Segurament que si has vist algun vídeo que parli de la famosa aplicació Tik Tok, o bàsicament, consumeixes aquesta app. Te’n hauràs adonat que últimament els balls virals estàn començant a tenir una fama molt pronunciada. I molts adolescents imiten la coreografia. Però sabem qui són els seus creadors, els pioners dels passos?

En aquest blog parlarem sobre el cas del famós ball, Lottery (Renegade) de K Camp, que està donant la volta al món. Aquí us deixem una col·lecció dels usuaris de Tik Tok ballant aquesta atrevida i energètica coreografia.

Compliació de TikTokers ballant Renegade Lottery

Molta gent el coneix com a Renegade o també com a Lottery. Una de les coreografies més ballades en aquesta plataforma l’any 2019, i encara en ple 2020, es continua ballant.

Tant la Reina de Tik Tok (Charli D’Amelio), com l’Addison Rae, han arribat al cim de la fama, gràcies a la canço del cantant K Camp. Elles dos són les Tiktokers més famoses i sobretot han arribat a ser idoletrades per milers i milers de joves. Cal afirmar que la jove Charli D’Amelio va aconseguir la fama que té actualment amb més de 26 milions de seguidors a la plataforma, gràcies a Renegade.

Comparació de les dues TikTokers més famoses

Però, és una d’elles la creadora d’aquest ball? O hi ha algú a darrera que es va adelantar? Doncs, sí. Aquest ball no ha estat creat per cap d’aquestes dues noies, ni algun altre tiktoker famós. La coreografia va ser creada per Jalaiah Harmon. Una afroamericana de 14 anys. Que, exactament, el 26 de setembre del 2019, va penjar al seu instagram personal, un vídeo on es veia a ella fent la coneguda dansa.

Vídeo original amb un tutorial de la coreografia

No va ser fins el 13 de febrer del 2020, que el diari New York Times va fer una entrevista a la pionera del ball, donant a veure la fama li pertoca.

L’article ens explica que els usuaris de Tik Tok “roben” el contingut de les plataformes com Dubsmash, Funimate, ‎Likee o Triller. Els tiktokers agafen coreografies d’usuaris de les altres aplicacions i les pengen al seu perfil. Emportant-se així tota la fama. La jove ballarina estava molt contenta que el seu ball s’hagués viralitzat, però ella volia, bàsicament, que se la reconeixes com a tal.

“Vaig ser feliç quan vaig veure el meu ball per tot arreu. Però volia que se’m reconeixes per això.”

Jalaiah harmon
https://twitter.com/brownskinbaddi6/status/1215239837881700353?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1215239837881700353&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nytimes.com%2F2020%2F02%2F13%2Fstyle%2Fthe-original-renegade.html
Article sobre Jalaiah Harmon

New York Times va fer que Jalaiah comences a veure la llum de la fama i, fins i tot, en el reality show Hype House TikTok Stars va sortir una controvèrsia sobre aquest tema, que l’Addison Rae va respondre que en cap moment sabient qui l’havia creat aquest ball, ja que actualment amb el ràpid que es viralitza tot, no van saber amb exactitud d’on venien aquests moviments.

Entrevista als participants del programa

Com a tot arreu, hi ha dos bàndols. Un d’ells són els defensors de les dues reines de Tik Tok, defensant que realment la Jalailah no estaria tenint l’èxit que té si no fos per la Charli D’Amelio i l’Adisson Rae. I l’altre bàndol defensa a la jove ballarina, dient que Tik Tok és una plataforma de lladres que s’aprofiten de persones talentoses, com en el seu cas, i s’apropien dels balls.

Perquè veiessin que Jalailah i les dos tiktokers no tenien cap problema entre elles, van decidir fer una col·laboració amb ella. Aixó va fer que els bàndols no estiguessin tan enfrontats.

Col·laboració entre les tiktokers i la pionera del ball

Internet, però a donat una gran oportunitat a Jalaiah, perquè pugui demostrar el seu talent al món. Donant-li molt de suport i compartint el seu vídeo a tot arreu. Un exemple molt clar, és el programa americà The Ellen’s Show, on va ser convidada a ballar la seva coreografia i a partir de les seves dinàmiques entrevistes, donar-la a coneixer i oferint-li la clau per obrir les portes cap al món de la dansa i la fama.

