La violència de Bel Air cap a l’actualitat.

Com cada any se celebra els premis Oscars a los Àngeles, aquest any es va fer el dia 27 de març al teatre Dolby de los Angeles. Tot i que, els Premis de l’Acadèmia de l’any passat es van presentar per primera vegada a Union Station, al centre de Los Angeles, usant una barreja d’espais interiors i exteriors a causa de la pandèmia, aquest any pogut celebrar-ho tal com estava planejat.
En una nit plena de sorpreses per la victòria de CODA com a millor pel·lícula derrotant grans candidates com El Poder del Gos, a més de la derrota de les pel·lícules produïdes per Netflix, el cinema tornava a vestir-se de gala amb la presència dels actors en una gala dels Oscars.
Els Oscars d’aquest any es van dur a terme més tard del que és habitual, després que es retardessin per evitar que coincidissin amb el Super Bowl i els Jocs Olímpics d’hivern.

DANIEL REYES
28/03/2022

El guanyador de l’Oscar a Millor Actor Protagonista va sortir a l’escenari durant el monòleg del còmic Chris Rock per bufetejar-lo després de fer un acudit sobre l’alopècia de la seva dona Jada Pinkett-Smith. Es mereixia la bufetada?
Per posar el context a aquelles persones no habituades, entre els premis hi sol haver alguns descansos amb actuacions d’algun còmic contractat per l’Acadèmia per fer el paper de mestre de cerimònies i entre parts de la gala, fer una sèrie d’acudits relacionats amb els actors o amb el cinema, per alleujar l’aire de solemnitat dels premis i fer-ne un producte més comestible.
En aquesta ocasió, el còmic, com calia esperar, va estar al llarg de la nit fent diverses bromes referents a pel·lícules i actors, presents o no presents entre el públic de la gala, que, més enllà de poder arribar a molestar-se, acceptaven que era humor i reien quan la càmera els apuntava per veure la seva reacció, fos més natural o impostada el riure dels actors i actrius. Va ser llavors quan va arribar el torn de Jada Pinkett-Smith.
El polèmic Chris Rock, abans de presentar el següent premi, en un acudit més o menys desencertat, hi això entra en dubte de l’espectador, va fer una comparació amb la dona de l’actor on compara el cap rapat de Jada amb el de la tinenta O´Neil. En altres circumstàncies aquest acudit hauries passat per alt i hauria estat un més. El problema arriba quan comprenem que Jada pateix d’alopècia, contra la qual fa anys que lluita, i aquesta calvície no és una elecció estètica.

Sí, la bufetada va estar fatal. Sí, en una primera anàlisi podem entendre aquest comportament com el resultat de la masculinitat tòxica o de les reminiscències del maltractament viscut a la infància. Jo vull aprofitar per anar una mica més enllà i afegir una altra perspectiva; una que està sent obviada a la majoria de les anàlisis i que vull apuntar. Vull parlar de misogynoir. El terme misogynoir va ser encunyat el 2010 per la feminista negra lesbiana Moya Bailey per referir-se a la misogínia dirigida cap a les dones negres a la cultura visual i popular nord-americana. La misogynoir és real i està molt acceptada. Als Estats Units hi ha la resta del món. A les dones negres se’ns insulta més com més fosca tenim la pell

Davant la nul·la reacció de la seguretat del recinte a la sortida a escenari “no planejada” de Will Smith i l’escassa reacció del còmic en rebre el cop, molts internautes i espectadors de la gala pensen que tot ha pogut ser un espectacle i actuació per part de l’Acadèmia, on tots dos havia pactat fer aquesta “performance”.

Entre finals del segle XVIII i principis del segle XIX, mentre l’esclavització de persones negres era legal, als Estats Units d’Amèrica es van posar de moda uns espectacles anomenats minstrel, que eren representacions teatrals on homes blancs s’embotonaven la cara per fer representacions burlesques de les persones negres. És a dir, estem parlant de forma racista d’entreteniment per a les persones blanques. un dels personatges arquetípics més habituals era l’esclau vell i fidel, que adorava el seu amo (és el paper de Samuel L. Jackson a Django Unchained).

En l’àmbit dels oscars sempre ha sigut així simplement que en els últims anys també han participat persones de color comentant i fent bromes i mai s’havia repercutit tant les bromes. En canvi, com és el cas d’una celebritat tan famosa com Will Smith ha tingut molta repercussió.

Que hagués passat si Jada Smith la dona de Will Smith, hagués respost el comentari de l’humorista.
Alguns dels discursos han cridat Will Smith masclista per arrabassar a la seva dona l’oportunitat de defensar-se per si mateixa. No obstant això, si ella s’hagués aixecat i s’hagués defensat i no em refereixo a cap agressió física, Jada Pinkett-Smith hauria estat, en aquell precís moment, l’estereotip de cridanera, vora, expressiva i grollera. Hauria confirmat, davant dels milions de persones que veien la gala.

La Sanció de l’acadèmia:
Real o no, l’agressió va entelar el transcurs d’una gala que estava sent magnífica, més enllà que el resultat i els guanyadors dels premis puguin per a alguns ser polèmics. Després de la gala Will Smith va demanar perdó d’una manera molt discreta per a l’acte violent que havia realitzat, on va assegurar que l’amor per la família està per sobre de tot, i malgrat l’acte que va cometre, va demanar a l’Acadèmia que el tornessin a convidar a futures cerimònies.

