Cada dia apareixen paraules i frases noves a TikTok i és impossible que tothom estigui al dia amb el què volen dir. L’any 2022, l’aplicació ja té el seu propi vocabulari de paraules majoritàriament creades per la Generació-Z que poden ser difícils d’entendre per altres persones que no estan tan posades amb el món de TikTok o les xarxes socials en general.
L’última frase que està inundant TikTok en molts països és: “FAKE BODY”, però què vol dir?
Si ho traduïm al català significa: “Cos fals”. És una frase que molts dels usuaris de TikTok escriuen als subtítols dels seus vídeos. La frase sovint s’escriu com un hashtag amb un emoji d’advertència, com aquest #fakebody⚠️. Tècnicament, l’ús d’aquesta frase evita que TikTok retiri el vídeo per infringir les seves regles de “seguretat del menor” o “nuesa”.
Traducció del tweet al català: Pot Algú més intel·ligent que jo explicar què és un “cos fals”.
Vaig entrar a TikTok i em vaig adonar que la gent ho utilitzava aleatòriament als seus vídeos? Estic molt confós perquè el cos del vídeo és definitivament una persona real, per què és un “cos fals”, ajuda.
La Tiktoker espanyola Aitana Soriano, desde el seu perfil secundari, respon un comentari que els seus seguidors li pregunten contínuament. Aclara que ella ha fet servir l’expressió “Fake Body” ja que li han explicat que si ho escriu TikTok deixarà de eliminar-li videos on, segons ella explica, simplement va amb pantalons ajustats o amb alguna samarreta on es mostren els hombros o la panxa.
La Tiktoker argentina Juani Garcia, explica que TikTok li ha eliminat el perfil vàries vegades durant llargs períodes de temps, a causa que en alguns vídeos ensenya una mica més de pell. Comenta que hi ha molts casos d’altres Tiktokers on van gairebé sense roba i no els hi eliminen ni els vídeos ni el perfil.
Ara bé, què dicten realment les seves normes de comunitat relacionades amb aquest tema?
A les seves directrius de la comunitat, TikTok diu el següent: “No permetem la nuesa, la pornografia o el contingut sexualment explícit a la nostra plataforma”.
L’aplicació també s’interessa per a la seguretat dels menors i diu: “No tolerem activitats que perpetuïn l’abús, el dany, la posada en perill o l’explotació de menors a TikTok. Qualsevol contingut, inclòs l’animació o els mitjans creats o manipulats digitalment, que representi l’abús, l’explotació o la nuesa de menors és una infracció a la nostra plataforma i s’eliminarà quan es detecti”.
I l’altre norma que es podria catalogar dins d’aquest problema és la de: “Contingut enganyós o infractor” la plataforma es defineix com una llar per a l’expressió autèntica i la integritat. “Quan publiques vídeos a TikTok, la comunitat vol confiar que tu ets qui dius ser i que els teus vídeos són les teves creacions originals. Els vídeos que enganyen els altres o que violen la marca comercial o els drets d’autor o qualsevol dret de propietat intel·lectual d’una altra persona no estan permesos a la plataforma.”
Normes de comunitat de TikTok
Ens esforcem per ser transparents sobre les nostres polítiques.
Per aquesta raó, quan es treu un vídeo per infringir les nostres polítiques, us informarem al creador del vídeo quins lineaments de la comunitat s’HAN infringiT per portar a l’eliminació i donEM al creador del vídeo la possibilitat d’apel·lar la decisió. Creiem que la transparència sobre les nostres accions i intencions és important perquè la nostra comunitat continuï generant confiança en nosaltres.
Aquestes són tres de les moltes normes que esmenten, però són les tres que es poden arribar a associar al tema sobre la seguretat del menor, la nuesa, els continguts sexuals i enganyosos. Aparentment, aquestes normes de comunitat són perquè els usuaris en facin un bon ús, i que la comunitat sigui segura i sana.
Llavors quin és el problema?
