom de Joncària (per l’extensa presència de joncs a la zona). Figueres, tot i que amb diferents noms, ha estat una ciutat ibera, romana, medieval. El nom de Figueres deriva de “villa Ficerias“, expressió que apareix esmentat per primer cop l’any 802, derivat de la gran quantitat de figueres que hi havia a la zona.

De la història més recent de la ciutat cal destacar quan durant la Guerra Civil Espanyola la ciutat va ser fidel al govern de la II República. Durant els primers anys de Dictadura, Figueres va patir molt. Tot estava bastant decadent, hi havia pobresa… Però a la dècada dels 50 tot va canviar. La recuperació de la ciutat comença a manifestar-se llavors amb l’arribada del turisme, que va prendre molta embranzida als anys 60. Francesos, alemanys, holandesos… venien a estiuejar a la ciutat per la proximitat amb el mar. Figueres s’havia convertit en el nucli econòmic i comercial de l’Alt Empordà.

I el 1975, amb l’arribada de la democràcia, la ciutat va prendre embranzida cultural. El 1982 es va fundar el Museu del Joguet de Catalunya, més tard, al 1986, es va construir l’estadi de Vilatenim. I com no, anys abans, el 1974, ja s’havia inaugurat el Museu Dalí. Figueres era, i és, una ciutat cultural. Mostra d’això són les fires i els festivals que s’hi celebren actualment (Festival Acústica, Mostra del Vi…).

Descobreix la ciutat virtualment…