Reddit: “La fàbrica dels mems”

Els mems són uns dels elements més significatius i duradors d’Internet, els quals trobem per tots els llocs i en tots moments, però… hi ha una pàgina web en concret on s’originen i perduren molts d’aquests. El seu nom és Reddit, i en aquest bloc podràs entendre què és i perquè el mem hi té tanta importància.

Què és Reddit?

Reddit és una pàgina web que agrupa un gran conjunt de fòrums en el qual els usuaris parlen de tots els temes possibles, passant des de notícies, tecnologia, cultura, fins a les coses més atípiques possibles, incloent-hi els mems. La mateixa pàgina es considera com “the front page of internet”, en català “la pàgina principal d’Internet”, i no van mal encaminats, ja que està situada en la vintena posició mundial de pàgines webs, amb un actiu d’usuaris que es poden comparar amb els grans com Facebook, Netflix, Amazon, o Yahoo.

Font: Oberlo.com. (2021).

El nom prové de la contracció en anglès “I already read it”, en català “Ja ho he llegit” fent referència al fet que aquesta web empara tot el contingut d’arreu del món i de tots els àmbits abans que surtin als mitjans de comunicació i a altres xarxes socials.

Com funciona?

Reddit consta de moltes subcomunitats o també anomenades subreddits, els quals tracten d’un tema en específic. En la pàgina principal trobem les publicacions més rellevants actualment de cada subreddit. A continuació podràs entendre quins són els elements essencials que conformen la navegació de la pàgina.

Subreddits

Aquests són com s’anomenen les subcategories dintre de Reddit on tracten d’un tema concret. En total n’hi ha més d’un milió de subreddits coneguts i depenent de quins, tenen una popularitat molt elevada, ja que atrauen molts usuaris, en canvi, n’hi ha d’altres que no tant. El nom de tots aquests es basa en un /r/ seguit del nom en qüestió. Així és com la pàgina utilitza les URLs.

Qualsevol usuari és lliure de poder crear un d’aquests sempre que no infringeixi alguna pauta de la web. Hi ha moderadors voluntaris que administren la comunitat editant l’estètica d’aquesta, restringint i eliminar el contingut que es publica, i fins i tot prohibir a algun usuari.

Font: Affde.com. (2021).

M’agrada i no m’agrada

Font: Reddit. (2019).

El contingut de la pàgina és seleccionat i difós pels mateixos usuaris, aquests poden votar a favor o en contra depenent de com valorin la publicació. La fletxa cap amunt és que t’ha agradat, i la fletxa cap a baix és que no.

En el cas que la teva publicació rebi molts m’agrada, immediatament aquesta puja a la classificació de Reddit i així més usuaris la poden veure i comentar. Si és el contrari, la publicació no es mostra tant fins al punt que ja no la poden veure.

Karma

En contribuir a la comunitat es remunera amb els “karmas” que són bàsicament l’opinió que tenen altres usuaris de tu. En publicar contingut que és valorat per altres i també comentar publicacions reps aquest tipus de puntuació.

Font: Experto Geek. (2021).

Reddit Gold

És la versió prèmium pels usuaris que no volen tenir publicitat a la pàgina. A més a més, proporciona un filtratge des de la pàgina principal dels subreddits, poder afegir, marcar i guardar comentaris i fins i tot, poder accedir a comunitats reservades. També es pot regalar Reddit Gold a usuaris que han fet una publicació molt rellevant. Aquesta versió et pots subscriure a través de bitcoins.

Font: Reddit.

La fàbrica dels mems

En ser una de les comunitats on la creació i flux de contingut viral és tan constant, Reddit s’ha convertit com el bressol de molts mems d’Internet, i els seus usuaris com a impulsors de tendències virtuals.

Els mems més populars de Reddit són el Rage Comic, el Yao Ming Face i Obama’s Not Bad Face.

I les celebritats que han sorgit d’aquí són Ridiculously Photogenic Guy i Overly Attached Girlfriend.