Programa de Ellen’s Show amb Jalaiah com a convidada

Com és natural, quan alguna persona es fa viral, moltes persones volen que aquell individu col·labori amb ells. Per tant el programa de la Ellen no és l’únic lloc on la ballarina de 14 anys va poder demostrar el seu talent. També va ser una convidada d’honor a un partit del NBA. En el moment de descans, quan van sortir les cheerleaders a ballar, Jalaiah va sortir al mig del camp a coreografiar Lottery Renegade, fent que tot el públic estigues molt animat i li llencessin crits d’admiració cap al seu talent.

Ball de Renegade al NBA

També el propi cantant de la cançó, K Camp, va donar les gràcies a la jove promesa, per fer arribar a tanta gent Lottery (Renegade), ja que el trapero no tenia la fama que actualment té gràcies a aquest ball. I per agrair-li, va voler gravar un vídeo on ella, una amiga seva i K Camp surtien ballant la coreografia.

Videoclip Lottery (Renegade)
Jalailah i K Camp ballant junts la cançó

Per acabar m’agradaria que aquest ball es popularitzes més, del que s’ha popularitzat i sobretot donar a conèixer a aquest noia de tant sols 14 anys, perquè així, altres ballarins o bàsicament altres creadors de continguts volguessin crear qualsevol cosa. I també conscienciar als tiktokers que tot i que un ball sigui molt famós, no costa gens mencionar al seu creador. I el que és més important, ajudaràs a aquest creador de contingut a pujar!

Per tant estaria interessant que els que llegiu aquest blog us aprenguessiu el ball i el compartissiu a les vostres xarxes socials, sempre i quan anomenis a la seva creadora Jalailah Harmons. Aquí us deixo un tutorial on us ensenya pas a pas el ball.

Tutorial del ball

I no hi ha excusa per perdre una mica de temps per aprendre’s la coreografia. Amb el tema actual del CoVid-19, tenim molt de temps lliure.

Així que fora excuses i a ballar! Que tant quiets i tant tancats una mica d’exercici no va gens malament!

WEBGRAFIA

‘Regenade dance’ el baile de la joven Jalaiah Harmon que está arrasando en la red, 2020. EuropaFM [online], https://www.europafm.com/noticias/viral/regenade-dance-baile-joven-jalaiah-harmon-que-esta-arrasando-red_202002225e511f3f0cf2e7d8ac13c47b.html

Jalaiah Harmon, la adolescente de 14 años que creó el ‘Renegade dance’ y acabó actuando en el All Star, 2020. Antena 3 Noticias [online], https://www.antena3.com/noticias/deportes/jalaiah-harmon-adolescente-anos-que-creo-renegade-dance-acabo-actuando-all-star_202002205e4e8f9b0cf25d1f43cd6445.html

The Original Renegade, 2020. Nytimes.com [online], https://www.nytimes.com/2020/02/13/style/the-original-renegade.html

ENTERTAINMENT TONIGHT, 2020, Hype House TikTok Stars on ‘Renegade’ Controversy and Their Viral Dances (Exclusive) [online]. . 2020. [Accessed 1  April  2020]. Available from: https://www.youtube.com/watch?v=eM_YiERty7E&t=13s

TIK TOK IT, 2020, RENEGADE RENEGADE RENEGADE TIK TOK K CAMP LOTTERY [online]. . 2020. [Accessed 1  April  2020]. Available from: https://youtu.be/FukgMwwdwPM

THE ELLEN SHOW, 2020, Original ‘Renegade’ Jalaiah Dances with tWitch! [online]. . 2020. [Accessed 1  April  2020]. Available from: https://youtu.be/c3ysGlRC220

NEW TIKTOK VIDEO, 2020, Charli D’amelio VS Addison Rae TikTok Compilation [online]. . 2020. [Accessed 1  April  2020]. Available from: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=3L85Xe0kaw4

EL PAIS, 2020, La NIÑA que creó un BAILE, lo hizo VIRAL y terminó actuando en la NBA [online]. . 2020. [Accessed 1  April  2020]. Available from: https://www.youtube.com/watch?v=YeXJNjSufaQ&t=1s