Què ha provocat la incorporació de les noves tecnologies en la vida quotidiana?

Introducció

Per introduint-nos en el concepte de Veïnatge Global, s’ha de començar parlant de la Globalització.

La Globalització és una sèrie de canvis o processos que es produeixen simultàniament en diversos àmbits. Aquest conjunt de variacions tenen conseqüències en tots els camps de la vida quotidiana de les persones i, per tant, també afecta a l’àmbit de la comunicació.

La Globalització de la comunicació s’origina al segle XIX gràcies al desenvolupament de les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació, tecnologies que permeten que la informació pugui arribar de manera immediata a qualsevol punt del planeta. És a dir, tecnologies que faciliten la comunicació sense el desplaçament físic de les persones. Un punt important per el Veïnatge Global.

Veïnatge Global

Concepte

El Veïnatge Global és un terme encunyat l’any 1967 per Marshall McLuhan, filòsof i fundador dels estudis sobre els mitjans de comunicació.

Aquest concepte busca explicar com canviaria el món amb la incorporació en la vida quotidiana de la tecnologia i els mitjans de comunicació. És a dir, un progrés tecnològic en el que, per la velocitat de les comunicacions, la societat es transformaria i el seu estil de vida es convertiria en un veïnatge, en el qual, totes les persones del planeta començarien a conèixer els uns als altres i a intercomunciar-se de manera instantània.

El principi queimpera en aquest concepte és el d’un món interrelacionat, amb una estreta relació amb els vincles econòmics, polítics i socials, producte de les TIC, especialment Internet, que disminueix les distàncies i les incomprensions entre les persones.

Per tant, es podria dir que a partir d’aquest moment, el planeta es converteix en un petit poble on tots som veïns de tots, i qualsevol persona pot tenir accés i contacte amb la informació i les persones que hi ha a l’altra punta del

planeta.

Un exemple d’això és que, segons l’Informe de Banda Ancha de 2016, a finals d’anys, la penetració d’Internet arribarà al 40%, i hi haurà un 52% de llars arreu del món que estaran connectades a Internet i tindran accés a ell.

Encara que les dades han augmentat respecte altres anys, segueixen sent molt petites, ja que arreu del món només poc menys de la meitat de les llars tindran accés a Internet. Això es deu a les bretxes tecnologiques.

Bretxes tecnològiques

Les bretxes tecnologies s’entenen com la distancia en l’accés, ús i apropiació de les tecnologies tant a nivell geogràfic, a nivell socioeconòmic i també en les dimensions de gènere, en articulació amb altres desigualtats culturals. És a dir, fa referència a la distinció entre els que tenen accés a Internet i poden fer ús dels seus serveis, i aquells que estan exclosos d’això.

Les TIC s’han convertit en un petit poble on tothom es coneix però que al mateix temps ens separa.

Tenir accés a les TIC té a veure amb tres factors: tenir una infraestructura de telecomunicacions que permeti tenir accés a les tecnologies, tenir recursos per accedir-hi i, finalment, cal tenir habilitats i coneixements per saber utilitzar les tecnologies.

Aquesta bretxa acaba separant la societat i crea un món aïllat. Però, a més, com a conseqüència d’aquesta esquerda hi ha un retard, així com la dificultat que enfronten les persones per sortir de la pobresa a causa de tenir problemes en la presa de decisions o dificultats en l’accés al món laboral, per la falta d’accés a nous coneixements, el que porta a aquesta part de la societat a la ignorància i a la falta de comunicació social per la limitació d’informació, que a més els limita a activitats primàries.

Tipus de bretxes tecnològiques
  • Bretxa social: Aquella bretxa que es forma dins d’un mateix país. Aquests tipus produeixen les següents conseqüències:
    • Segmentació laboral: Les TIC faciliten l’accés al món laboral.
    • Bretxa generacional: Hi ha diferències pel que fa a l’accés a les tecnologies entre els diversos grups d’edat de la població. Les persones d’edat avançada tenen més dificultats per adaptar-se a les noves tecnologies que les persones joves. Entre la població jove també hi ha una esquerda entre aquelles persones que saben fer un ús professional de les TIC i les que només les saben utilitzar en l’àmbit de l’oci.
    • Esquerda segons gèneres: Els homes i les dones fan un ús diferent de la xarxa.
  • Esquerda global: Els països de l’hemisferi nord són propietaris i usuaris de la indústria de les telecomunicacions, Internet i la informàtica. Aquest fet provoca exclusió als països del sud que tenen menys recursos i menys possibilitats d’accedir a Internet o a les noves tecnologies.

 

Solucions

Per poder evitar aquestes bretxes tecnològiques es presenten diverses solucions:

  • Potenciar l’educació tecnològica i l’aprenentatge virtual i afavorir la inclusió digital, tenint en compte l’edat de les persones, ja que les facilitats d’aprenentatge canvien segons l’edat.
  • Millora de les xarxes de telecomunicacions en determinats punts del planeta.
  • Promoure l’ús i l’accés a les tecnologies als països poc desenvolupats on hi ha problemes per accedir a la societat de la informació.
  • Reduir les tarifes de les operadores, per tal que tothom hi pugui tenir accés, o simplement oferir Internet gratuït.
  • Facilitar l’accés en determinades comunitats amb, per exemple, sales d’Internet gratuït.
  • Augmentar la cobertura i la qualitat de la senyal inal·làmbrica.

Si aquestes solucions fossin reals, les bretxes tecnològiques i generacionals disminuirien, ja que existeix una conseqüència creixent sobre la importància que tenen les TIC com a eines per l’assoliment de les metes del desenvolupament econòmic i social.

Presentació – Resum

Webgrafia

 

 

Creus que actualment vivim en un Veïnatge Global o en un Món Dividit?(necessari)

Creus que existeixen les bretxes tecnològiques?


Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.