Segones vides falses: la polèmica amb Elxokas.

Diàriament, la societat ens veiem exposa a tota mena d’estímuls, però, sobretot i tenint en compte l’era amb la qual vivim, la guanyadora és la tecnologia. I, amb ella, venen inclosos els dispositius electrònics, internet i, concretament i del que venim a parlar avui, les xarxes socials.

Actualment, la majoria de la població utilitza diàriament plataformes de xat com WhatsApp, plataformes més de caràcter fotogràfic com Instagram, plataformes per penjar vídeos com YouTube o Twitch i dels de caràcter més clàssic, com Twitter. Tot i ser la nostra vessant d’entreteniment principal, no sabem ni som conscients de tota la manipulació de la informació que revivim (perquè amb l’excés d’informació actual tot t’ho creus o no et creu res, no hi ha punt mitjà). I mira, que el beneit del poble s’òbriga un compte fals per criticar-te arriba a fer gràcia, però el tema canvia en el moment que aquesta manipulació és causada per part d’un afluent de l’entreteniment en el panorama de streamers actuals a Espanya: elxokas.

Per contextualitzar a la gent que no heu sentit parlar mai d’ell, elxokas és un youtuber de Galícia que està al rànquing dels deu millors streamers espanyols a la plataforma Twitch. Els seus vídeos els dedica a fer reviews de menjar, donar consells i xerrades sobre diferents punts de vista i a, en general, criticar i donar la seva opinió d’allò que no està bé.

En pantalla i durant els directes, se’ns mostra un personatge fort, dur mentalment i sense cap pel a la llengua. Però res és el que pareix. La setmana passada, mentre feia un stream, va minimitzar la pantalla del directe i es va deixar veure un compte de Twitter falsa, amb una icona d’una noia (amb el nickname @CathyVipi, i que ell havia estat fent servir com a secundària per poder protegir-se dels comentaris de hate del seu compte principal, @elxokas. En el vídeo de continuació, hi ha un petit extracte del moment on es deixa veure la compta i alguns exemples de Tweets que ha publicat des d’aquell compte.

Tota la comunitat de Twitch va literalment explotar després d’aquest succés, ja que elxokas és molt reconegut en el panorama i, per coses com aquestes, aquest món tan maco que idolatra tothom pel fet que guanyes diners desde casa gravant la teva cara i exponent-se a un mateix potser no és tot allò bo que necessitem. Un amic teu té un compte secundari per stalkejar i no li dius res, però com que el xokas és un personatge públic es mereix la crítica de tothom, no? Hi ha hagut persones més crítiques, com AuronPlay que no para de posar merda o crítiques més constructives com la de Jordi Wild o la de René ZZ. Adjunto els vídeos aquí, perquè es vegi clarament que la intenció d’ells no és criticar-lo sinó que simplement volen informar sobre la seva opinió.

Després de ser expulsat de la plataforma d’una setmana i anunciar que es retirava temporalment, ha tornat a les xarxes socials i a les plataformes de stream una setmana després per demostrar que, segons ell, la seva disconformitat sobre els seus suposats “amics streamers” que l’han deixat tirat després del succés amb el compte fals i també per demanar disculpes als seguidors. En aquest sentit, el gallec ha assegurat que es va crear el compte alternatiu perquè des del seu compte principal de Twitter “no podia respondre als imbècils” perquè la seva tropa de seguidors els “haguessin destrossat”. “Sou uns hipòcrites de merda. Jo he hagut de fer alguna cosa que no volia fer mai: baixar al fang amb un altre compte. Ho vaig aprendre de vosaltres. De les vostres crítiques”, ha explicat el streamer. A més, ha arribat a afirmar que és un acte de valentia perquè podria haver utilitzat la seva influència i no ho ha fet: “Cal tenir molts ous per tenir el poder que jo tinc i fer això des d’un compte petit. Et podia fer esborrar Twitter, però agafo un compte alternatiu en què no tinc repercussió i des d’aquí et critico perquè baixo al fang i, en part, perquè ho trobo a faltar”.

Tot i això, la seva tornada a les xarxes socials ha portat a molts altres streamers a comentar fragments del seu directe de twitch (on fan referència a ells mateixos) o, en general, donar opinions sinceres d’aquest succés que elxokas el plantejava com a privat, però que ha acabat sent públic. Alguns dels youtubers més influents com AuronPlay, IlloJuan , WildHater o Ibai Llanos han parlat sobre la seva polèmica a Twitter i sobre la seva tornada.

No només els seus companys streamers van donar la seva opinió, sinó que també altres programes d’entreteniment actuals del panorama espanyol com Yo interneto van parlar sobre aquest tema que tothom buscava sentir, fent d’aquesta polèmica una secció llarga dintre del programa. Aquí està el clip on parlen d’ell al programa:

Tota aquesta situació, anuncia xokas, l’ha deixat malament. Ell sent que no està bé i assumeix en directe que necessita l’ajuda d’un professional. Entén que allò que ha fet és dolent i vol demanar perdó. La salut mental és una cosa que va molt vinculada, generalment, amb l’obsessió de voler sempre a aspirar a més sense valorar allò que tens al davant. A un vídeo de Jordi Wild al seu famós podcastThe wild projectxokas n’era l’invitat i allí ja va especificar que prèviament havia tingut problemes de depressió i ansietat severa. Una persona que no sana les seves ferides l’únic remei que té és expressar-les, a menys que no vulguis acabar consumit per la disconformitat.