Dins de la plataforma també hi ha bromes internes originaries i/o popularitzades de la mateixa pàgina. Alguns exemples poden ser els següents:

Karma Whore

“Karma Whore” és una etiqueta despectiva que serveix per descriure algú que està intentant elevar la seva posició social en una comunitat fent servir prejudicis o estereotips que accepten els seus membres. El temer prové del lloc de notícies Slashdot, no obstant això, el gener de 2000 es va començar a aplicar a Reddit.

Font: Reddit.

Mister Splashy Pants

Aquest mem prové d’una balena geperuda que Greenpeace va rastrejada per satèl·lit el 2007. El mateix sobrenom es va posar mitjançant una enquesta en línia realitzada al mateix Reddit i que l’organització  ecologista se’n va assabentar.

Font: Reddit.

The Narwhal Bacons at Midnight

Aquest és un eslògan que es va idear perquè els usuaris del Reddit es poguessin identificar en llocs públics. S’utilitza en Comic Rages, fanarts i publicacions.

Font: Reddit. (2011).

Waffles? Don’t You Mean Carrots?

Aquesta frase ho van inventar els usuaris de Reddit per provocar confusió entre altres usuaris del mateix que havien estat a la manifestació de Stephen Colbert per restaurar el seny i/o la por a Washington D.C. l’octubre de 2010.

Font: Reddit.

Downvoting Roman

Aquesta macrosèrie d’imatges que mostren a l’actor Joaquin Phoenix fent d’emperador Còmmode a la pel·lícula Gladiator de l’any 2000. La base de la imatge es pot veure la cara de pòquer de l’emperador amb el polze cap avall i un text superposat transmetent insatisfacció cap a una publicació on es pot votar.

Font: Reddit.

Upvoting Obama

Aquesta macrosèrie d’imatges que mostren a l’expresident estatunidenc Barack Obama amb una cervesa amb el polze cap amunt tot fent una cara de satisfacció. A Reddit s’utilitza per aprovar una publicació.

Font: Reddit.

Mad Karma with Jim Cramer

Aquesta macrosèrie d’imatges que mostren a Jim Cramer, el qual és l’antic gestor de fons de cobertura i presentador del programa de notícies Mad Money de MSNBC, donant un senyal amb un text s’utilitza perquè els usuaris de Reddit indiquin l’emergència d’un mem o un tema de controvèrsia que està causant tendència.

Font: Reddit.

Els millors subreddits

A continuació podràs veure quines són les comunitats dins de Reddit amb més reconeixement i que et faran entrar encara més en aquest món.

/r/AdviceAnimals

Aquest subreddit es va crear el 7 de desembre de 2010 i va ser la primera subcategoria a ensenyar imatges gracioses d’animals les quals eren fotografies en si o imatges retocades amb edició. La publicació més important va ser el mem d’un pingüí amb el cap i mig cos amb el fons vermell en direcció a l’esquerra, i l’altra meitat del cos i els peus en direcció a la dreta amb un fons blau.

/r/MemeEconomy

En aquest subreddit tot i que el nom imposi una mica, no té res a veure, s’hi discuteix mitjançant mems sobre les comoditats del món real. També si algun mem es fa famós hi ha gent que el compra i després quan ho deixa de ser el ven.

/r/ComedyCemetery

En aquest passa el mateix, el subreddit està destinat a publicar mems mítics d’Internet i fins i tot, alguns despectius sobre el propi usuari.

/r/dankmemes

Aquest subreddit es publica els mems més sarcàstics d’acudits virals que han perdut el seu valor còmic i que el tema no es pot explicar amb precisió.

/r/teenagers/

Aquest subreddit té aproximadament 767.000 subscriptors i està destinat al fet que els usuaris únicament siguin adolescent, comportant així que s’acumulin una gran quantitat de mems actuals i no tan actuals que creen una comunitat molt rica en humor.

Reddit i els creadors de continguts

I el Reddit no només és popular entre els usuaris d’aquest, sinó que també molts creadors de contingut l’utilitzen per fer els seus propis vídeos, creant així, una comunitat dintre d’aquest.

Per exemple, el reconegut youtuber i streamer hispano-noruec Rubius ha fet diferents vídeos comentant els mems que li surten a la pàgina.

El reconegut podcast espanyol Yo, Interneto també tenen una secció on comenten els mems de la pàgina, ja que els membres d’aquest porten molt temps com a usuaris actius de la plataforma.

