Les noves tecnologies són la divisió del món?

La globalització de la comunicació

El nostre treball tracta de què comporten les noves tecnologies en la societat mundial i com afecten a aquesta i, també, entendrem els conceptes de món global i món dividit. Abans d’això però, hem d’entendre que si s’ha arribat a aquest punt és per la globalització.

Aquest fenòmen que tant se’n parla en l’actualitat, és una de les causes més importants que afecten i varien la vida quotidiana de les persones perquè ara, qualsevol canvi que es produeix a aquí – referint-me a Catalunya – també es produeix a la Xina. Exemple: el Barça és un equip català amb una estrella, Messi. Aquesta estrella és seguida per gent que viu a milers de quilòmetres però el segueixen i saben què fa en cada partit que juga perquè el món està connectat i interrelacionat. Gràcies a què? A un altre fenomen, al de la globalització de la comunicació.

La globalització de la comunicació va començar fa forces dècades però ha estat en la segona meitat del segle XX i aquesta entrada al segle XXI, que ha permès que les tecnologies puguin transmetre informació immediata a qualsevol punt del planeta.

En conseqüència, les persones poden saber què fan les altres, ja sigui al costat de casa seu o a un altre país. Aquí és quan neix el concepte de veïnatge global.

Veïnatge global

Font: Wikimedia Commons

El veïnatge global va ser utilitzat per primer cop per Marshall McLuhan, l’any 1967. Es va usar per explicar que, a causa de la incorporació dels mitjans de comunicació i la seva comunicació cada vegada més ràpida i unes TIC cada vegada més avançades i usades a la vida quotidiana, la societat es transformaria en un veïnatge en el qual totes les persones del planeta es coneixerien les unes amb les altres independentment d’on visquessin i es podrien comunicar de manera instantània gràcies a aquests aparells tecnològics.

McLuhan creia que les extensions de les tecnologies eren cada vegada més ràpides i arribaven a més persones i en societats diferents, així que seria més senzill enllaçar països allunyats uns amb els altres i que se sabés què passava sense haver-hi d’anar de forma física gràcies a la ràdio, al cinema i a la televisió que difonen imatges i sons des de  qualsevol lloc i en qualsevol moment. En resum, els canvis que els mitjans de comunicació produeixen a la societat donen nom al veïnatge global.

A continuació, us mostrem de forma il·lustrativa el concepte de veïnatge global.

El món dividit és tot el contrari que el primer concepte. Arreu del món, Internet ja hi forma part, però només hi té accés un pèl més de la meitat de la població mundial, això significa que moltes llars no disposen de l’accés a Internet i, evidentment, en un món tan interrelacionat com el d’avui, provoca uns desnivells socials, econòmics i culturals abismals. Uns tant, i els altres tant poc… d’aquí apareix el terme esquerda digital.

Esquerda digital

Si dividim el món en dos, en un hi ha la globalització de les tecnologies però en l’altre, no hi arriba ni internet. Això es deu a les bretxes tecnològiques.

Les bretxes tecnològiques són les desigualtats d’accés, ús i apropiació de les tecnologies tant a escala social, econòmica, cultural i geogràfica entre un/s país/països i un/s altre/s.

Tal com diu Muñoz, P. (2017) “Tot això, comporta que es creï un món aïllat a l’altre i, a més, els qui no tenen accés a les TIC tenen més dificultats per sortir de la pobresa per manca de presa de decisions, falta d’accés a nous coneixements i, això, desemboca a una ignorància d’aquesta part de la societat per la limitació de la informació”.

Que hi hagi aquesta diferència no és casual, ja que al llarg de la història sempre hi ha hagut països més desenvolupats que altres, amb més poder, més riquesa, més benestar social, més habilitats i coneixements per crear i innovar…

Font: Carla Pla Díazcaricatura de l’esquerda digital. Font: Carla Pla Díaz

Tipus d’esquerdes digitals

  • Esquerda social: es forma dins d’un mateix país i provoca una bretxa generacional en la qual hi ha diferències a l’accés de les TIC. Mentre que els joves tenen més facilitat per adaptar-se a les actualitzacions i evolucions de les tecnologies, les persones d’edat avançada els hi costa seguir aquest canvi constant. Tanmateix, els joves i els adults també es distingeixen entre els que dominen les TIC i les utilitzen de forma professional, i els qui només les utilitzen per oci amb un coneixement bàsic.
  • Esquerda segons gèneres: tant dones com homes també utilitzen de forma diferent les xarxes i els aparells tecnològics.
  • Esquerda global: els països de l’hemisferi nord són propietaris i usuaris de la indústria de les telecomunicacions, Internet i de la informàtica. Aquest domini provoca que l’exclusió als països del sud que tenen menys recursos i menys possibilitats d’accedir a Internet i a les noves tecnologies.

