Viatjar cada vegada és més fàcil. No només per l’abaratiment dels vols com a conseqüència del creixement de les companyies Low Cost sinó també per l’accessibilitat que tenim a la informació de cada país.

Amb l’arribada de Internet, aconseguir informació sobre un país és bufar i fer ampolles. Tot i que encara existeixen els amants dels llibres de viatges, actualment, les xarxes juguen un paper molt important a l’hora de viatjar. No només podem accedir a informació sobre el país, els hotels i les atraccions turístiques sino que hi podem trobar experiències de viatges narrades en primera persona, el que anomenem blogs de viatges.

Aquests blogs i Internet en general, per bé o per mal, han canviat la manera de viatjar. La facilitat que tenim per veure amb els nostres ulls qualsevol racó del món amb el Google Maps, o amb imatges de Internet, ha fet que canviem la nostra perspectiva del món. Aquesta eina ens ha permès veure les coses abans d’anar-hi, i això amics, li treu tota l’emoció al viatge.

02dc36cce2d81c766a3663ef38a0e996

El viatger 2.0 no descobreix, investiga des del seu ordinador. No observa, ho fotografia tot i després ho veu des de casa. Aquesta descripció és una mica exagerada, però el que sí és veritat és que viatjar a canviat per culpa de la globalització, una conseqüència directa de Internet.

Un cop feta la reflexió, la veritat és que com a viatgera m’encanta descobrir poc a poc els racons del país on vagi però personalment  m’agrada tenir una petita idea abans de marxar. Els blogs de viatges són una bona opció si no vols gastar diners i una bona manera per introduir-te al país de destí si vols fer-te’n cinc cèntims.  A més, el fet que siguin narracions personals, donen credibilitat i augmenten l’atenció del lector. Un llibre de viatges està molt bé, però poder veure imatges i vídeos en primera persona és millor, no ens enganyem.

En resum, els blogs de viatges són una gran eina tant per a aquells que els agrada escriure i compartir les seves experiències com pels lectors, ja que suposa un trencament dels típics consells absurds per a turistes.

#4tipusdeblogsdeviatges

El blog típic i tòpic

És el bloc convencional. S’escriu o bé, a través del WordPress.com o el Blogger. Ambdós gratuïts i fàcils de manejar. Està clar, que molts bloggers diposen de pàgines oficials, però per començar, aquestes dues eines són més que suficients.

Aquí hi trobem tot tipus de viatgers i una immensa varietat d’opcions depenen de les teves necessitats. El diari El Pais va escriure una llista sobre els 5 millors blogs de viatges.

Imatge retocada de top 50 travel blogs

El Rincón de la Sele: Bitàcola d’un viatger de veritat, dels de motxilla i sense bitllet de tornada. Porta des que té ús de raó gastant els seus pocs estalvis per viatjar i veure món. Narra els viatges d’una manera molt fresca i propera.

Guias Viajar: Una aposta rotunda per la informació pràctica, que l’ha portat a ser una de les webs de viatges amb més visites. Recull dades pràctiques, curiositats històriques , notícies del sector i reportatges fotogràfics .

Chavetas: l’Isaac i la Paula són dos dels blocaires més actius i emprenedors. La nova versió v4.0 del seu bloc, és un pas gegant per a crear una bitàcola més moderna que barreja informació , experiència i interacció amb la seva pila de seguidors .

El Pachinko: Expert amb xarxes socials i amb gran capacitat d’anàlisi. En Pau parla de viatges amb nens, de bones cerveses i tot tipus d’informació sobre Àsia, el seu destí preferit.

La viajera empedernida: Nani Arenas és una de les millors i més actives professionals del gremi. Disposa d’un ímpetu i un dinamisme brutal a l’hora de fomentar la cultura viatgera.

El blog Youtuber

Una altra eina per crear blogs de viatges és el Youtube. No hi ha res més gràfic i precís que les imatges i els vídeos. Ja ho deia el refrany, una imatge val més que mil paraules…i de vegades té raó.

