Ruta literària d'”En el umbral de la muerte”

Benvinguts a aquesta ruta que us permetrà descobrir alguns dels espais reals més significatius on té lloc la trama del llibre En el umbral de la muerte. Abans de començar la ruta, quatre apunts bàsics:

  • Inici i final de la ruta: Plaça de l’Estació – Comissaria dels Mossos de Figueres
  • Ruta perfecta per: amants de les passejades per ciutats no gaire grans i amants de les històries de crims
  • Durada de la ruta: Entre 2 i 3 hores (a un ritme pausat).
  • Quilòmetres: 5 km
  • Tipologia: Es recomana fer-la a peu.
  • Recomanacions: portar roba i calçat còmode i ganes de passar-t’ho bé. 
  • Aquest és el mapa de la ruta:

Ara si, sense més preàmbuls: comencem!

La ruta comença a la Plaça de l’Estació de Figueres. Una plaça plena d’arbres plataners i amb una font ben curiosa amb peixos que llencen aigua per la boca. Una plaça que, com descriu l’autor al llibre: “és un santuari de plataners centenaris (…) A la seva ombra, els turistes seuen a les terrasses d’un parell de bars abans d’iniciar l’ascens al museu Dalí, principal al·licient cultural de la ciutat.” Benvinguts a la Figueres d’En el umbral de la muerte!

Com ja sabeu si heu llegit el llibre, aquesta plaça és l’inici de tot. Aquí és on veiem per primer cop “l’estrangulador” amagant-se del Daniel, l’informàtic que el persegueix. Si heu llegit el llibre, observareu que la descripció que fa Eduard Pascual al llibre és molt acurada. Potser veureu anglesos sortint de l’estació… Potser veureu algun rodamón… O qui sap.. Potser veieu l'”estrangulador”! Amagueu-vos si el veieu!

Continuem la ruta i ens desplacem fins a una altra espai singular: la plaça del Gra (o plaça coberta). Per arribar-hi agafa el carrer Pompeu Fabra fins al final i gira a la dreta (agafant el carrer Méndez Núñez). Ja has arribat a la plaça del Gra. Aquí teniu un mapa interactiu amb aquest tros de trajecte:

Aquest espai és un dels llocs preferits per l’assassí per deixar els llibres dels intercanvis de Bookcrossing, i així trobar-se amb les seves víctimes. Per cert, en aquesta plaça, en la vida real, s’hi fa Bookcrossing. Si hi aneu un dilluns, un dimecres, un divendres o un diumenge potser veieu algun llibre recolzat a les columnes de la plaça… Agafeu-lo, llegiu… Segur que “l’estrangulador” no us atraparà… En canvi, si visiteu aquesta plaça un dimarts, un dijous o un dissabte podreu trobar el mercat, que per cert, és un espai que també surt al llibre… En qualsevol cas, gaudiu d’aquesta plaça, que està protegida com a bé cultural d’interès local i data de 1826!

Ara ens dirigim a un dels espais més singulars de Figueres, el punt neuràlgic de la ciutat: la Rambla! Per arribar-hi, podeu agafar el carrer Rutlla (carrer de la banda dreta de la plaça del Gra) fins a la plaça de la Font Lluminosa. Quan arribeu, agafeu el carrer Nou (girant a la dreta), i arribareu a la Rambla. Aquí teniu un mapa interactiu amb aquest tros de trajecte:

Durant els anys 70 i 80 era un espai on molta gent s’aplegava per passejar en les anomenades “ramblejades”. La Rambla data de 1828-32 dissenyada per l’enginyer militar Antoni Lasauca, i l’última reforma data de 2002. Està inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Aquest espai, per la novel·la En el umbral de la muerte és fonamental! Aquí és on el sergent Flores es troba amb la seva exdona, la Lola Vico. Ja ho sabeu, moltes vegades seuen en un cafetería, el Cafè París (que existeix realment, a veure si el trobeu), i, normalment, discuteixen… Pobre Pep Flores! Si teniu temps, aneu a prendre un cafè o un refresc en aquesta cafeteria… Qui sap, potser veieu al Flores i la Lola asseguts en alguna taula…

Continuem el viatge! Ara agafem la Pujada del Castell (carrer annex a dreta de la part alta de la Rambla) i arribem fins al Museu Dalí. 

Aquest espai insigne de Figueres va ser inaugurat el 1974 i construït sobre les restes de l’antic teatre figuerenc. Va ser dissenyat pel mateix Salvador Dalí i forma part del triangle dalinià empordanès. Aquest espai, tant freqüentat per turistes, és un dels llocs més mencionats al llibre. Els espais exteriors del museu és un altre dels punts on es fa Bookcrossing i a més… Bé, no ho direm aquí perquè potser no us heu llegit encara el llibre i no volem fer espòilers… Els que ja heu llegit el llibre sabeu a què ens referim!

Si abans de continuar el viatge voleu visitar el Museu Dalí, aquí teniu informació de preus, horaris, etc.

Ara si, continuem el viatge. Ara agafeu la Ronda Sant Pere i creueu la Nacional II (Avinguda Salvador Dalí). Aquí teniu un mapa interactiu amb aquest tros de trajecte:

Veieu aquest parc ple d’arbres? És el Parc Bosc… Si, si… L’espai on s’amaga “l’estrangulador” per no ser atrapat pel sergent Flores. Tranquils, podeu entrar a fer un volt pel parc, no hi serà l’assassí…

Seguim! Ara caminem per la Nacional II en sentit descendent fins a arribar a una rotonda. Hem arribat a la plaça del Sol. Agafem el Carrer Empordà fins al final de tot (on hi ha una rotonda i un supermercat Esclat), i girem pel carrer de la dreta, el carrer Ter. Avancem uns 300 metres i trobem l’última parada del viatge: la comissaria dels Mossos de Figueres.  Aquí teniu un mapa interactiu amb aquest tros de trajecte:

Punt central de la novel·la. De fet, bona part de la trama gira entorn de la comissaria. Qui sap si potser veieu al sergent Flores sortint a fer una cigarreta… O potser hi veieu seu rival, Santiago Casanovas, sempre pendent de qualsevol error que pugui cometre el Pep Flores… Entrar no hi podreu entrar a la comissaria, però des de fora us podeu imaginar que, tot allò que s’explica en el llibre, està succeint a dins… Qui sap…

I amb això acabem la ruta. Esperem que us ho hàgiu passat molt bé, què hàgiu pogut rememorar passatges del llibre, i que us hàgiu sentit protagonistes de la història. Ara només ens queda que desitjar-vos una bona tornada a casa!

Gràcies per confiar en “Un Viatge de Llibre”!

Deixa un comentari