Imatge destacada generada per IA amb l’eina MidJourney.
La realitat virtual és la creació d’un entorn o escenari fictici o simulat amb aparença totalment real i que ens permet traslladar-nos a qualsevol lloc o situació que vulguem com si ens creguéssim dins d’ell, amb la il·lusió d’estar dins d’aquest entorn. A través d’un dispositiu com a ulleres o cascos de realitat virtual podem submergir-nos dins de jocs on ens creiem els nostres personatges o viatjar per tot el món sense moure’ns del sofà del saló, però a través d’una experiència totalment realista. A més, permet la utilització d’altres dispositius… Per exemple, pots usar auriculars o espases làser simulades.
Com s’aconsegueix la sensació d’estar dins d’un espai creat per ordinador? Necessitem unes ulleres o cascos específics i el vídeo o dispositiu que crea l’entorn, que pot ser el teu telèfon mòbil o el teu ordinador. Les ulleres ens aïllen de tot el que ens envolten i amplien el camp de visió fent que sembli que la pantalla està voltant i no sols davant de nosaltres encara que realment no estan embolicant-nos en 360 graus. Per a enganyar-nos, utilitzen dues imatges diferents en cada ull. Més que dues imatges, són dos angles diferents de la mateixa escena. Això fa que se simuli profunditat i que, sense ulleres, els vídeos dedicats a aquesta tecnologia els vegis com a doble o en dos trossos diferenciats.
A més, es fan servir sensors específics que permeten detectar si nosaltres ens girem per a aconseguir així que l’espai giri amb nosaltres en el mateix telèfon mòbil o directament en el casc en si que compta amb sensors propis per a detectar-lo.
Pintura panoràmica
Una de les representacions més antigues d’una manifestació artística que va intentar generar una sensació envoltant similar a la d’una fotografia panoràmica va ser la pintura panoràmica, que va tenir bastant èxit al segle XIX a Europa. Un dels majors exponents d’aquest corrent va ser Franz Roubaud, un pintor rus que va deixar un magnífic llegat de pintures de recreació històrica bèl·lica.
Més antiga encara és la pintura que es realitzava al segle XI a la Xina i que es va expandir posteriorment al Japó. Feia servir rotllos horitzontals de paper per representar escenes de la vida quotidiana. Zhang Zeduan, el qual la seva obra a la Xina és equiparable a la de Leonardo da Vinci, va dur a terme monumentals pintures sobre la vida quotidiana i costums de l’època.
Estereoscopi
Amb l’aparició de la fotografia estereoscòpica es va inventar el primer estereoscopi l’any 1838. Obra de Charles Wheatstone, consistia en una espècie d’ulleres que simulaven una imatge 3D.
Deu anys més tard va arribar la primera càmera de fotos estereoscòpica, que va permetre capturar fotografies generant una imatge 3D al cervell quan s’observava a través del visor. En realitat, aquestes càmeres ajudaven a fer major sensació de profunditat.
Blue Box
L’any 1929 es crea la primera Blue Box per part d’Edward Link. Oficialment anomenat Link Trainer, aquest aparell era un simulador de vol mecànic que van fer servir més de 500 mil soldats de l’exèrcit nord-americà.
Sensorama
25 anys després, a mitjans dels anys 50, Morton Heilig va intentar una nova tecnologia immersiva anomenada Sensorama, que es basava en les tècniques cinematogràfiques.
Teleyeglasses
Un punt d’inflexió en la història de la realitat virtual va ser l’any 1963 quan Hugo Gernsbac va inventar les Teleyeglasses. Aquest aparell era una televisió portable subjecta al cap com si fossin ulleres.
Aquest aparell permetia veure la televisió com mai s’havia fet, d’una forma dual i estereoscòpica. La perspectiva era fixa i els moviments amb el cap no servien per canviar-la, però el dispositiu feia sentir al seu portador com si estigués dins l’escena. Encara que mai es va comercialitzar, és el primer invent que se sembla a les actuals ulleres VR.
Sword of Damocles
En 1968, Ivan Suttherland va crear Sword of Damocles, que consistia en un sistema format per un braç mecànic subjecte al sostre. Això sostenia un casc que permetia, mitjançant dues pantalles de tubs catòdics, enviar simples gràfics sense cables. El braç seguia la rotació del cap mentre l’usuari mirava al seu voltant.
Periodisme immersiu
La realitat virtual ha influenciat al periodisme en aquests últims anys, tant a escala internacional com dins dels mateixos mitjans espanyols.
El periodisme immersiu és un terme que fa referència a les diverses formes en les quals, la realitat virtual, la realitat augmentada, el vídeo 360 o la realitat mixta, poden aportar solucions a la professió. La producció actual està basada en l’ús de les tecnologies barates i accessibles a la major part dels usuaris. Mentre que el periodisme immersiu en l’àmbit espanyol es troba encara en una fase d’experimentació formal i desenvolupament d’un llenguatge propi. Algunes de les capçaleres més rellevants de la premsa internacional han apostat pel periodisme immersiu en aquests últims anys.
Bibliografia
Corporativa, I. (s/f). Realidad Virtual: otro mundo al alcance de tus ojos. Iberdrola. Recuperado octubre de 2022, de https://www.iberdrola.com/innovacion/realidad-virtual
Ferrario, S. (s/f). Historia de la Realidad Virtual – Xperimenta Cultura. Xperimentacultura.com. Recuperado octubre de 2022, de https://xperimentacultura.com/historia-de-la-realidad-virtual/
OkraJoe [okrajoe]. (2011, diciembre 19). Link Trainer. Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=MEKkVg9NqGM
¿Qué es la realidad virtual? (s/f). Mundo Virtual. Recuperado octubre de 2022, de http://mundo-virtual.com/que-es-la-realidad-virtual/
Realidad Virtual. (s/f). Innovae. Recuperado octubre de 2022, de https://www.innovae.eu/la-tecnologia-de-realidad-virtual/
Redactor, P. (2019, mayo 8). El futuro del periodismo, la realidad virtual. informaUVA. http://www.informauva.com/el-futuro-del-periodismo-la-realidad-virtual/
Rocío, G. R. (2021, junio 11). Realidad virtual, la tecnología que ya está cambiando nuestras vidas. ADSLZone. https://www.adslzone.net/reportajes/tecnologia/realidad-virtual-rv/
Ultimate History of Video Games [UCN7DYdTA9kfyTg1LlLJZ-2A]. (2018, abril 22). Sword of Damocles (1966) – First augmented reality head-mounted display. Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=eVUgfUvP4uk
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.