Quines xarxes podem utilitzar per compartir documents, fotos, vídeos o música?

QUÈ ÉS UNA XARXA?

En l’àmbit informàtic una xarxa és un grup d’ordinadors interconnectats, la finalitat dels quals és compartir recursos i informació.

Per tant, les xarxes per compartir com el seu nom indica, són plataformes especialitzades que ens permeten compartir documents, fotos, vídeos, música, etc. 

ORÍGENS I EVOLUCIÓ

Quan no existia Internet ni tot estava tant digitalitzat, per tal de poder compartir qualsevol tipus de document ho havíem de fer manualment, és a dir, per compartir fotos havíem de fer còpies; per compartir música, havíem de gravar un CD… Es tractava de fer còpies d’allò que volíem compartir amb un altre usuari.

Amb l’era d’Internet continuem fent còpies d’allò que volem, però es tracta de còpies digitals que les podem compartir mitjançant espais web especialitzats o certes apps.

No podem entendre els seus orígens sense explicar abans l’evolució de la web.

La web 1.0 és una xarxa vinculada d’ordinadors la qual ens permet als usuaris accedir a la informació que un altre ordinador ens proporciona. És a dir, els usuaris poden accedir a una copia de la informació que un altre equip ens ofereix.

Figura 1: Web 1.0 Font: Haz Historia

La web 2.0 ens permet als mateixos usuaris compartir informació i interactuar. A partir d’aquí neixen les xarxes socials i altres plataformes de col·laboració, una nova era d’Internet.

Figura 2: Web 2.0 Font: Haz Historia

La web 3.0 és com una web semàntica en la qual els usuaris poden interactuar amb la xarxa mitjançant un llenguatge interpretat pel software, i és molt senzill accedir a la informació. Ens mostra una inteligència artificial d’acord amb els interessos de l’usuari.

Figura 3: Web 3.0 Font: Haz Historia

Per tant, podem dir que l’orígen de les xarxes per compartir ve donat amb la web 2.0, i el concepte de social media. Aquest és un fenomen de la comunicació creat per a la interacció dels usuaris. Es tracta d’un grup d’aplicacions web basades en la web 2.0 que ens permet l’intercanvi de continguts i informació entre els usuaris. Ara amb només un clic podem compartir tot allò que volem.

TIPUS DE XARXES PER COMPARTIR

YouTube. Es tracta d’un lloc web que va ser creat l’any 2005, en el que els usuaris poden penjar i compartir vídeos. Aquest funciona mitjançant el reproductor Adobe Flash, per tal de mostrar el seu contingut. Ha esdevingut una gran popularitat ja que els usuaris poden allotjar vídeos personals, pel·lícules, programes de tv i vídeos musicals.

Figura 4: YouTube. Font: Google Imatges

Per tal de compartir vídeos des d’aquesta plataforma només haurem de copiar l’enllaç i inserir-lo en un blog o qualsevol lloc web. La seva popularitat ha anat creixent amb el pas del temps i, actualment és el segon buscador més gran del món després de Google. A més, ha generat nous llocs de treball, els youtubers, aquests tenen el seu propi canal de YouTube i es dediquen a penjar vídeos constants d’un contingut concret i tenen milions de visites en cada vídeo.

 

Figura 5: Google Drive. Font: Google Imatges

Google Drive. És una plataforma de Google que ofereix allotjament d’arxius gratuït fins a 15 GB per a cada usuari. És accessible a través de qualsevol dispositiu ja sigui un ordinador, un smatphone o la tauleta, ja que disposa d’aplicació per iOS i Android. Per tant, a partir d’aquesta aplicació també podem editar els documents o fulls de càlcul.

 

Figura 6: Dropbox. Font: Google Imatges

Dropbox. Es tracta d’un servei d’allotjament d’arxius al núvol. Permet guardar i sincronitzar arxius online i compartir-los entre altres usuaris, així com també amb dispositius mòbils i tauletes. També podem crear còpies de seguretat iemmagatzemar-les al núvol. Hi ha tres tipus de comptes: la Free, la Pro i la Business. que es diferencien per la quantitat d’espai en el que podem allotjar arxius. La primera és gratuïta, mentre que les altres dues són de pagament. La Free conta amb una capacitat inicial de 2 GB.

