Tots hem sentit a parlar alguna vegada de la Web 2.0. De fet, no només n’hem sentit a parlar, sinó que totes les persones que esteu llegint aquest post, o esteu navegant per la xarxa, en sou partícips. Però, què és exactament la Web 2.0 i cap a on ens porta?

Dale Dougherty, de l’editorial O’Reilly Media, va ser l’introductor d’aquest concepte l’any 2005. Aquí us deixo l’explicació que en fa ell.

No existeix una definició precisa per aquest concepte, ja que els grans intel·lectuals mai han aconseguit arribar a un acord, però una bona definició podria ser la de Viquipèdia:

La Web 2.0 és un fenomen social sorgit a partir del desenvolupament de diverses aplicacions a Internet. Aquestes aplicacions faciliten la compartició interactiva d’informació, el disseny centrat en l’usuari i la col·laboració dins el Word Wide Web.

mapa-web-20-miniatura

Conceptes principals que es relacionen amb la Web 2.0.

És a dir, en la primera època de la Web, la Web 1.0, l’usuari era bàsicament un subjecte passiu que rebia informació o la publicava, sense que existís la possibilitat de generar interacció. Per tant, es pot afirmar que una pàgina web que es limita a mostrar informació i que ni tan sols s’actualitza, forma part de la generació 1.0.

D’altra banda, la Web 2.0, engloba una àmplia varietat de xarxes socials, blogs, wikis i serveis multimèdia interconnectats que tenen com a propòsit l’intercanvi àgil d’informació entre usuaris i la col·laboració en la producció de continguts. Aquest concepte no es refereix a una actualització o evolució d’Internet, sinó als canvis que es fan en l’ús de la plataforma.

Aquest fenomen social va canviar per sempre la nostra relació amb la informació, principalment perquè ens va fer part d’ella. Perquè s’entengui: en l’actualitat, una notícia sobre una manifestació en contra del maltractament animal no està completa sense mostrar quants usuaris de Facebook l’han llegit, quin percentatge de lectors estan a favor del moviment, i els comentaris, que moltes vegades aporten dades importants o senyalen errors. De fet, fins i tot s’ha plantejat d’incorporar eines de la Web 2.0 a la docència.

Característiques

Quines característiques té la web 2.0?

  1. És una plataforma: Tot està a la web, només ens cal un navegador web i una connexió a Internet i hi podem accedir des de qualsevol sistema.
  2. Aprofita la intel·ligència col·lectiva: Els usuaris són creadors dels continguts i no solament consumidors.
  3. Està en constant revisió: L’aplicació s’orienta als usuaris i es millora gràcies a les aportacions d’aquests.
  4. Facilitat i senzillesa per transmetre informació: Permet una gestió àgil, fàcil i precisa de la informació en diferents contexts i amb diferents propòsits.
  5. És gratuïta: En la majoria dels casos el seu ús és gratuït.
  6. Hipermèdia: Els articles poden contenir text, enllaços, imatges, àudios, vídeos, animacions flash, etc.

Exemples de Web 2.0

Posaré alguns exemples perquè us sigui més fàcil entendre aquest concepte. El principal, i que segurament està a la vida diària de molts de vosaltres, són les xarxes socials: Facebook, Twitter, Instagram, etc. Aquestes webs permeten una gran interacció entre els usuaris, ja que hi podem publicar comentaris i fotografies, té servei de missatgeria instantània, i podem compartir allò que han publicat altres usuaris.

Captura de pantalla 2016-03-03 a las 12.49.29

Pàgina principal de Facebook. Com utilitzar Facebook.

Captura de pantalla 2016-03-03 a las 12.50.39

Pàgina de Twitter. Com utilitzar Twitter.

No-baja

Pàgina d’Instagram. Com utilitzar Instagram.

Un altre exemple de Web 2.0 pot ser Youtube, o pàgines on podem tant reproduir vídeos com penjar-los, i també comentar-los i compartir-los.

Pantallazo

Pàgina de Youtube. Com utilitzar Youtube.

O els blogs, com la pàgina Blogger o WordPress, que permeten publicar posts, deixar comentaris i compartir-ho en xarxes socials, per exemple.

01-dashboard_firstlook

Pàgina de Blogger. Com utilitzar Blogger.

Les wikis, com la famosa Wikipedia, també formen part de la Web 2.0. Tenen interacció per part d’usuaris, tot i que en aquest cas acostumen a demanar un major nivell de compromís.

web-page-wikipedia

Pàgina de Viquipèdia. Com utilitzar una wiki.

Aquí podreu trobar més exemples de Web 2.0.

Tot i així, la cosa no acaba aquí. Els humans evolucionem, i amb nosaltres evolucionen les nostres tecnologies. La Web 2.0, que en el fons tots tenim tan interioritzada, s’està començant a quedar enrere i està evolucionant cap a una nova dimensió.

