Llançà

Llançà és un municipi costaner de l’Alt Empordà i està situat al nord del Cap de Creus. Actualment té 4.836 habitants, però, com a molts municipis costaners, a l’estiu la població es multiplica: viatgers i turistes hi estiuegen. Alemanys, francesos, anglesos… gaudeixen del mar i de les magnífiques vistes i postes de sol de les que gaudeix la població.

La vila disposa de dos nuclis: el Nucli Antic, què està situada a una zona més interior, i el Port, on s’apleguen la majoria d’estiuejants. El municipi està ben connectat, i s’hi pot arribar en tren o per carretera. En definitiva, Llançà és una vila per viatjar… I, per descomptat, és un municipi de viatge de llibre!

Cal recordar que, a part què alguns llibres estan ambientats al municipi, l’escriptor Pere Oriol i Fulcarà va néixer a la vila. I com no, Llançà és la ciutat què ha vist néixer personatges coneguts com el pintor Josep Martínez Lozano o el cantant i actor Carles Sabater.

Ara sí, benvinguts a Llançà!

Vídeo promocional de Llançà – Turisme Llançà

Una mica d’història de la vila…

Ja a la prehistòria el territori del municipi de Llançà estava ocupat per diversos poblats, com ho demostren el dolmen de la Tomba de l’Abat i el del puig d’Esquers.

L’any 218 aC, prop d’on s’aixeca avui dia Llançà, s’emplaçava l’antiga ciutat de Deciana. L’any 862, però, fou abandonada i traslladada cap a l’interior, on ara és la part antiga de la vila, per amagar-se dels Sarraïns.

En època més moderna, ja al segle XVIII l’economia de la vila creix amb la producció i exportació de vi i oli. Va ser a mitjans d’aquell segle quan es construeix l’Església de sant Vicenç i s’urbanitzen els voltants. Al Port encara hi vivien alguns pescadors en cases velles, que encara avui podeu visitar.

Als anys 60 la vila comença a créixer exponencialment, quan comencen a arribar els primers turistes. El municipi va créixer tant demogràficament com territorialment. Cada vegada hi havia, i hi ha, més dinamització cultural. Mostra d’això són les moltes festes que s’hi celebren a la vila com la Festa del Mar, l’Aplec de Sant Silvestre o la proclamació de Ciutat Pubilla de la Sardana el 1991.

Descobreix el municipi virtualment…