Fins i tot, el youtuber suec PewDiePie, el qual té nombre més gran de seguidors en la plataforma, té aproximadament 97 vídeos comentant mems de Reddit.

Ask Me Anything

A més a més, famosos actors i gent de rellevància internacional també l’utilitza. Mitjançant el trend d’ “Ask Me Anything” poden contactar amb els seus fans per respondre’ls algunes de les seves preguntes i arribar a tenir un contacte més estret i personal. Això passa també pels mateixos mems, ja que en aquesta plataforma es crea una comunitat que en publica d’aquests actors, i després si s’interessen hi ha un feedback.

Aquí podem veure l’actor estatunidenc Nicolas Cage publicant que el dissabte 9 d’abril estarà responent preguntes a través del seu usurari u/lionsgate de les 11 del matí fins a les 2 del migdia.

Font: Reddit. (2022).

Bryan Cranston, conegut pel seu paper com a Walter White a la sèrie Breaking Bad, entre d’altres, també va fer servir el trend per contactar amb els seus fans de la comunitat de Reddit.

Font: Reddit. (2013).

Opinió personal

Personalment, crec que Reddit és una porta oberta a la creativitat i sobretot a un lloc on t’hi pots sentir part. No només publiques contingut graciós, o comentes una altra imatge, sinó que mentre fas això estàs establint un vincle virtual amb tot un seguit de gent que comparteix un mateix propòsit, gaudir de la vida i utilitzar l’humor per aquest mateix. Molts dels creadors de contingut que coneixem també tenen una comunitat dins de Reddit i sempre que parlen d’aquesta es mostren molt entusiasmats i demostren les xarxes socials poden servir per a un motiu més enllà de l’egocentrisme o voler destacar. En conclusió, Reddit té un lloc important a Internet que fa que des del més petit fins a la gent més gran pugui gaudir dels mems que tant es fan gràcia.

Bibliografia

Santos, D. (2021). Qué es Reddit y en qué consiste esta plataforma. Blog.hubspot.es. Recuperat el 30 de març de 2022, de https://blog.hubspot.es/marketing/que-es-reddit

Know Your Meme. Know Your Meme. (2022). Recuperat el 30 de març de 2022, de https://knowyourmeme.com/

Reddit.com. (2022). Recuperat el 30 de març de 2022, de https://www.reddit.com/

Marketing, O., sociales, R., & Reddit?, ¿. (2019). Entre noticias y memes: ¿qué es Reddit?. IONOS Digitalguide. Recuperat el 30 de març de 2022, de https://www.ionos.es/digitalguide/online-marketing/redes-sociales/que-es-reddit/

Santos, D. (2022). Qué es Reddit y en qué consiste esta plataforma. Blog.hubspot.es. Recuperat el 30 de març de 2022, de https://blog.hubspot.es/marketing/que-es-reddit

El sitio Reddit, origen de reciente cruzada en Wall Street, ya vale USD 6.000 millones – France 24. France 24. (2021). Recuperat el 30 de març de 2022, de https://www.france24.com/es/minuto-a-minuto/20210209-el-sitio-reddit-origen-de-reciente-cruzada-en-wall-street-ya-vale-usd-6-000-millones

Forbes. (2021). Recuperat el 30 de març de 2022, de https://forbes.es/empresas/112643/asi-es-reddit-una-compania-con-16-anos-mas-conocida-ahora-que-nunca-antes-en-su-historia/

21 subreddits que los editores de Xataka consideran imprescindibles. (2019). Recuperat el 30 de març de 2022, de https://www.xataka.com/basics/21-subreddits-que-editores-xataka-consideran-imprescindibles

The best subreddits you should subscribe to in 2022 | Digital Trends. Digital Trends. (2021). Recuperat el 30 de març de 2022, de https://www.digitaltrends.com/web/best-subreddits/

Aaron, J. (2019). What is a subreddit on Reddit … and Why Should You Care?. Social Media & Influencer Marketing Speaker, Consultant & Author. Recuperat el 30 de març de 2022, de https://nealschaffer.com/subreddit/

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.