Molts dels usuaris estan en contra de com actua el sistema de censura de TikTok, ja que sembla aleatori a’lhora d’eliminar els vídeos que creuen que incompleixen les normes de la comunitat.
Aquests són els enigmes que volen resoldre els usuaris i creadors de contingut a la xarxa social TikTok:
- Per què quan algú porta una roba, banyador, escot, o qualsevol altre peça lleugerament “reveladora”, TikTok sovint la confon amb nuesa?
- Per què els videos censurats/eliminats acostumen a ser dels usuaris que s’identifiquen amb el de gènere femení?
- Per què la majoria d’aquests usuaris són majors d’edat i tot i així TikTok els hi elimina els vídeos?
- És correcte utilitzar aquesta frase en tots els vídeos?
- Per què hi ha gent que fa ús de l’expressió amb altres fins i quins són?
Adults de TikTok
Pel que respecta als adults hi ha unes normes pautades sobre els nus i activitats sexuals entre adults. Tiktok té una llista de coses que aquest grup d’usuaris té prohibides a publicar;
Segons la plataforma els nus i les activitats sexuals entre adults inclouen continguts que revelen obertament els pits, els genitals, l’anus o les natges, o comportaments que imiten, suggereixen o mostren actes sexuals. “Tractem amb precaució el contingut que pugui ser ofensiu o culturalment inapropiat a certes regions o que pugui no ser adequat per a tots els públics.”
TikTok afegeix el següent:
No publiquis, pugis, transmetis ni comparteixis:
- Contingut que descrigui explícitament o implícitament activitats sexuals, incloent-hi sexe amb penetració o sense, sexe oral o petons eròtics
- Contingut que mostri l’excitació o l’estimulació sexual
- Contingut que mostri un fetitxe sexual
- Contingut que mostri genitals, natges, la zona púbica o els mugrons femenins
- Contingut que inclogui llenguatge sexualment explícit amb fins de gratificació sexual
El problema amb aquesta llista és amb les paraules que he seleccionat en negreta.
Els “petons eròtics”, són difícils de catalogar, així que possiblement si et fas un petó, que per tu sigui normal, amb la teva parella pot ser que t’eliminin el vídeo.
Les “natges”, el “cul”, si TikTok vol censurar-ho està en tot el seu dret, ja que ho indiquen clarament en les seves normes. El conflicte apareix quan les normes no són detallades. Perquè els usuaris no violin les normes de comunitat haurien de tenir detalls de QUÈ ÉS PER A TIKTOK mostrar les natges? (com per exemple: sense cap mena de peça?, amb peces reveladores?, o simplement portar faldilla/ pantalons ajustats ja valdrien per incomplir les normes?).
Un altre punt important a destacar són els mugrons; TikTok fa referència al fet que només es prohibeixen els “mugrons femenins”. Amb aquest tema es podria entrar en un debat que fa anys que corre per la xarxa des de la clara censura de mugrons femenins a la plataforma “Instagram”.
Amb aquesta prohibició sorgeixen dubtes com ara; Perquè els mugrons masculins si i els femenins no?. Que passa amb els homes transsexuals que estan fent la transició, amb hormones o que no s’han operat el pit? I amb les dones transsexuals que no s’han operat el pit?
El compte @itzyphotos va editar una foto que va publicar l’Instagramer Yellowmellow on apareixia ella i tres influencers més mostrant els pits en forma de protesta contra la censura dels mugrons femenins a Instagram. (posteriorment la fotografia va ser eliminada i va provocar més revolta sobre el tema). Aquest compte va agafar la fotografía original i li va enganxar pita d’home juntamente amb el comentari; “Només d’aquesta manera? Així me l’acceptes Instagram?” en forma de protesta.