Solucions a les esquerdes digitals

Per poder disminuir o erradicar aquestes escletxes es podria potenciar l’educació tecnològica amb una inclusió digital a països poc desenvolupats en les TIC i que no tenen quasi recursos per poder accedir a la societat de la informació perquè és molt car instal·lar-hi una xarxa de telecomunicacions.

També es podria millorar les xarxes de telecomunicacions augmentant-ne la cobertura i la qualitat del senyal sense fils o oferir espais per accedir a Internet de forma gratuïta.

El veïnatge global i el món dividit afecten en el periodisme?

El fet que els mitjans de comunicació estiguin tots i cadascun dels dies informant, fa que la gent que disposa i utilitza de forma freqüent els aparells tecnològics estigui connectada 24 hores amb la realitat que els envolta. En els països més desenvolupats els mitjans de comunicació han agafat molta rellevància des de fa unes dècades gràcies a la seva innovació de traslladar-se en qualsevol plataforma, ja que ara te’ls pots trobar a tot arreu: televisió, mòbil, tauleta, ordinador, ràdio, xarxes socials, cinema… a més, no només pots informar-te amb un mitjà local o nacional, sinó que els mitjans de comunicació són internacionals i això els hi permet arribar a un nombre gairebé infinit de potencials usuaris i consumidors.

Així doncs, la potència amb la qual els mitjans s’insereixen en el dia a dia de la societat, fa que aquesta en sigui partícip. Les TIC ja estan a l’abast de milions de persones que accedeixen a un munt d’informació i això els hi dóna un permet que, fins fa no gaire, no tenien. Com a conseqüència, el periodisme i els periodistes ja no tenen aquesta exclusivitat que tenien abans d’obtenir la informació gràcies a la seva rigorosa recerca o les seves fiables fonts perquè, malauradament, tothom ja pot projectar la informació que vulgui perquè està tot penjat a Internet i ells tenen moltes plataformes per poder donar sortida a la informació que desitgin.

A causa d’això, el veïnatge global afecta negativament el periodisme perquè li treu la feina als reporters i provoca que la seva professió perdi valor. Tothom pot comunicar i ja no importa el com – com a mínim no tan com abans –. L´única cosa que influeix positivament de la vinculació veïnatge global-periodisme és que es pot fer arribar un missatge fins a l’altre punta del planeta sense esforços ni de temps ni econòmics en la gran majoria dels casos.

Presentació i resum del treball

https://docs.google.com/presentation/d/1jMcnaAs5xSWOgYn6LSow3ug2m4pKlPdrMyb1Q2y9ZaA/edit?usp=sharing

Webgrafia

Marshall McLuhan. (2018). Extret de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Marshall_McLuhan

Veïnatge universal. (2018). Extret de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Ve%C3%AFnatge_universal

martalemus. (2018). Aldea global. Extret de: https://es.slideshare.net/martalemus/aldea-global-13002219

Definición de aldea global — Definicion.de. (2018). Extret de: https://definicion.de/aldea-global/

Què ha provocat la incorporació de les noves tecnologies en la vida quotidiana?. (2018). Extret de: http://interactiva.hostel.uvic.cat/bloc/2017/02/28/que-ha-provocat-la-incorporacio-de-les-noves-tecnologies-en-la-vida-quotidiana/

País, E. (2018). Reportaje | Internet también crea marginados. Extret de: https://elpais.com/diario/2010/01/26/sociedad/1264460401_850215.html

Enquesta

http://docs.google.com/forms/d/1L9omvuSHTsFPK_74xvz_GPy9Yj3RKKsjycf6PotBh64/prefill