Els conceptes d’usabilitat i accessibilitat relacionats amb les pàgines web són dos elements que trobem alhora de dissenyar una web. En aquesta aspecte s’hi inclourien tots els elements que es vulguin incloure en el disseny de la web, tant si són textuals, gràfics, imatges, icones… Qualsevol element que vulguem incorporar en un web ha d’estar pensat segons la seva utilitat i la seva funcionalitat dins la web.

D’altra banda, aquests dos conceptes també són presents quan l’usuari és partícip en la web. Si aquests dos elements no estan contemplats en la web en la que l’usuari vulgui navegar segurament no trobarà la informació que vulguem mostrar o li serà molt complicat.

El terme de usabilitat està definit com: La capacitat d’un recurs, aplicació o element informàtic d’interactuar amb un usuari o com un atribut de qualitat de qualsevol mitjà de comunicació al que accedim per trobar el que busquem.

Aquest concepte ajuda a que la interacció amb l’ordenador, en aquest cas amb les pàgines web, es pugui realitzar de manera senzilla, ràpida, directa… Així es permet que qualsevol persona, amb molt o pocs coneixements informàtics, pugui trobar de manera eficaç allò que està cercant.

La Usabilitat pot ser un sinònim d’eficiència. Com amb menys temps es pot realitzar una tasca concreta significa que més funcional és la web.

El concepte accessibilitat web es defineix com: un element que permet a totes les persones, independentment de les seves capacitats tècniques o físiques, poder utilitzar correctament una interfície.

L’accessibilitat fa referència al disseny web que és el que permet percebre, entendre, navegar i interactuar amb la web.

L’accessibilitat ajuda a que persones d’edat avançada o amb discapacitats tinguin elements que els facilitin i permetin la navegació per la web. Els software que incorporen les web posen barreres a l’accessibilitat el que fa molt complicat o impossible la utilització de la web.

El principi bàsic de l’accessibilitat és la flexibilitat amb l’objectiu de satisfer diferents necessitats, situacions i preferències.  No només beneficia a persones amb problemes o discapacitats l’accessibilitat sinó que també a persones amb connexions lentes i altres tipus de dificultats…

La usabilitat és útil pel periodisme ja que podria ser una equivalència amb el disseny de les pàgines dels diaris. Ja que cada element de la pàgina està pensat de manera que uns elements concrets cridin l’atenció o de la manera en la que han d’estar disposats en la web. Per tant això es pot aplicar en els dissenys i elements que han de tenir les pàgines web dels diaris digitals.

-Elements per a la bona usabilitat

  • L’estructura

L’estructura en la web ens permet visualitzar de manera ràpida i clara els continguts que hi trobarem.

La web ha d’ocupar la mida d’una pàgina ja que la informació que queda amagada a la part de baix potser no es consulta ja que els usuaris no saben que hi ha més informació i no ho consulten.

  • Tipografia

El tipus de lletra que s’escull també és molt important ja que s’ha de poder llegir correctament. Aquest aspecte és igual en els mitjans escrits que en les pàgines web, una tipografia que es pugui llegir correctament és molt important. Relacionat amb les webs és més complicat ja que la tipografia ha de ser per diferents tipus de dispositius i sistemes.

  • Gràfics

Les imatges són molt més visuals en una web que els textos. Es veuen més ràpidament i transmeten més eficaçment un missatge.

Les imatges donen una visió més ràpida i clara de la web.

Són imatges que s’utilitzen per fer publicitat a Internet.

 -Característiques per una bona usabilitat

  • Títol: ha de ser descriptiu, cridaner i informatiu.
  • Subtítols: han de facilitar la lectura i desenvolupar punts i idees.
  • Redacció: ha de ser clara, directa i concisa.
  • Paràgrafs: màxim 5 línies i frases curtes.
  • Referències i links: permet desenvolupar les idees de manera clara.
  • Material de suport: elements gràfics o audiovisuals per completar la informació.
  • Retroalimentació: animar a l’usuari a participar en la web. Feedback

 – Característiques de l’accessibilitat

En el cas de l’accessibilitat, les webs dels diaris s’han d’adaptar a les noves tecnologies per que tothom pugui utilitzar les noves plataformes. Internet és un recurs molt important actualment. S’utilitza en molts aspectes de la vida quotidiana: educació, comerç, govern, sanitat…

La web ha de tenir un accés equitatiu per donar igualtat d’oportunitat a tothom per accedir a internet i participar activament en la societat. La web ha d’oferir a tothom la oportunitat d’accedir a la informació que es troba a internet i d’interactuar amb el contingut.

Per les empreses l’accessibilitat web és un requisit establert en molts casos per lleis i polítiques ja que és un aspecte contemplat en la responsabilitat civil de l’empresa. El document Recursos de Políticas de Accesibilidad Web de WAI (Web Accessibility Initiative) inclou llistes amb les lleis i polítiques més importants a nivells mundials.

A part dels desenvolupadors de web també és molt important el software alhora de parlar d’accessibilitat web. La iniciativa WAI té com a iniciativa desenvolupar pautes i tècniques que proporcionin solucions pels softwares web. Aquestes pautes són considerades com estàndards internacionals d’accessibilitat en la web.

Les tecnologies cada dia avancen més, a part de tots els avenços que suposen i les facilitats que aporten a les vides dels usuaris, també poden tenir un gran potencial en ajudar a integrar als col·lectius més desfavorits (persones minusvàlides).

Utilitzar la informàtica per aquestes persones pot significar descobrir tot un nou món tot i que si les webs no són accessibles per ells pot acabar significant tot el contrari i que es sentin exclosos de la societat.

En la societat actual és molt important l’accés a les tecnologies per a la informació i la cultura. Algunes polítiques públiques es centren en facilitar aquest accés a les tecnologies per afirmar la idea d’un accés universal sense límits.

Prezi Usabilitat i Accessibilitat

-Webgrafia