 

SlideShare. És una plataforma 2.0 en què els usuaris poden compartir les seves

Figura 7: SlideShare. Font: Google Imatges

presentacions (generalment en format Power Point) de forma pública o privada. Aquest espai ens estalvia haver d’enviar les presentacions per correu electrònic ja que les podem compartir amb altres usuaris, fins i tot podem crear grups amb interessos similars. Es tracta d’un espai web bastant famós ja que cada més SlideShare compta amb més de 60 milions de visites. Forma part dels 150 espais web més visitats.

 

Figura 8: Facebook. Font: Google Imatges

Facebook. És una de les xarxes socials més famoses des que es va crear l’any 2004. Permet afegir amics i parlar amb ells a partir de missatges; i compartir fotografies i vídeos al mur de l’usuari. Com a particularitat, amb Facebook es va crear el famós “m’agrada”, i actualment hi ha més opcions com “m’encanta”, “em diverteix”, “m’enfada”… Amb l’aparició de noves aplicacions com Instagram els usuaris no publiquen tants àlbums de fotos com anteriorment, tot i aixi, segons les estadístiques conta amb 620 milions d’usuaris, la meitat d’aquests es connecta com a mínim una vegada al dia i passa 55 minutes (de mitjana).

 

Figura 9: Instagram. Font: Google Imatges

Instagram. Es tracta d’una xarxa social que la podem obtenir mitjançant l’aplicació mòbil gratuïta. És una de les apps més utilitzades del moment, així doncs conta amb més de 100 milions d’usuaris. Ha esdevingut tant famosa ja que a partir de la seva creació s’han popularitzat molt els famosos bloggers. A més a partir d’aquí aquesta xarxa social va donar un gran pas a l’evolució del hastag, que ha estat utilitzat per a la cerca més ràpida d’altres fotografies amb unes característiques similars entre els usuaris. Instagram té una mitjana de 80 milions de fotografies compartides al dia, amb un ritme de 3500 milions de likes.

 

Pinterest. Es tracta d’una plataforma social en la que els usuaris poden compartir fotografies i vídeos que hi ha a Internet. Però sobretot els usuaris poden trobar, filtrar i organitzar aquests elements. Simplement introduint la paraula del que busquem al cercador, Pinterest ens ofereix milers d’arxius ja siguin fotografies, vídeos o enllaços a altres pàgines. És una aplicació molt útil en quant a inspiració, molts usuaris la utilitzen per agafar idees relacionades amb els seus propis gustos. A més aquests podran crear carpetes i guardar allò que els hi ha agradat. El seu objectiu principal és unir a persones amb als mateixos gustos a través d’allò que troben interessant.

Figura 10. Taulell de Pinterest. Font: Creació Pròpia

El nom esta format per Pin + interest, que significa: enganxa els teus interessos.

 

Visualitza la presentació 

 

WEBGRAFIA

Herramientas Informáticas. (2014). Características y funciones de Dropbox. WordPress. https://herramientasinformaticasmarce.wordpress.com/2014/04/25/caracteristicas-de-dropbox/

Pereira Gomez, B. (2015) 30 datos curiosos de You Tube. Entrepreneur. https://www.entrepreneur.com/article/268378

Pèrez Porto. J, Gardey. A (2015). Definición de web 3.0. Definición.de. WordPress http://definicion.de/web-3-0/

Villar, N. (2016) Quiénes son los Youtubers más exitosos del múndo. Infobae. http://www.infobae.com/2016/05/22/1813009-quienes-son-los-10-youtubers-mas-exitosos-del-mundo/

Wikipedia (2016) Dropbox. https://es.wikipedia.org/wiki/Dropbox

Wikipedia (2016) Facebook. https://ca.wikipedia.org/wiki/Facebook

Wikipedia (2016) Google Drive. https://ca.wikipedia.org/wiki/Google_Drive

Wikipedia (2016) Instagram https://ca.wikipedia.org/wiki/Instagram

Wikipedia (2016) SlideShare. https://ca.wikipedia.org/wiki/Slideshare

Wikipedia (2016) Pinterest. https://ca.wikipedia.org/wiki/Pinterest

Wikipedia (2016). YouTube. https://ca.wikipedia.org/wiki/YouTube

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.