Menors de TikTok
Els usuaris han de complir els requisits d’edat mínima per utilitzar TikTok, com s’estipula a les seves Condicions de servei. L’edat mínima per obrir un compte a TikTok és de 13 anys. Si TikTok identifica comptes els titulars dels quals siguin menors d’aquesta edat, els eliminen. Els titulars de compte menors de 16 anys no poden accedir als missatges directes ni publicar contingut a livestream. Així mateix, el contingut no s’inclourà a la secció “Para ti” (els límits d’edat poden ser més elevats segons la regió). Els titulars de compte menors de 18 anys no poden enviar ni rebre regals a través de les nostres funcions de regals virtuals.
TikTok és una app amb més de mil milions de descàrregues en tot el món, i la majoria dels seus creadors de continguts tenen una edat entre els 13 i els 15 anys. Però es poden veure fàcilment a nens i nenes de 10 anys publicant vídeos. Què passa amb els menors de 13 anys que suposadament no tenen accés a la plataforma? Les dues possibles respostes són;
- Tenen un compte que ha estat creat pels seus pares. El qual els pares poden controlar i activar el “modo restringido” per evitar que els menors tinguin accés a contingut sensible, explícit, etc.
- Ha fingit la seva edat al registrar-se.
En resum, TikTok no pot controlar al 100% qui menteix a’lhora de crear un compte. Així i tot, algo que han fet per intentar dificultar-ho és que abans hi havia l’opció de descarregar-te l’app i poder visualitzar vídeos sense haver-te de crear un usuari. Ara ja no és possible.
Altres problemes que ha causat l’expressió “Fake body”
Hi ha usuaris que utilitzen aquesta expressió amb altres fins. Sigui per desconeixença, o per algun tipus d’estratègia per aconseguir més visites. N’hi ha que ho posen a cada vídeo que publiquen, possiblement per evitar a tot preu que li eliminin el seu contingut. Hi han d’altres que l’usen per poder ensenyar el cos sense haver-se de preocupar. I finalment hi ha la gent que usa l’expressió per guanyar visites i comentaris, és a dir, en benefici propi.
Perquè posar que el teu “cos fals” pot generar un augment de visites?
- Hi ha persones que no estan informades i els hi entra curiositat.
- Hi ha haters que si veuen que algú posa “Fake Body” i la persona del vídeo està prima, en forma, panxa plana, o té corbes subtils, ja escriuen comentaris tòxics aquell usuari. Això se’n diu “body shaming” i a TikTok n’hi ha molt, amagat darrere de persones tòxiques que comenten als altres usuaris creadors de contingut. Això crea conflictes i debats, i en conseqüència visites.
Aquest vídeo parla sobre el “Body Positivity” (en aquest cas tòxic) i el “Body Shaming” a la plataforma TikTok on molts usuaris defensen d’una forma exagerada l’obesitat i discriminen i insulten a persones amb infrapès o el pes que els hi pertoca.
La meva conclusió és que molts d’aquests problemes són de la societat, i no de la plataforma en sí. Hem avançat molt, però encara ens falta un llarg camí. Crec que cadascú hauria de ser lliure de publicar el que volgués sabent que és el més adequat i correcte per a cada plataforma, i no incitar mai a l’odi per així no rebre’l dels altres.
Webgrafía
https://brunchvirals.com/es/entertainment/fake-body-tiktok-meaning/
https://www.urbandictionary.com/define.php?term=fake%20body
https://www.insider.com/fake-body-tiktok-hashtag-meaning-nudity-violations-trending-2-2022
https://eloutput.com/redes-sociales/tiktok/contenidos-prohibidos-normas/
https://www.tiktok.com/community-guidelines?lang=es
https://www.tiktok.com/legal/terms-of-service?lang=es
https://ca.wikipedia.org/wiki/Generació_Z
https://mundo-geek.com/como-funcionan-los-regalos-tik-tok/
https://www.elgrupoinformatico.com/noticias/cual-edad-minima-para-entrar-tiktok-t78402.html
https://www.adslzone.net/como-se-hace/tiktok/desintoxicacion-digital-tiktok/
https://ca.wikipedia.org/wiki/Positivitat_corporal
Autor: Mariona Ferré Joan
Universitat de Vic
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.