I és que el format videoblog és un dels més visitats. És la millor manera per relatar un viatge si disposes d’una bona càmera, una bona base d’editatge i moltes ganes i ànims de gravar en tot moment. Els videblocs trionfen i per una raó ben senzilla, no cal llegir.

Aquest és el cas del blog Paco Nadal, supongo un videoblogista espanyol que té un canal del youtube on explica les seves experiències a través de l’objectiu de la seva càmera. Molt recomenable si sou d’aquells que preferiu la pel·licula abans que el llibre.

Instagram, fotografies que mostren el món

L’última moda en viatges és Instagram. Pot ser no podem parlar de blog, però sí de històries explicades a través de fotografies. El cas més original que he trobat és el #Followmeto que també forma part de la xarxa Twitter. El pioner d’aquesta iniciativa és Murad Osmann que a través de la seves fotografies agafa la mà de la seva xicota a molts llocs del món. El fotògraf ho va difondre per Instagram i ara és tota una tendència, diverses parelles viatgen pel món i publiquen les seves fotografies agafats de la mà amb el hashtag #Followmeto.

Algunes de les imatges originals de la nova tendència #Followmeto

Algunes de les imatges originals de la nova tendència #Followmeto

Les xarxes socials doncs, també formen un component molt important en els viatges de moltes persones. L’obsessió per mostrar què es fa en cada moment augmenta quan es fa un viatge, sobretot entre gent jove.

Aquesta parella ha volgut mostrar al món els paisatges més exòtics i els vestits mes originals, la nova tendència que s’apodera de Instagram i pretén innovar les pròximes publicacions dels usuaris. Una bona manera per presumir dels viatges, oi?

Viatjar a través de la televisió

De fet, en aquest apartat no vull explicar els típics programes de viatges tipus callejeros viajeros, Efers Exteriors o Dutyfree. Del que vull parlar és d’un blog de viatges en concret que es transmet per la televisió, però que està molt relacionat amb la tecnologia 2.0. Aquest programa televisiu es diu Blog Europa i és un blog on hi han reportatges en primera persona elaborats per estudiants d’Erasmus. Una altra visió del món explicada per joves que han marxat a estudiar a l’estranger.

Imatge del video, Regent's Canal, l'últim secret.

Imatge del video, Regent’s Canal, l’últim secret.

Casualment, vaig participar en aquest programa quan vaig marxar a viure a Londres durant un any. Va ser una bona oportunitat per explicar els racons més inòspids i desconeguts o aprofundir sobre temes que ningú hi havia caigut mai.

Clicant la imatge podràs veure un dels reportatges d’aquest tipus de blog. Totalment recomanable si t’agraden els viatges alternatius.

 

Així doncs, us apunteu a la nova moda del viatger 2.0 o preferiu marxar amb els ulls embenats buscant l’aventura? Us informareu a través dels blogs o continuareu amb els llibres de viatges de tota la vida? Bé,  trieu el que trieu, molta sort i bon viatge!

 

WEBGRAFIA

El País: Nadal, P “25 blogs de viajes en español recomendables para 2015” [en línea] http://blogs.elpais.com/paco-nadal/2015/01/25-blogs-viajes-recomendables.html

Wikipedia, L’enciclopèdia lliure [en línia] http://es.wikipedia.org/wiki/Blog

Redondo, J “El Rincón de la Sele” [en línia] http://www.elrincondesele.com/

Sarralde, J “Guías Viajar” [en línia] http://guias-viajar.com/

Martin, B , Bello,P  “Chavetas” [en línea] http://viajes.chavetas.es/

Vero, P “El Pachinko” [en línea] http://elpachinko.com/quienes-somos/

Arenas, N “La viajera empedernida” [en línea] http://www.laviajeraempedernida.com/la-viajera-empedernida-en-los-medios/

Fernández-Santos, E, El País “Alain de Botton plantea los tópicos del viaje como búsqueda de felicidad” http://elpais.com/diario/2002/04/23/cultura/1019512806_850215.html

ABC Blogs, “La pareja sexy del fenómeno «follow me» en Instagram supera el millón de seguidores” [En línia] http://abcblogs.abc.es/proxima-estacion/public/post/viajar-follow-me-instagram-16512.asp/