Quaden Bayles és un nen australià, i de descendència aborigen, que va néixer el 13 desembre del 2010. Pateix acondroplasia; una malaltia genètica que en la majoria dels cassos causa nanisme. És un trastorn del creixement ossi que es caracteritza per presenter extremitats curtes respecte del tronc i un cap més gran del que seria normal respecte del cos, entre d’altres. 

Yarraka Bayles, la seva mare, ha donat moltes entrevistes a diferents programes australians on explica la malaltia del seu fill i el que ha de lluitar dia rere dia. Bayles des de ben petit pateix assetjament. Yarraka ja va publicar el 2014 un video en el qual el nen, amb només 3 anys, ja se sentia discriminat per un grup de nenes que el miraven i ell els deia “Stop looking at me” (“Deixeu de mirar-me”). Explica que va ser des d’aquell moment les coses van canviar i va començar a fer servir el telèfon per enregistrar els moments que passés fora de casa seva. 

El 2015 Quaden i la seva mare van assistir a Living Black, un programa de la televisió australiana sobre la comunitat índigena on la mare explica com va ser i el que li va costar acceptar el diagnòstic del seu fill però al que creia que havia de donar veu i així poder ajudar altres famílies. 

El punt d’inflexió en la vida del nostre protagonista és aquest mateix any 2020, quan la seva mare publica a la seva pàgina de Facebook un esquinçador video del seu fill després de recollir-lo a l’escola i viure en primera persona un moment d’assetjament, on el nen, amb un atac d’ansietat, arriba a demanar-li la mort. No és el primer cop que Quaden vol treure’s la vida, la mare comenta a Quest Community News que el petit ja va voler fer-ho amb només 6 anys. 

El video obté més de 25 milions de visites i és compartit per més de 65.000 persones abans que el programa informàtic Insider l’eliminés de la xarxa. No obstant, abans que això passés, ha rebut un gran suport per part de gent de la xarxa, i per la que gent influent i coneguda ha donat feedbacka la família.

L’actor australià Hugh Jackman dóna suport a Quaden. 

També ho fa l’actor Jon Bernthal de la sèrie The Walking Dead.

Brad Williams, un comediant estatunidenc que pateix la mateixa malaltia que Bayles, comença una iniciativa GoFundMe amb la qual recapta uns 500.000$ i regala a Quaden i la seva mare un viatge a Disneyland, a California. Després d’això, com la família Bayles no necessitava tots els diners, el comediant decideix que les altres donacions es destinarien a una campanya contra l’assetjament escolar.

Billy Dib, un boxador professional australià, després d’una videotrucada amb Bayles li ofereix una classe de boxa. Pensa que és una bona manera de donar seguretat al petit i una forma d’amor d’ell cap al nen.

https://www.instagram.com/tv/B9vOJjqnvoj/?utm_source=ig_embed

Però un nou problema sorgeix a la família Bayles, una conspiració sobre l’edat del petit inunda la xarxa fins el punt que Yarraka, la mare, decideix eliminar les seves xarxes socials. Acusen als Bayles de fer servir l’acondroplasia per obtenir beneficis monetaris. La conspiració apareix arrel d’unes fotografies del nen a una festa d’aniversari on hi havia un número 18 enllumenat i un video on Bayles apareix amb bitllets a les mans. 

Tot i això, la mare no triga res en pronunciar-se i desmentir el fet, i provar amb proves (fotografies, videos, el passaport i fins i tot una ressonància magnètica) la vertadera edat del seu fill.

Ressonància magnètica de Quaden Bayles que prova que va néixer el 13 de desembre del 2010.

Arrel d’aquesta conspiració, la família decideix apartar-se de les xarxes socials però tot i això, encara avui trobem perfils a Instagram i Twitter amb el nom del nen, alguns de suport a la família i d’altres que no, i pels que la mare no està contenta i així ho fa saber a través de Stand Tall 4 Dwarfism, una organització benèfica creada per ella mateixa per conscienciar i acabar amb l’assetjament de les persones amb acondroplasia, i  l’única xarxa social que ella controla i fa servir però que finalment també s’elimina sense cap tipus d’explicació. A dia d’avui, l’únic perfil actiu de la família és la pàgina de Facebook (que és privada) de la mare. 

Perfil fals d’Instagram amb el nom de Quaden Bayles.

Però no tot són males notícies per la família Bayles, arrel del video viral de Quaden, gran part del món virtual en el que vivim, dóna suport al petit, o només el món de la televisió i el cinema s’ha movilitzat, sinó que molta gent i de tots els àmbits. 

Coses molt bones estan passant a Bayles.