LA WEB 3.0

Com deia, la Web evoluciona, i actualment ja s’està començant a parlar sobre la Web 3.0. Però, què significa això?

És un concepte que no acaba de tenir un significat clar, ja que diversos experts han intentat donar-li definicions que no concorden les unes amb les altres, i acostuma a ser tema de debat entre aquests.

La idea general del que és la Web 3.0 està en què els usuaris i els equips poden interactuar amb la xarxa mitjançant un llenguatge natural, interpretat pel software. D’aquesta manera, accedir a la informació resulta més fàcil. Dit d’una altra manera, totes les dades introduïdes a la Web 3.0 arribaran a ser “enteses” per les màquines, que podran processar-les amb rapidesa. La Web 3.0, en definitiva, està relacionada amb la intel·ligència artificial.

Intel·ligència artificial

Sembla que quan parlem d’intel·ligència artificial estiguem parlant d’un futur molt llunyà i, fins i tot, a alguns ens fa por pensar que arribarà a formar part de les nostres vides. Però, si ens ho parem a pensar bé, la Web 3.0, ja comença a formar part del nostre dia a dia. Un exemple clar d’això el podem trobar a l’aplicació Siri d’Apple. Es tracta, ni més ni menys, d’intel·ligència artificial. Entén el llenguatge natural, el processa i ens dóna una resposta ràpida.

Per entendre com funciona l’aplicació Siri podeu mirar aquest vídeo:

Internet ja disposa d’aquesta novetat. Si ens ho parem a pensar, quan entrem a una pàgina web de viatges, per exemple, fem el que fem després a través d’Internet, no pararan d’aparèixer anuncis sobre agències de viatges a les nostres pàgines. Es tracta, una vegada més d’intel·ligència artificial.

Fins on arribarà això? És una pregunta que ningú pot contestar, però tothom se’n pot fer una idea. El que queda clar és que com més avenç hi ha en aquest sentit, més facilitats tenim per viure al dia a dia. Però, fins a quin punt és bo que les màquines pensin per nosaltres?

BIBLIOGRAFIA

Internality @ www.internality.com. (n.d.). Retrieved from http://www.internality.com/web20/

Definicion.de @ definicion.de. (n.d.). Retrieved from http://definicion.de/web-2-0/

concepto_de_web_20 @ www.ite.educacion.es. (n.d.). Retrieved from http://www.ite.educacion.es/formacion/materiales/155/cd/modulo_1_Iniciacionblog/concepto_de_web_20.html

Web+2 @ colaborandoenlainvestigacion.wikispaces.com. (n.d.). Retrieved from http://colaborandoenlainvestigacion.wikispaces.com/Web+2.0+(definición,+características,+ejemplos,+usos+educativos)

definicincaractersticas-y-herramientas-de-la-web-20 @ es.slideshare.net. (n.d.). Retrieved from http://es.slideshare.net/manuel022/definicincaractersticas-y-herramientas-de-la-web-20

Web 2.0 @ ca.wikipedia.org (Abril 2015) Retrieved from https://ca.wikipedia.org/wiki/Web_2.0

Ramos, M. H. (2013). Articulo @ Dialnet.Unirioja.Es. Cuadernos de La Cátedra de Seguridad Salmantina. Retrieved from http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3430207

Aretio, L. G. (2014). Web 2 . 0 vs web 1 . 0, 1, 1–9. Retrieved from http://e-spacio.uned.es/fez/eserv/bibliuned:UNESCO-contextosuniversitariosmediados-14_1/Documento.pdf

What-Is-Web-20 @ Oreilly.Com. (n.d.). Retrieved from http://oreilly.com/pub/a/web2/archive/what-is-web-20.html?page=1

utilizar-una-wiki @ es.wikihow.com. (n.d.). Retrieved from http://es.wikihow.com/utilizar-una-wiki

index @ laeulalia-creacion.blogspot.com.es. (n.d.). Retrieved from http://laeulalia-creacion.blogspot.com.es/

Como-Usar-Youtube @ aprenderinternet.about.com. (n.d.). Retrieved from http://aprenderinternet.about.com/od/YouTube/ss/Como-Usar-Youtube.htm

Como funciona twitter @ comenzandodecero.com. (n.d.). Retrieved from http://comenzandodecero.com/como-funciona-twitter/

Como usar instagram y para que sirve@ www.expertosnegociosonline.com. (n.d.). Retrieved from http://www.expertosnegociosonline.com/como-usar-instagram-y-para-que-sirve/

Como-empezar-usar-facebook @ norfipc.com. (n.d.). Retrieved from https://norfipc.com/facebook/como-empezar-usar-facebook.html

algunos_ejemplos_de_iniciativas_web_20 @ www.ite.educacion.es. (n.d.). Retrieved from http://www.ite.educacion.es/formacion/materiales/155/cd/modulo_1_Iniciacionblog/algunos_ejemplos_de_iniciativas_web_20.html