Actualment, tots som usuaris de dispositius mòbils, des dels infants , les persones adultes i,  fins i tot la gent gran. Però no tots els usuaris saben què són els dispositius mòbils i tampoc surt la seva definició a la RAE, només surt per separat “dispositivo” i “móvil“(RAE).

Es podria dir que els dispositius mòbils són aparells electrònics, de mida reduïda que ofereixen a la persona que l’utilitza unes prestacions o serveis.

Tot i així, no hi hauria tanta varietat de dispositius mòbils si no fos pels avenços tecnològics i l’aparició d’Internet.

Desenvolupament i Història

Els dispositius mòbils van aparèixer a partir de la necessitat de l’ésser humà per poder utilitzar els aparells electrònics sense la necessitat d’estar sempre connectats al corrent elèctric, per tant, sense la capacitat de poder-se moure del lloc al utilitzar els aparells.

La gran majoria de les persones relacionen els dispositius mòbils només amb la telefonia mòbil tot i que en realitat engloba molt més. En aquest post es parlarà dels telefons mòbils, smartphones, ordinadors, tablets i altres aparells electrònics que es podrien considerar dispositius mòbils. A més, es parlarà de com aquests dispositius mòbils han canviat a la societat.

Telèfons Mòbils i Smartphones

Telèfons Mòbils

Segons la Viquipèdia, els  telèfons mòbils  són “dispositius electrònics amb radio de curt abast per a comunicacions de veu i de dades. Funcionen dins d’una xarxa sobre el territori anomenada cel·les. També tenen la funció del SMS per missatges de text, correu electrònic, accés a Internet, jocs, Bluetooh, infrarojos, càmera amb gravadora de veu i de vídeo, MMS per
missatges multimèdia entre d’altres.”

Primerament, aquest dispositius electrònics es van crear per comunicar-se entre dues persones a distància, el primer telèfon mòbil que va aparèixer, gràcies a la marca coneguda Motorola, s’anomena Handie Talkie H12-16 utilitzat durant la Segona Guerra Mundial.

Handie talkie h12-16 de Motorola

Handie Talkie H12-16 de Motorola

A partir del Handie Talkie hi hagut diferents evolucions; La Generació 0 “Push to talk”, és a dir, apretar per parlar, La Generació 1 (1G) eren telèfons analògics i només podies fer trucades de veu i físicament eren de mida gran i pesaven molt, La Generació 2 (2G) són els telèfons mòbils que passen d’analògics a digitals i així tenen uns codis de protocols més moderns, i van ser els primers en poder utilitzar Internet i tarifa de dades. La Generació 3 (3G) és on aparèixen per primer cop els anomenats smartphones, on es parla a continuació.  Actualment hi ha la Generació 4G i d’aqui pocs anys, algunes fonts asseguren que pot sortir la Generació 5G a partir del 2020.

Motorola StarTAC va ser el primer telèfon mòbil en forma de cloïssa. El seu llançament va ser el 3 de gener de 1996.

Motorola StarTAC va ser el primer telèfon mòbil en forma de cloïssa. El seu llançament va ser el 3 de gener de 1996.

SMARTPHONES O TELÈFONS INTEL·LIGENTS

Els smartphones són els telèfons mòbils actuals tot i que el primer smartphone es va crear l’any 1992 de la mà de IBM i es va anomenar Simon. Aquest telèfon intel·ligent oferia les següents prestacions: realitzar i rebre trucades, tenia un calendari, hora mundial, llibreta d’anotacions i fins i tot es podien enviar i rebre Fax. Actualment, els telèfons intel·ligents no són tan diferents com el primer; es canvia el FAX pel correu electrònic, s’inclou Internet i xarxes sense fils com el Wifi, servei de GPRS, i sobretot una gran varietat d’APP que es poden descarregar, des de la categoria de jocs fins d’educació, vida saludable, etc.

Un post interessant sobre els smartphones és Qué es un smartphone o telefono inteligente?

Moto X

Moto X, Smartphone de Motorola

ORDINADORS

Els primers ordinadors que van aparèixer als anys 40 no tenien xips ni vàlvules, la seva composició era simple: un teclat, com a input i una impresora com a output. A partir dels anys 60, de la mà de Douglas Engelbart va aparèixer l’input mouse , l’interfície gràfica  amb pantalles i els processadors de textos entre d’altres i, fins als anys 70 no van aparèixer els primers xips.