L’influencer, que ja va ser assenyalat per passar més de 12 hores en directe, congelant les escombraries per no baixar-les i demanant sempre menjar a domicili, ha reconegut en el vídeo donant explicacions la seva “obsessió” amb la plataforma i treballar. Cosa que, assenyala, li ha provocat molt malestar i passar molt de temps sense veure la família i els amics. “Tant de bo jo hagués estat capaç d’adonar-me de les coses que faig mal. Crec que m’he adonat d’algunes, però n’hi ha hagut moltes altres que no, com aquesta. Encara sort que he pogut sortir d’aquesta espiral d’odi. Bé, estic sortint. Per sortir necessito ajuda psicològica i necessito streamejar menys hores“, ha declarat. En el directe per Twitch del dilluns dia 28 de març del 2022, que ha tingut més de 100.000 espectadors, també va dir que la pressió que hi hagi tants ulls en les seves accions li ha provocat més ansietat de la que s’esperava. Ha assegurat que està “demencial” quan passa tantes hores en directe a Twitch. 

Tots aquests problemes els tenen per, al final, sempre pensar amb els diners. En el moment més alt de la seva carrera, quan al gener era el rei indiscutible de Twitch per nombre de subscriptors, 53.543 persones pagaven religiosament cada mes per donar suport a un creador molt estimat. “Això són més de 150.000 euros bruts al mes, xavals”, presumia aleshores. La xifra ara mateix es queda en poc més de la meitat, uns 27.800 igual de respectables.

L’impacte monetari ha estat gra, però no és l’únic àmbit on ha perdut. Des de quan va explotar tota la polèmica, porta aproximadament 30.000 seguidors menys a Twitch. Per tant, o el que és l’equivalent: un 8% dels seus simpatitzants han deixat de ser-ho.

Les dades amb baixada són similars a YouTube; la plataforma de Google no dona dades exactes de followers perduts (a menys que el creador no ho especifiqui), però l’app SocialBlade calcula que ha perdut entre 10.000 i 45.000 seguidors a YouTube arran de l’impacte de la notícia.

No ha volgut justificar-ne el comportament. És més, s’ha mostrat d’acord amb les opinions de molts i ha confessat, com ja he dit,  que es posarà a les mans d’un professional per canviar la seva actitud envers els altres i així poder millorar el seu pas pel camí de la vida.

“M’he fet un compte secundari per l’obsessió, des que vaig començar he tingut l’obsessió de ser el millor. M’ha portat coses bones i dolentes, però crec que m’ha donat més bones que dolentes. Perquè no tinc res més, ho he deixat tot per ser el millor. I això no és una broma, probablement hauré de veure un professional perquè m’ajudi. Tinc una obsessió pels números. Mai vaig haver de fer el que vaig fer des d’un compte secundari, he necessitat una copada per adonar-me’n i poder portar-ho millor. M’ha esclatat una bomba a la qual no he parat de posar-li pólvora. Entenc totes les crítiques i ho sento, he d’aprendre a desconnectar i ho necessito.”

A més, Xokas va demanar que no se’l defensés pel que havia passat, admetia la culpa i tornava a demanar disculpes:

No cal que em defenseu més a Twitter, l’he cagat. Ho sento moltíssim, continuaré sent crític, però no d’aquesta manera.” 

I, en definitiva, cal tenir sempre present que les teves xarxes socials no haurien de ser més que un entreteniment i no ser el 100% de la teva vida en ningun dels teus àmbits. La meva reflexió pel que fa a tot això és que, en primer lloc, entenc que ElXokas ha d’estar sotmès a una pressió altíssima. No vull imaginar què suposa que milers de persones t’insultin diàriament a les teves xarxes socials. Ara bé: sí que crec que hi ha altres maneres amb què es pot desfogar de forma molt més eficaç. Hem de ser conscients del mal que les xarxes socials poden fer amb el tema que molta gent insulta altres des de l’anonimat. També he de dir que em va fer certa gràcia veure com molta gent criticava el Xokas pel seu compte secundari a través de riure’s d’ell i atacar-lo sense parar. Això només demostra que no hem après res d’aquesta polèmica i, el més important de tot: que la millor manera de fer servir Twitter és tenir un feed on només et surtin dank memes i vídeos de gossets. Creieu-me, ho tinc comprovat.

WEBGRAFIA CONSULTADA

Farrés, Héctor (2022). Polémica de ElXokas: le pilla una cuenta falsacon la que insulta a sus detractores. [article en línia]. La Vanguardia. [Data de consulta: 26 de març de 2022]. <https://www.lavanguardia.com/tecnologia/20220320/8138661/nueva-polemica-elxokas-le-pillan-cuenta-secundaria-insulta-detractores-pmv.html >Fernández Segura, Lídia (2022). ElXokas reaparece y reconoce su “obsesión” por Twitch: “Me estaba volviendo loco y no me daba cuenta”. [article en línia] 20 minutos. [Data de consulta: 29 de març de 2022]. <https://www.20minutos.es/noticia/4977668/0/elxokas-reaparece-y-reconoce-su-obsesion-a-twitch-siento-mucho-no-haber-estado-a-la-altura/ >

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.