Quaden, que somia amb ser una estrella del rugby, és convidat a presenciar i participar a un partit d’aquest esport amb l’equip All Stars de la Lliga Nacional de Rugby contra  els maoris de Nova Zelanda al Cbus Super Stadium, a la Gold Coast d’Austràlia, i que recorda com el millor dia de la seva vida. És més, es va crear un hastag #StandForQuaden amb el que al minut 9 del partit tothom s’aixecaria i aplaudiria per ell.

Trobo que és un cas viral dur i que ha tingut una gran repercussió a nivell mundial, ja que per exemple, quan Brad Williams crea la iniciativa GoFundMe triga només unes hores en recaptar aproximadament 500.000$ donats per gent d’arreu del món. 

Es tracta d’un cas commovedor on veiem la part menys humana i cruel de les persones, fan bullying al nen a causa de la seva malaltia, però al mateix temps també la part més solidària i més huamana de les persones que el recolzen i li donen suport.

Arriba un punt en què la mare del nen necessita compartir la situació que la seva família està vivint, jo crec que fent un crit d’ajuda (estem parlant d’un nen de només 9 anys i que té pensaments suïcides des dels 6) i ho fa amb la finalitat de conscienciar la gent sobre l’assetjament, més conegut com bullying i intentant fer una mena de cop a la taula denunciant la situació. Decideix compartir amb el món el patiment del seu fill a través de les xarxes socials que permeten fer-ho de forma ràpida i amb la possibilitat d’arribar al màxim de persones possibles i si això passa, convertir-se en viral, que és el cas. 

En aquest cas, el que seria normal és despertar l’empatia de la gent i així ho ha fet. És per això que ha rebut tant de suport i s’ha movilitzat tanta gent, també de gran inlfluència, mostrant el seu suport a la família a més de missatges d’ànim i sumant-se a la denúncia del fet. 

Sóc totalment antibullying i penso que mai és justificable, i a més si riuen, et maltracten i t’humilien, entre d’altres, per una condició que ni tan sols tu has escollit i t’ha tocat viure.

WEBGRAFIA

Natalie Brown. Mum’s heartbreaking message to parents of children who bullying her son. [en línia]. A mum has filmed a heartbreaking message to the parents of children who bullying her son.Sydney: News.com.au. February 20, 2020. < https://www.news.com.au/lifestyle/parenting/mums-heartbreaking-message-to-parents-of-children-who-bullying-her-son/news-story/e86545e5540176e14e692a2b24b80108> . [Consulta: 19 març 2020]

Rob Picheta. Quaden Bayles, el niño víctima de acoso escolar, salió a la cancha con un equipo de rugby rente a una multitud. [en línia]. CNN, 22 febrero 2020. <https://cnnespanol.cnn.com/2020/02/22/quaden-bayles-el-nino-victima-de-acoso-escolar-salio-a-la-cancha-con-un-equipo-de-rugby-frente-a-una-multitud/ > [Consulta: 19 març 2020]

La madre de Quaden Bayles estalla antes los rumores de que su hijo es un actor de 18 años.Barcelona. La Vanguardia, 23 febrero 2020. <https://www.lavanguardia.com/vida/20200223/473723175065/nino-bullying-australia-quaden-bayles-rumores-actor-18-anos.html > [Consulta: 19 març 2020]

¡Enviemos a un niño maravilloso a Disney! La campaña de solidaridad con Quaden Bayles, víctima de acoso por enanismo. CNN Español, 21 febrero 2020. 

https://cnnespanol.cnn.com/2020/02/21/enviemos-a-un-nino-maravilloso-a-disneyland-la-campana-de-solidaridad-con-quaden-bayles-victima-de-acoso-por-enanismo/> [Consulta: 19 març 2020] 

Iago García. Quaden Bayles, el niño que sufre acoso en Australia, recibe el apoyo de celebridades de todo el mundo y se irá a Disneyland.La voz de Galicia, 22 febrero 2020. < https://www.lavozdegalicia.es/noticia/sociedad/2020/02/21/quaden-bayles-nino-enano-sufria-acoso-australia-recibe-apoyo-celebridades-mundo-ira-disneyland/00031582298535056765215.htm> [Consulta: 19 març 2020]

Rocío Arjonilla. El excampeón del mundo Billy Dib da clases de boxeo a Quaden Bayles para defenderse del bullying. Titan Channel, 17 marzo 2020. 

https://titanchannel.com/blog/el-excampeon-mundial-billy-dib-da-clases-de-boxeo-a-quaden-bayles-para-defenderse-del-bullying/> [Consulta: 19 març 2020]

Valentina De Marval. El niño australiano que sufrió bullying, Quaden Bayles, sí tiene nueve años y no es un adulto como aseguran en redes sociales. AFP Factual. Chile. 27 febrero 2020.< https://factual.afp.com/el-nino-australiano-que-sufrio-bullying-quaden-bayles-si-tiene-nueve-anos-y-no-es-un-adulto-como> [Consulta: 19 març 2020]