Com bé sabem, actualment estem passant per temps complicats, un nou microorganisme amenaça la nostra integritat, l’anomenat Coronavirus.

Coronavirus o COVID-19, és un virus que va nàixer de les poblacions de ratpenats a Xina, i per culpa de la globalització, es va expandir per tot al món, amb tal gravetat que la majoria de països del món ens  hagim de quedar confinats a casa.


Però mentres governs i sanitaris lluiten per erradicar aquest nou microorganisme, la resta de la població es queda confinada a casa, la majoria amb la problemática de estar aburrida, sense saber que fer, ja que argumenten que cada dia es converteix en un “diumenge”.

Però per combatre això, tal com ha passat amb altres fenòmens que han causat morts, com ara el fenòmen del “Ebola”, el cas de l’amenaça terrorista de “El Cordobés”, i ara, el Coronavirus, les persones s’apoderen de l’humor com a antídot per pasar més llevadera tota aquesta situación que afecta tant a gent jove, com estudiants, fins a persones més de mitjana edat, que tenien una feina i una rutina, i que també els ha afectat

Psicòlegs analitzen la situación actual, i asseguren que el humor és una manera genial per encaixar cops forts, per tant es pot dir que el coronavirus té connotacions psicològiques.

Diferents tipus de memes s’han creat llevat d’això, però nosaltres analitzarem només un, el cas extrany del coronavirus amb la cervesa corona

Aquests últims dies, llevat del coronavirus han sorgit molts memes que relacionaven la empresa de cerveses mexicana “Corona” amb el coronavirus, les informacions publicades, ens diuen que hi ha un augment en la cerca a la xarxa de “Virus de la cervesa corona i coronavirus cervesa”, fet que mostra que la marca mexicana no ha pogut escapar de la associació.

És un fet curiós ja que la majoria dels memes que fan referencia als dos conceptes és per la fonètica.

/corona/i /coronavirus/ fonèticament són molt semblants, però evidentment provenen d’origens diferents, Coronavirus, com bé hem comentat fa referència al virus, però per contrari, corona fa referència al sol, i està datada com la tercera cervesa més popular de Nova York, segons la classificació de Yougov.

 Però l’empresa Corona, no ha tingut un impacte només a nivell humorístic, segons dades de la borsa de Nova York, aquesta semana la empresa Constellation Brands Inc, la qual fabrica la cervesa Corona, s’ha desplomat a la borsa fins a un 8%

D’altra banda, altres estudis diuen, que no necessàriament aquesta caiguda ha de ser deguda al virus, sinò que al ser una cervesa que es comsumeix exclusivament a l’estiu, llavors és una cervesa estacional, i hi ha èpoques que experimenta més caiguda que altres.

Diferents estudis i enquestes, com una enquesta de 5w relations, revela que el 38% de la gent no compraria la cervesa per culpa de la epidèmia.

Aquesta enquesta , però també té unes quantes fisures,Segons MALDITO.es les comentem,

  • la enquesta només fa referencia als consumidors de cervesa i no a tota la població americana, com dona a entendre la CNN al seu tweet.
  • La empresa en cap cas fa referència a la pregunta “Si deixarien de comprar cervesa en qualsevol cas”
  • Les respostes de les enquestes de la pregunta ” degut al coronavirus deixaries de pendre cervesa” figura que només un 4% va dir que sí, a diferència del 38% que figuren els titulars.

No obstant, com ja es sap, la cervesa mexicana té una gran popularitat per tot el món, i és difícil de creure que només la mera associació fonètica del sou nom amb el virus, pugui crear aquest temor als consumidors.

La empresa Constellation Brands, que fa algunes variacions d’aquesta cervesa, va expressar en un comunicat, que els consumidors saben perfectament no existeix ningun vincle entre la beguda i el virus.

Per tant, podem veure que originàriament no té cap relació els dos conceptes, però que ha pogut crear una devallada causa de l’humor, i és que com bé sabem, l’humor no té límits, i més en temps de confinament.

Segons Psicòlegs, l’humor és l’antídot perfecte per combatre xocs o desilusions fortes, el fet de haver de quedar-se a casa, afecta a gran part de la població, grans i menuts, i per tant han de trobar la manera d’entretindre’s, encara que això pugui costar un preu.

dopl3r.com - Memes - CoronaVirus ataca en México a su primer ...

Llevat d’això s’han creat diferents tipus de memes, memes més explicatius, és a dir, fotografies fetes a la realitat, que de per sí ja connoten el missatge que es vol dir, i per contrari altres més creatius, és a dir gràcies a tècniques de fotomuntatge s’ha pogut arribar al resultat esperat.

Los gringos piensan que el coronavirus proviene de consumir ...
Los mejores memes que nos está dejando el confinamiento
MEMES Coronavirus - Nuevo Virus de china se acerca a Latinoamerica
Los Mejores Memes por el Coronavirus y el humor para frenar la Curva

En la meva opinió, crec personalment que es humor, i per tant l’humor s’ha d’entendre com a tal.

És un gènere com un altre, per no haurien de baixar excesivament les vendes d’una empresaper culpa d’això.

Comentar també que molts mitjans s’aprofiten d’això, com ara la CNN, crean falses dades, els quals, evidentment, sí fan empitjorar la imatge de la empresa.

Tot i això crec que al final és humor, i que en els temps durs que es viuen, és primordial mantenir la gent entretinguda, i crec que l’humor n’és una bona manera, però és important no confondre conceptes, és diferent l’humor de la manipulació d’informació i dades.

BIBLIOGRAFIA