Captura d’instagram de @roisastre

Roi, un noi de 31 anys és va fer famós per la poca vergonya que mostrava en els vídeos que penjava a la plataforma “Vine” al gravar-se en espais públics, principalment al tren, cridant coses vergonyoses davant de molta gent i gravant-ne tan la gesta com la reacció del “públic”.

Tot i que la plataforma Vine ja no existeix, podem trobar-les repenjades per altres usuaris en altres xarxes socials, sobretot a Instagram o YouTube.

Aquest fet viral és bàsicament una broma per les persones que escolten el que diu el protagonista? O és un experiment per veure com reacciona la gent al sentir “fets” personals d’un desconegut?  Sens dubte és tracte d’una broma ja que la majoria de frases que crida al aire no tenen sentit ni interès per les persones que l’escolten. Això si, sense cap dubte les que s’han fet més virals són aquelles que podrien ser pensaments “vergonyosos” de qualsevol dels que l’escolta. Tals coses com: “me quiero tirar un pedo” o “me estoy cagando”.

El format de vídeo que utilitza el protagonista és molt senzill, simplement utilitza la càmera interior del seu mòbil, i igual que com si s’estigués fent un “selfie” i d’aquesta manera l’espectador pot observar tant a ell com el que passa al seu voltant.  

Sense cap dubte el que té d’interessant i atrau a la gent a mirar aquest tipus de clips, és poder observar la reacció de les persones que l’envolten. Com podem observar en els seus vídeos, la gent o simplement és gira de forma sorpresa, o algunes persones ni tan sols l’hi fan cas per el simple fet de veure que s’està gravant amb el mòbil i deuen pensar que és “un pallasso d’internet”. L’altre punt d’atracció d’aquest tipus de vídeo cap al públic és la poca vergonya que mostra el protagonista a l’hora de gravar i realitzar aquestes accions, i és que ell li ha sabut treure partida, ja que com diu en el seu propi Instagram:  “Ser un sinvergüenza no es un defecto, es una virtud”.

Ara que sabem del fet viral del qual parlem, anem a parlar de quan va començar i com és va expandir. És impossible posar-hi una data exacte ja que en la xarxa social Vine, en la que és van penjar originalment, va ser tancada l’any 2017. Tenint en compte que va obrir al 2013 i pot haver un marge d’error de 4 anys, però podríem datar aquest fet aproximadament en l’any 2015, fa 5 anys, fet que concorda amb altres referències que si que podem comprovar de gent que va fer vídeos semblants però els va penjar en una altre plataforma (YouTube).

En aquesta mateixa plataforma hi podem trobar algun cas excepcional que podríem considerar-lo el pioner d’aquest fet, hi és que el youtuber americà PranksistProductions, el qual tal i com indica el seu nom es dedica a fer bromes i a penjar-les a YouTube, té un vídeo del 2012 en el que es dedica a cridar dins d’un ascensor davant d’entre 1 o 4 persones. En el seu cas no crida cap frase, ni fa res en especial, només crida. La qual cosa ens serveix per veure una mica com a evolucionat aquesta broma per tal de ferla “més graciosa”.

Captura vídeo de PranksistProduction

Si ens fixem en vídeos semblants posteriors als de Roi, hi podem trobar els de Dosogas, un canal de YouTube format per dos nois Argentins els quals van penjar una sèrie de vídeos en els que la gràcia de la broma que feien era la intensitat amb la que deien les coses, bàsicament cridaven. Aquest tipus de vídeos els realitzaven en diferents llocs públics, ja fos en una estació de tren, en una classe universitària qualsevol, en una botiga o simplement al carrer, oferint el seu “espectacle” davant de algunes, o moltes persones.

Captura vídeo de Dosogas

A mi, personalment no m’agrada gaire aquest fet viral, ja que un cop has vist una persona fer-ho i la reacció (totalment normal) de les persones, perd tota la gràcia. Fent aquest post i investigant sobre el tema, i veient molts vídeos sobre aquest, m’he arribat a posar en la posició de les persones les quals “reben la broma” i sincerament en la majoria de casos no em faria gracia trobar-me en la situació, ja que més que riure pensaria en lo mal educat que és la persona que esta realitzant aquesta broma.

A continuació podrem veure alguns exemples del fet viral en questió:

Vídeo “Gritando en sitios públicos” de Pintos WHAT
Vídeo “Gritando en publico” de RobertGucciTv
Vídeo “Screaming Loudly in public” de RohanTV
Vídeo “Screaming maniac in Las Vegas” de EpicFiveTV
Vídeo “Randomly Screaming at strangers” de TJH TV
Vídeo “Screaming over Basic Items at Walmart!” de Cassady Campbell

Per concloure podríem dir que no és un dels fets virals més forts que hi ha hagut en quan a quantitat, però les persones que l’han sabut aprofitar han aconseguit una bona empenta cap a la fama a internet. El cas més clar i conegut a Espanya és el cas del Roi, el noi sense vergonya, el qual ha seguit la seva “carrera” com a personatge d’internet fent vídeos d’altres tipus. També he pogut comprovar que el factor que triomfa en aquest tipus de vídeos és el factor vergonya, ja que com més descarat, més fort i més gent sent el que diu el protagonista, més agrada al públic.

Finalment, podem dir que el fet viral ha mort, tot i que és segueix veient gent que realitza aquest tipus d’accions i les penja a les xarxes. Segurament pel fet de que no deixa de ser una broma i això fa que sempre tingui un públic, i algú disposat a fer-ho.

Webgrafia:

Instagram “Roisastre: https://www.instagram.com/roisastre/

Roi Sastre, estrella de instagram. Famous Birthdays: https://es.famousbirthdays.com/people/roi-sastre.html

Roissastre, el Chico atrevido. YouTube – Antroit 23 (1 de Maig del 2019). En: https://www.youtube.com/results?search_query=roi+gritando+en+publico

Vine: ¿Porqué murió?. Digitalegia – Javier Mogollón (19 de Desembre del 2016). En: https://www.digitalegia.com/vine-porque-murio/

Elevator screaming 3. YouTube – PranksistProductions (28 de Març del 2012). En: https://www.youtube.com/watch?v=ayMFECaesp0

Gritos en público 2!. YouTube – Dosogas (10 de Octubre del 2015). En: https://www.youtube.com/watch?v=RFH77LKAoYQ