Mouse de Douglas Engelbart

Mouse de Douglas Engelbart

Tot i que no va ser a partir de l’any 1984, gràcies a Macintosh, va aparèixer el primer ordinador tal i com es coneix actualment. És a dir, com a inputs té el teclat i el mouse, i com a outputs té la impressora, la pantalla amb imatge i so, el hardware i el software.

Macintosh "Hello"

Macintosh “Hello”

Actualment els usuaris d’ordinadors no utilitzen ordinadors de sobretaula o fixes, sinó que utilitzen ordinadors portàtils. És a dir, els ordinadors portàtils són ordinadors amb els mateixos inputs i outputs que un ordinador fixe però com a novetat, és lleuger, té una bateria autònoma i per tant, té mobilitat i es pot transportar allà on es vagi. A més, també la pantalla pot ser tàctil i, depèn del model de l’ordinador, es pot separar del seu teclat i es “transforma” en una tablet. Aquests últims són els anomenats ordinadors híbrids.

 

PC lenovo de Sobretaula

PC lenovo de Sobretaula

Ordenador Híbrid

Ordenador Híbrid

TABLETS

Segons la Viquipèdia, defineix les tablets “tauletes tàctils” com a dispositius
electrònics que estan a mig camí d’entre un ordinador portàtil i un telèfon
mòbil, que es pot interactuar amb ella a través d’una pantalla tàctil i un
“stylus”. És a dir, com a input i output només té la pantalla tàctil. per a què un dispositiu electrònic sigui considerat una
tablet, té les següents característiques:
-Pantalla tàctil i la seva resolució (com a input i output)
-Software: actualment pot ser Windows, Android o IOS d’Apple
-Memòria d’emmagatzematge suficient (mínim 8 Gbytes) i es pot ampliar
amb Targetes SD o micro SD
-Reproducció d’audio i videos
-Connexio de USB, Wifi o 3G, bluetooh i infrarojos
-Càmara frontal i càmara exterior
-Permet la instal·lació de qualsevol tipus d’aplicació mòbil

Aquestes tablets s’utilitzen com a eina de treball per a moltes empreses, eina educativa en alguns centres educatius i escoles i també com a entreteniment.

Hi ha diferents tipus de tablets ja que s’adequen al possible consumidor i usuari; tablets per infants com la vtech storio 2 o per adolescents , adults i persones grans com l’iPad.

 

Storio 2, tablet per a nens

Storio 2, tablet per a nens

ALTRES DISPOSITIUS MÒBILS

Altres aparells electrònics que es podrien considerar dispositius mòbils, és a dir, aparell electrònic, lleuger i transportable que  ofereix als usuaris un servei i unes prestacions i, que tenen inputs i outputs.

 

DISPOSITIUS MÒBILS I LA COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL

Tots aquests dispositius mòbils esmentats anteriorment, estan molt lligats a la comunicació audiovisual. Bàsicament és perquè la gran majoria, els seus outputs són una pantalla i uns altaveus o auriculars i, per tant, s’estableix una comunicació audiovisual entre dispositiu i usuari.

L’aparició i la millora d’aquests dispositius mòbils ha fet que els consumidors actualment prefereixin informació immediata i constant, ja que a través d’Internet, sigui tarifa de dades o sense fils, es poden connectar immediatament, les 24h del dia amb el dispositiu mòbil a la informació.

Això ha provocat que les agències de notícies i els conglomerats audiovisuals hagin de canviar la seva forma d’explicar i donar notícies. A més, han inclòs en les seves empreses interacció amb els seus clients, consumidors i usuaris a causa d’aquests dispositius mòbils.

No només ha canviat la forma de comunicar i transmetre i rebre informació, sinó que en l’educació i la convivència s’han canviat aspectes.

Per exemple, actualment, hi ha persones que troben normal que una família de 4 persones (dos adults, un adolescent i un infant) quan vagin a un restaurant, els pares estiguin menjant i parlant mentrestant l’adolescent està amb el seu dispositiu mòbil parlant amb els amics i l’infant està amb el dispositiu mòbil del seu pare o mare mirant la televisió, concretament els dibuixos animats.

Això és perquè a través dels dispositius mòbils actualment es pot veure la televisió a la carta, és a dir, l’usuari pot escollir quin contingut de la televisió vol veure, en directe i en diferit.

Aquesta situació esmentada anteriorment provoca a la llarga, una addicció als dispositius mòbils.

