Michael Jackson va ser sonat no fa molt a internet com si hagués fet la resurrecció al món dels vius… Però en forma de mem i de fantasma! Ara resulta ser que és un esperit maligne.

El Ayuwoki, va ser un mem d’una figura que es va fer viral, com a una parodia del cantant Michael Jackson. 

Com si fos un creepypasta d’internet, és a dir històries inventades o mites urbans d’internet, tenim el més recent el cas de Momo on es va fer viral per la seva peculiar forma d’interactuar amb un número de telèfon de Whatsapp. El Ayuwoki bàsicament aquest era el seu camí, causa terror per la seva figura, però no era creïble des del poc temps que es va fer viral. 

Per entendre això, hem d’entendre el següent. D’on ve el Ayuwoki?

Prové d’un cas bastant interessant. La figura existia ja llavores l’any 2009 gravat en un vídeo de YouTube anomenat: ‘‘My Ghoul Jackson’’ animatronic Sculpture – Thomas Rengstorff. La clau per entendre la figura i perquè és tan peculiar és la paraula ‘‘Animatrònic’’. Una figura que obté mobilitat electrònica o robòtica per aparentar mobilitat viva.  En aquest cas, la figura està inspirada per la cançó ‘‘Smooth Criminal’’ on el cantant crida Ayuwoki vàries vegades a la peça, i també agafa referència en l’aspecte tètric i mort de la cançó ‘‘Thriller’’ on el cantant sortia fent de zombi. Per acabar de rematar, l’aspecte és agafat a les últimes imatges de l’artista abans de morir després de tantes cirurgies estètiques. 

Recordem que a la cançó, ayuwoki significa ‘‘Annie, are you ok?’’.

Però, què significa ‘‘Gul’’? En anglès en parlem com ‘‘Dimoni necròfag’’, un monstre no mort de la mitologia àrab on és comparable com un super zombi amb capacitats més agressives. 

Però perquè es va fer tan famós? Perquè aquesta figura es va vendre a eBay l’any 2012 i fins fa poc va tornar a sortir a les xarxes i s’ha fet viral junt amb una història de por. També ha ajudat els possibles casos d’abús sexual de menors que fins fa no gaire ha sortit a la llum. Es diu que el Ayuwoki apareix a les 3:00 de la nit per despartar-te cridant: ‘’hee, hee’’.

Sons molt típics del cantant al llarg de la seva carrera

A partir d’aquí, a internet ha esclatat amb tota mena de reviews i vídeos referents al tema. Un d’ells és el Rubius on demostra que el tema ha arribat molt alt perquè justament fa un gameplay del Ayuwoki. 

Més endavant, trobem que Auronplay segueix també amb el tema sobre el cas viral i ho fa amb el seu particular estil. Bàsicament fruit del seu vídeo ens mostra perquè el fenomen s’ha fet viral. A la plataforma Youtube de sobte van aparèixer molts vídeos invocant al Ayuwoki a les 3 de la nit, perquè vingui i el puguin captar en viu o en directe. El fet és, que tots aquests vídeos estan muntats i són tots falsos per rascar visites i per si no n’hi hagués prou, la mala qualitat d’aquests fa menys creïble el fenomen. 

Tot i la falta de creativitat en aquests vídeos d’invocacions del Ayuwoki, de sobte si van aparèixer usuaris de la plataforma Youtube afirmant que l’han captat a mà en casa pròpia afirmant que és ell.

les captacions del Ayuwoki a la vida real
Totes les aparicions del Ayuwoki
Les invocacions dels usuaris a les xarxes

I òbviament respecte a YouTube, a les xarxes socials va explotar com Twitter i fins ara no ha deixat d’aparèixer constantment a la plataforma i altres xarxes socials d’internet.

L’efecte a les xarxes socials
I d’aquesta manera el meme va creixer a les xarxes socials

El cas de l’Ayuwoki a diferència d’altres manca de ser creïble per ser tan absurd i poc treballat en quan l’història, és per això que en vers de convertir-se en un espècie de ‘‘Momo’’ de terror o un ‘‘Charlie Charlie Challenge’’ és a dir, en un Creepypasta d’internet, ha esdevingut un mem del moment en què se li ha fet molt de cas per la figura i el seu detall i sobretot al moment en què va sortir sobre els possibles casos d’abús sexual a nens per part de Michael Jackson. 

Això del Ayuwoki apart del meme, només demostra que la influència del cantant ja sorgien històries estranyes després de la seva mort en escena. Però li ha faltat el potencial per fer-se realment famós i passar a un dels creepypastas d’internet més potents com és el cas del Slender Man cosa que sí que va tenir una època forta, tant que s’ha fet la pel·lícula fa pocs anys. 

El Ayuwoki només és un exemple més de com internet a vegades no, sempre es passa de la ratlla i no coneix límits sobre com pot ser estúpid un mem.

Webgrafia

Qué es «Ayuwoki», el meme que aterroriza y que la Policía califica de «historia absurda» (13/03/2019). ABC. abc.es. Disponible en: [https://www.abc.es/sociedad/abci-ayuwoki-meme-aterroriza-y-policia-califica-historia-absurda-201903131342_noticia.html]

¿Qué es el Ayuwoki y por que se ha viralizado en las redes sociales? (13 de Marzo 2019). holarequipa. holarequipa.com. Disponible a: [http://www.holarequipa.com/2019/03/13/que-es-el-ayuwoki-y-por-que-se-ha-viralizado-en-las-redes-sociales/]

DrossRotzank. (4 marzo 2019) Ayuwoki. Youtube. youtube.com. Disponible a: [https://www.youtube.com/watch?v=MJUKaOAmxS0]

thomasrengstorff (26 jul 2009) My Ghoul Jackson’ Animatronic Sculpture. Youtube. youtube.com. Disponible a:  [https://www.youtube.com/watch?v=C8pOvjf6G-o]