Mentre que al seu fill les accions de l’actor li van semblar formidables aplaudint-les per xarxes socials amb les paraules: “I així és com ho fem”, la veritat és que alguns actors presents i la mateixa Acadèmia no han quedat gaire contents amb els fets. “L’Acadèmia no aprova la violència de cap manera. Aquesta nit estem encantada de celebrar els guanyadors de la 94a edició dels Premis de l’Acadèmia, que mereixen aquest moment de reconeixement per part dels seus companys i amants del cinema de tot el món”, va publicar en un comunicat oficial l’Acadèmia.

Per part seva, el còmic i presentador, Chris Rock no presentarà una demanda cap a Will Smith per les seves accions, cosa que evitaran a l’actor els càrrecs d’agressió ni s’enfrontarà als fins a sis mesos de presó hi ha la multa de fins a 100.000 dòlars que podrien derivar-se de tal acusació.

Jim Carrey anomena “covard” el públic dels Oscars per aplaudir Will Smith. Segons l’actor de “El show de Truman, Will Smith hauria d’haver estat arrestat al moment de l’agresió, pero no va ser així. També comenta que l’aplaudiment que va rebre l’actor quan va rebre el premi no se’l merexia. L’expressió que va utilizar l’actor va ser fástic a l’hora de contemplar aquesta escena. Comenta que Chris Rock no volgues denunciar-lo per evitar-se problemas. Pero que si hagués sigut diferent doncs Will sí que l’hagués denunciat.

A part del número de Chris Rock, va haver-hi acudits amb Penélope Cruz i amb Javier Bardem o també d’Amy Shumer amb Kirsten Dunst si no per aquell moment només començar la gala en què Regina Hall va fer pujar a l’escenari els convidats solters per practicar-los una prova PCR amb la llengua… i va acabar enrient-se de Josh Brolin i Jason Momoa. I no és el primer cop que Chris Rock fa bromes que no senten molt bé a les persones ho va fer el 2005 amb Jude law diguin-li que no era ningú.
Quan Will Smith va rebre el Nobel de millor actor, la seva actuació va ser demanar disculpes i dir que “per l’amor es fan bogeries”, així s’acusava ell. I més tard publica un post on demana disculpes a tothom. “La violència en totes les seves formes és verinosa i destructiva”, indica Will Smith a la seva publicació. “El meu comportament d’ahir a la nit als Premis de l’Acadèmia va ser inacceptable i inexcusable”.

Jada Pinkett Smith ha parlat per primera vegada després del que va passar als Oscars. Després de la disculpa que va publicar ahir a la nit Will Smith, l’actriu ha compartit el seu propi missatge a Instagram: “Aquest és un moment per sanar”.

Amy Schumer ha aclarit que el gag amb Kirsten Dunst estava preparat. A diferència de la topada entre Chris Rock i Will Smith, aquesta broma sí que formava part del guió de la gala i en cap moment va tenir com a objectiu incomodar ni menysprear l’actriu de la película “El poder del gos”.
Un altre moment d’humor que ha creat polèmica ha estat el gag d’Amy Schumer amb Kirsten Dunst i Jesse Plemons. La broma de la presentadora, que va fingir confondre l’actriu amb una de les persones que ocupen els seients a la gala quan les estrelles s’absenten, no ha assegut bé molts fans de Dunst.
La venda d’entrades per als futurs xous de Chris Rock està arrasant. Després de ser agredit per Will Smith, ningú es vol perdre el xou del còmic. Rock, que actuarà aquesta setmana a Boston abans de començar l’Ego Death World Tour el 2 d’abril a Atlantic City, no para de vendre entrades per als seus xous després dels Oscars. Això li ha vingut de perles a l’actor per fer publicitat.

Després de la bufetada de Will Smith, l’humorista va seguir amb el seu pla previ i va acudir a una festa que l’organitzava el manager de Madona.


Per acabar faré una petita opinió sobre tot aquest tema. No estic d’acord amb cap dels dos costats. Per part de Will Smith s’havia d’haver aguantat les ganes i haver-li contestat o afrontat d’una altra forma més discreta. També és veritat que la gent no sap com han viscut la parella aquella malaltia, perquè ara vingui un desconegut i faci bromes. Per l’altra banda l’humorista Chris Rock aprendrà a què hi ha certs temes que no s’han de tocar.

WEBGRAFIA

Castro, V. B. (2022, 28 marzo). La agresión de Will Smith que empañó la fiesta del cine en los Oscars. Córdoba Buenas Noticias. https://www.cordobabn.com/articulo/cultura/agresion-will-smith-que-empano-fiesta-cine-oscars/20220328103826127500.html

C. (2022, 29 marzo). Jim Carrey llama ‘cobarde’ al público de los Oscar por aplaudir a Will Smith. Cinemanía. https://www.20minutos.es/cinemania/noticias/jim-carrey-llama-cobarde-al-publico-de-los-oscar-por-aplaudir-a-will-smith-4978261/

C. (2022b, marzo 30). ¿Dónde está la gracia? Los chistes más incómodos e irrespetuosos de la historia de los Oscar. Cinemanía. https://www.20minutos.es/cinemania/noticias/chistes-incomodos-irrespetuosos-premios-oscar-4978228/

C. (2022a, marzo 29). Bofetón de Will Smith a Chris Rock en los Oscar 2022: claves, consecuencias y reacciones. Cinemanía. https://www.20minutos.es/cinemania/noticias/bofeton-de-will-smith-a-chris-rock-en-los-oscar-2022-claves-consecuencias-y-reacciones-4977909/

Stolworthy, J. (2022, 28 marzo). Óscar 2022: Will Smith revela lo que le dijo Denzel Washington tras golpear a Chris Rock. Independent Español. https://www.independentespanol.com/noticias/will-smith-rock-oscar-denzel-b2045764.html

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.