TEDxTalks sobre canviar la relació que hi ha entre usuari i smartphone:

 

Phubbing-Adicción al smartphone. Deja de de ignorar a quien tienes al ladomientras miras tu móvil:

 

Webgrafia i Bibliografia

Analisis Tablets. Qué características debe de tener una tablet. Consultat el
dia 4 de octubre de 2015 des de
http://guiacompratablets.blogspot.com.es/2012/12/que-caracteristicasdebe-tener-un-tablet.html. (en línia).
“Cámara Fotográfica”.Wikipedia. Consultat el dia 5 de octubre de 2015 des
de https://es.wikipedia.org/wiki/C%C3%A1mara_fotogr%C3%A1fica. (en
línia)

CRFM SALAMANCA. Guia accesibilidad en telefonía móvil. Consultat el dia 3
de octubre de 2015 des de
http://www.cyldigital.es/sites/default/files/article/guiaaccesibilidadentelefon
iamovil.pdf (en línia).

Danny (2015). Qué es un Smartphone o teléfono inteligente?. Consultat el dia 9 de març de 2016 des de http://tecmoviles.com/que-es-un-smartphone-o-telefono-inteligente (en línia)

“Dispositivo-a” . Diccionario de la Real Academia Española. Consultat el dia 2 de octubre de 2015 des de http://lema.rae.es/drae/?val=dispositivo (en línea).

Douglas Engelbart (Viquipedia). Consultat el dia 8 de març de 2016 des de https://ca.wikipedia.org/wiki/Douglas_Engelbart (en línia)

Espinosa, Juan Carlos .Historia y Evolución de los Dispositivos Moviles. Consultat el dia 27 de octubre de 2015 des de http://jcecembmob.blogspot.com.es/2012/02/mde-lab-entrada-1.html.(en línia).

iPod Schuffle. Consultat el dia 9 de març des de http://cdn.macrumors.com/article-new/2013/12/ipod_shuffle_2015_roundup_header.jpg (en línia)

“Llibre”. Wikipedia. Consultat el dia 4 de octubre de 2015 des dehttps://ca.wikipedia.org/wiki/Llibre#El_llibre_electr.C3.B2nic. (en línea)

“Móvil”. Diccionario de la Real Academia Española. Consultat el dia 2 de
octubre de 2015 des de http://lema.rae.es/drae/?val=movil (en línea).

Nintendo dsi XL. Consultat el dia 9 de març de 2016 des de https://d3nevzfk7ii3be.cloudfront.net/igi/AA2WBqFYRTbWwckG.medium (en línia)

Ordenadores-y-portatiles.com. La historia del ordenador y la evolución de latecnología. Consultat el dia 1 de octubre de 2015 des de http://www.ordenadores-y-portatiles.com/historia-del-ordenador.html. (en línia).

“Organitzador personal”. Viquipèdia. Consultat el dia 4 de octubre de 2015
des de https://ca.wikipedia.org/wiki/Organitzador_personal. (en línia).

San Milán, B. (2013, noviembre 6). Phubbing-adicción al Smartphone. Deja de ignorar a quien tienes al lado mientras miras tu móvil. [vídeo].Consultat el 8 de març de 2016 des de https://www.youtube.com/watch?v=zNzMU_4nxXk (en línia)

Tamagochi. Consultat el dia 8 de març de 2016 des de http://vignette2.wikia.nocookie.net/degrassi/images/d/da/Tamagochi.jpg/revision/latest?cb=20131024002447 (en línia)

Tardáguila, César. Dispositivos Móviles y Multimedia. Consultat el dia 1 de octubre de 2015 des de http://mosaic.uoc.edu/wpcontent/uploads/dispositivos_moviles_y_multimedia.pdf. (en línia).

“Tauleta” Tàctil”. Viquipedia. Consultat el dia 3 de octubre de 2015 des de
https://ca.wikipedia.org/wiki/Tauleta_t%C3%A0ctil. (en línia).

TEDx Talks (2014, octubre 20).Why we should rethink our relationship with the smartphone [vídeo].Consultat el 8 de marc de 2016, des de https://www.youtube.com/watch?v=Pgo65s1R6TM (en línia)

“Telèfon Mòbil”. Wikipedia. Consultat el dia 3 de octubre de 2015 des de https://ca.wikipedia.org/wiki/Tel%C3%A8fon_m%C3%B2bil.(en línia).