Geolocalització: mapes i apps que se’n suporten

Presentació i contextualització del tema

Què és la geolocalització?

La Geolocalització és la determinació de la posició geogràfica d’un aparell connectat a una xarxa de comunicacions, aquesta inclou la determinació de la posició geogràfica d’un dispositiu mòbil, especialment d’un telèfon, a partir de les ones de ràdio que emet o per mitjà d’un receptor de GPS incorporat.

És a dir, la geolocalització permet localitzar qualsevol aparell connectat a la xarxa, com ordinadors o telèfons mòbils, per exemple. A partir de les ones de ràdio o per receptors de GPS, la geolocalització pot saber en quin punt del planeta està qualsevol dispositiu connectat a la xarxa.

Il·lustració funcionament satèl·lits. Font: Wikipèdia.

De què serveix?

La tecnologia de geolocalització s’ha convertit en la base per als serveis i aplicacions sensibles a la ubicació. Amb l’ús d’un dispositiu connectat a internet, la geolocalització permet obtenir diferents tipus d’informació en temps real i localitzar-los en un mapa amb gran precisió en un moment determinat.

Aquestes dades es poden recopilar de diferents formes:

– Transaccions amb targeta de crèdit. 
– A través de l’adreça IP.
– Telèfons mòbils.
– Dispositius GPS.
– Identificadors de radiofreqüència. 
– Etiquetes en fotografies i post/missatges en les diferents xarxes socials.

Les dades de geolocalització tenen varietat d’usos, actualment els trobem en la personalització dels continguts distribuïts, restriccions d’accés, distribució d’acord amb la ubicació, prevenció de fraus i anàlisis de trànsit com en aplicacions com el Google Maps.

Moltes altres aplicacions que són habituals als telèfons mòbils, com les xarxes socials Facebook o Instagram, utilitzen la geolocalització, una informació que afegeixen a les imatges o als comentaris si l’usuari ho permet.

Pel que fa a les aplicacions de Google, les localitzacions per on passem amb el dispositiu mòbil es van guardant , així com la informació horària. Aquestes dades les agafa del correu electrònic, de cerques a Internet o de qualsevol acció que faci servir un servei de Google.

Com funciona la geolocalització?

¿Cómo funciona la geolocalización? Font: Instituto Federal de Telecomunicaciones

Història i evolució

Els primers satèl·lits

El primer sistema de geolocalització i de GPS que va funcionar, va ser desenvolupat pel Departament de Defensa dels Estats Units, basat en la utilització de satèl·lits, i recolzat per diversos sistemes d’ajut tècnic complementari disposats a terra.
El primer satèl·lit artificial, Sputnik 1, el va llançar la Unió Soviètica l’octubre de 1957, va causar gran commoció, al cap d’un any els Estats Units van llançar el seu primer satèl·lit, l’Explorer I, el 1958. Aquests llançaments de satèl·lits van donar lloc a molts àmbits d’utilització nous: un d’aquests és el seu ús com a suport a les comunicacions, el que en un futur serà la geolocalització.

Sputnik 1. Font: El Orden Mundial.
El primer GPS. Font: Tentaciones de mujer.

L’últim progrés de l’electrònica

En paral·lel sorgien d’altres sistemes. La URSS va posar en funcionament el GLONASS el 1996, la Xina el Beidou el 2000 i la Unió Europea el Galileu, sota un projecte que va dirigir l’enginyer català Xavier Benedicto, que es va posar en funcionament amb una capacitat inicial el desembre de 2016 i que va assolir la seva capacitat definitiva, amb 27 satèl·lits operacionals i 3 de recanvi el 2019.


El progrés de l’electrònica, amb l’increment de potència i disminució de cost dels circuits integrats, ha provocat que els receptors siguin cada vegada més lleugers i econòmics. Empreses especialitzades hi han contribuït significativament. Durant uns anys, l’empresa Garmin va obtenir el lideratge en aquest àmbit. Més endavant, Google, amb l’adquisició d’empreses especialitzades com Keyhole o Waze, ha integrat la geolocalització en el món de les comunicacions mòbils amb programes com Google Earth o Google Maps que han esdevingut líders en aquest àmbit.

Relació amb el periodisme

Geolocalització + Xarxes socials

La geolocalització sumada amb el gran impacte que hi ha per part de les xarxes socials, estan posant la feina dels periodistes més fàcil que fa uns anys. Aquests dos elements sumats fan que el periodista pugui tenir informació molt assequible i de qualsevol part del món amb una rapidesa extrema.

Xarxes com Twitter, Facebook o Instagram tenen la geolocalització activada, això provoca que en les publicacions dins aquestes plataformes es pugui veure arreu del món, amb la qual cosa, en el cas que hi hagi un fet noticiable en un lloc concret, el periodista tan sols ha de cercar tweets fets on hi ha la informació per obtenir testimonis o recursos gràfics com ara fotografies o vídeos, la qual cosa, facilita molt la feina de documentació.

Altres recursos que la geolocalització dóna al periodisme

També hi ha altres recursos que la geolocalització posa a servei dels periodistes, per exemple disposen d’eines interactives entre el periodista i l’usuari que permeten obtenir informació a través d’enquestes en línia on s’indiquen la ubicació de cada resposta. Això dona l’opció d’aconseguir informació sobre diversos fets noticiables de diversos llocs del món. Per posar un exemple, amb l’aplicació Google Media Tools, un periodista pot fer un qüestionari sobre intenció de vot a unes eleccions i obtenir els resultats per regions, amb la qual cosa aconsegueix una aproximació al resultat d’una forma més ràpida i fàcil.

Conferencia sobre els diversos usos que li dóna el periodisme a la geolocalització Font: Arron Laviolette

Webgrafia

Què és la Geolocalització i com funciona. (s. f.). H2I2T IT Solutions. https://www.h2i2t.com/ca/que-es-la-geolocalitzacio-i-com-funciona/

Wikipedia contributors. (2022, 14 marzo). Geolocalització. Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure. https://ca.wikipedia.org/wiki/Geolocalitzaci%C3%B3

T. (2018, 4 septiembre). La geolocalització: El GPS. Del telègraf a internet. https://del-telegraf-a-internet.mnactec.cat/2018/08/01/la-geolocalitzacio-el-gps/

Geolocalització: Apps i mapes que se’n suporten. (2019, 27 febrero). COMUNICACIÓ INTERACTIVA. https://interactiva.uvic.cat/bloc/2019/02/27/una-generacio-localitzada/

pas:actic:c2n2:modul_8:index [Formació del professorat]. (s. f.). https://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/pas/actic/c2n2/modul_8/index

De Telecomunicaciones, I. F. (2021, 5 abril). ¿Cómo funciona la geolocalización? [Vídeo]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=LnYKiusCjw8&feature=youtu.be

Universitat Politècnica de València – UPV. (2014, 1 abril). Los sistemas de posicionamiento global por satélite. |  | UPV [Vídeo]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=AnTMd3MFr4c

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.