Cada cop que creem un document, guardem una foto o qualsevol arxiu al nostre ordinador o al nostre mòbil, sovint ens entra la por a perdre’l. Com evitar-ho? Doncs a través de la utilització d’un núvol (cloud), la base principal de totes les xarxes per compartir com poden ser Dropbox o Google Drive, entre d’altres.

Amb connexió a Internet, podem accedir al núvol des de qualsevol dispositiu. Font: Distrito Villaverde

Aquestes xarxes són una bona opció per fer les nostres còpies de seguretat i per poder accedir als nostres arxius des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet sense necessitat de portar una memòria externa a sobre. Tot i així, hem de saber que el núvol té uns avantatges i uns inconvenients. També us presentarem les plataformes per compartir arxius més utilitzades amb les característiques principals que tenen. D’aquesta manera, podreu decidir quina és el servei de núvol que millor s’adapta a les vostres necessitats.

Video que explica de forma molt visual el concepte del núvol. Font:  Amauta Social

Avantatges del núvol

Un dels avantatges que té el núvol és facilitar-nos la feina quan realitzem treballs o tasques en grup. Cadascú pot anar modificant des d’allà on estigui i tothom pot veure els canvis que han fet tots aquells usuaris que hi tenen accés.

El núvol també ajuda a fer més lleugers els nostres mails, sovint quan hem de passar fotos a algú, ens trobem que només en podem enviar un número limitat perquè el mail no ens deixa adjuntar-les totes. Si tenim les fotos al nostre núvol, els hi podem passar l’enllaç a una carpeta i des d’allà podran veure i descarregar-se les fotos. Si volem que hi entri un altre usuari, hem de canviar la configuració de privacitat. L’ hem de convidar, ja sigui a tot el contingut, aquella carpeta o part que ens interessa. Alguns serveis de mail tenen el seu propi núvol com és el cas del Google Drive.

Desavantatges del núvol

D’altra banda també hem de pensar amb els desavantatges que té un núvol per poder valorar si és la millor opció o no per fer les nostres còpies de seguretat. Per exemple, el primer desavantatge que ens trobem és la necessitat de connexió a Internet constant. Això vol dir que si algun dia no disposem de connexió o és dolenta, podem passar-nos hores sense poder adjuntar o fer la còpia d’aquella informació que volem. Per això, és recomanable portar un USB, per si mai falla la connexió.

El principal desavantatge del núvol per fer còpies de seguretat i una de les coses que més es posa en dubte és la privacitat. En el moment que pengem una informació a Internet, encara que la posem amb certes configuracions de privacitat i vigilem, pot arribar a terceres persones. El tema de la privacitat als núvols és una de les principals crítiques. Per tant, cal vigilar quina informació hi posem, i tenir present sempre que perquè una informació sigui realment privada el millor és no penjar-la a la xarxa, encara que el lloc sigui de confiança i ens garanteixin la seguretat. De fet, hi ha hagut diversos escàndols de fotos privades de famosos que s’han filtrat perquè estaven penjades al núvol. També seria interessant llegir les condicions de privacitat i no acceptar-les sense mirar-les com normalment fem. D’aquesta manera podem conèixer una mica més fins a quin punt és segur aquell servei del núvol al que ens registrem.

Els tres grans núvols

Drive

Si teniu un compte de mail de Google, podeu fer servir un dels serveis que el gegant de la informàtica ofereix. Google Drive és el núvol de Google, el qual podeu utilitzar com qualsevol altre servei de la mateixa companyia amb un sol compte. Google Drive és una unitat on podeu penjar fotos, vídeos o tots aquells documents que voleu guardar. Us donen un espai de 15 GB de forma gratuïta. Tot i que es pot considerar un servei de núvol hem de tenir en compte que el seu objectiu és poder guardar arxius de mida gran per tal de poder-los compartir des del vostre mail amb un altre usuari, ja que amb el mail de Google tenim un espai molt limitat. Amb el Drive, podem compartir i enviar aquells arxius via correu electrònic pesin el que pesin.

800px-Captura_de_pantalla_drive

Captura de pantalla del Drive. Font: Casiopea

Dropbox

És el servei de núvol més conegut i popular. A més de penjar tots els nostres arxius, documents, fotos, etc. via online, també ens podem descarregar l’aplicació tant per mòbil com per ordinador. L’aplicació del Dropbox ens crea una carpeta al nostre dispositiu on hi podem guardar tot allò que vulguem i automàticament ens ho sincronitzar amb el servidor. Sempre que tinguem connexió a Internet, l’aplicació s’hi connecta i va actualitzant per tenir l’última còpia d’aquell arxiu que hi hem posat. El principal inconvenient de Dropbox és l’espai, només 2,75 GB gratuïtes. Això si, en cas de voler més espai, el podem aconseguir pagant.

PANTALLA DE DROPBOX

Captura de pantalla de Dropbox. Font: Respuestas Inmediatas AMV

iCloud

iCloud és el servi de núvol d’Apple. El funcionament és similar al del Dropbox. Els dispositius d’Apple, ja el porten incorporat de sèrie. Aquesta aplicació no és res més que una carpeta que sincronitza i puja els arxius que guardem als servidors d’Apple per tenir els nostres documents sempre disponibles. L’espai gratuït també és limitat, però n’ofereix una mica més que el Dropbox, en concret 5GB. I com sempre, pagant, se’n pot aconseguir més o netejant la nostra unitat. Com en tots els serveis també hi podem accedir via online, en una pàgina on podem coordinar i utilitzar totes les funcions d’Apple, com el mail, fotos, calendari, etc. Un servei pensat per a dispositius d’aquesta marca.

Captura-de-pantalla-2015-01-08-a-las-6.23.40

Captura de pantalla de iCloud. Font: Actualidad Iphone

Conclusió

Cal tenir en compte que si volem mantenir en privat un arxiu o informació la millor opció és no penjar-lo mai a la xarxa. Tot el que pengem a Internet es pot quedar allà, encara que nosaltres ho traiem. És important llegir-se bé les condicions d’ús dels serveis de núvol per saber la privacitat que tenim i qui pot accedir als nostres documents. Si sou manetes, també tenim l’opció de muntar el nostre propi núvol. Tenint molt present sempre el tema de la nostra seguretat, podem considerar a nivell tècnic el núvol, com una bona opció per tenir sempre disponible i guardada la nostra vida digital. Això si, des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet (un dels desavantatges).

Webgrafia 

Alfredo Vela. (2014). Nube: conceptos, usos y aplicaciones. SlideShare.net. Des de http://es.slideshare.net/alfredovela/nube-conceptos-usos-y-aplicaciones

Axel Marazzi. (2015). ¿Qué es la nube, para qué sirve y cuáles son los Servicios que tienes que conocer?. ConexionBrando.com. Des de http://www.conexionbrando.com/1389864-que-es-la-nube-para-que-sirve-y-cuales-son-los-servicios-que-tenes-que-conocer

Boxbyte. (2012). El origen de: El Cómputo en la Nube. FayerWayer.com. Des de http://www.fayerwayer.com/2012/01/el-origen-de-el-computo-en-la-nube/

Trazada. (2014). Plataformas gratuïtes para compartir documentos en la nube. Trazada.com. Des de http://trazada.com/plataformas-gratuitas-compartir-documentos-en-la-nube/