Pau Cambronero Noguerón

Presentació i contextualització del tema

La televisió en línia, és aquell tipus de televisió que produeix i transmet material audiovisual en línia a través d’internet, facilitant a l’usuari reproduir-lo. La televisió en línia es pot veure directament en el televisor o a través d’un altre dispositiu com la Tauleta, el PC o el mòbil. Aquest tipus de televisió pot ser de pagament, gratis o mantinguda per publicitat. Per tant, també és coneguda com a televisió en línia els streamings, perquè donen un contingut audiovisual per la xarxa.

Així doncs, la televisió en línia, no només són les emissions que s’emeten en les televisions convencionals dirigides per diferents dispositius, sinó que també és tot allò que contingui un material audiovisual de qualsevol estil a les xarxes. Així doncs, es pot considerar que les plataformes digitals i empreses privades d’emissió com Dazn també siguin anomenades com a televisió online.

Per tant, cal centrar-nos quan va començar aquesta televisió en línia i quina diferència hi ha amb la televisió convencional.

Història de la televisió online

La televisió en línia s’inicia a partir dels avenços de l’internet, perquè va arribar a un punt que el contingut que es mostrava a internet era tan variat que va ser quan se’n van començar a utilitzar per a la transmissió del contingut audiovisual. Això a l’inici no tenia gaire popularitat i aquests continguts no van obtenir gaire acollida entre els integrants d’aquesta xarxa, però a mesura que passaven els anys, aquestes plataformes van anar guanyant popularitat entre els usuaris de la xarxa que cada vegada anaven demandant més contingut.

Així doncs, no va ser fins a l’any 1994 que es va retransmetre per primera vegada un programa en viu des d’un software usat per videoconferències i, per tant, aquest va ser el punt de partida de les transmissions de televisió en directe o com bé està molt conegut avui dia en streaming.

En conseqüència, com a cada innovació, es fan diverses investigacions per poder avançar en el tema i amb els directes de les televisions no van ser menys, ja que els primers experiments que es van realitzar sobre els directes televisius, els van portar a terme diferents països com Estats Units, els països europeus i el Japó.

Per tant, la televisió online ha anat creixent durant els anys gràcies a la velocitat que li ha aportat l’internet fins al dia d’avui que podríem dir que és aquella modalitat de veure la televisió convencional a través d’internet, ja que amb l’arribada de les connexions més ràpides a les xarxes, es va aprofitar aquesta immediatesa per poder distribuir, produir i transmetre material audiovisual de les antigues televisions en aquest nou format. Perquè fins fa uns anys enrere, la televisió només estava distribuïda per cable o per satèl·lit.

Video 1: La història de la televisió

Com es avui dia aquesta televisió online

La televisió ha canviat molt en els últims temps i això s’ha aconseguit gràcies a l’implantació de les plataformes digitals i a la velocitat a la qual funciona la televisió online.La televisió online ha aconseguit fer un pas més en el tipus de televisió que estàvem acostumats i, per tant, s’han assolit diversos canvis entre abans i ara com per exemple:

  • En primer lloc, la televisió online, a l’estar connectada per xarxa es pot veure des del lloc on vulguis, aquest és un dels casos que ha canviat en els anys, ja que en les televisions convencionals, les emissores només es podia veure en aquell punt de la casa on es trobava una tele, però avui dia es poden veure les emissores des de diversos llocs, pel fet que des d’un mateix mòbil o tauleta es poden veure les diferents emissores i, per tant, ja no fa falta que estiguis a casa per poder mirar el programa que més t’agrada o un partit de futbol.
  • Seguidament, també ens trobem en el fet que actualment podem veure o recapitular un programa que ja s’hagi fet i no l’hàgim pogut veure en el moment de l’emissió, cosa que abans no estava a l’abast i si et perdies aquella emissió no la podies tornar a veure amb la facilitat que tenim ara. En aquest cas trobem exemples com: TV3 a la carta o mitele entre d’altres
  • Per tant, a partir d’aquests elements doncs és quan trobem també les noves plataformes que s’implanten a les televisions, amb la coneguda Smart TV, així doncs gràcies a aquesta implantació, comencem a poder veure les noves plataformes des del mateix televisor, ja que a hores d’ara gran part de les pantalles tenen incorporades a part de les emissions normals, les plataformes com Netflix, HBO, etc. Per poder obtenir diversos elements per mirar a la Tele.

Galeria 1: Plataformes digitals

Relació amb la titulació

Pel que fa a la relació de la televisió online i la titulació de periodisme, he volgut posar sobre la taula el cas del periodista Rodrigo Fáez. Aquest és un dels casos més clars de com ha evolucionat el periodista al mateix temps que ha evolucionat la televisió online. Actualment, el periodista treballa a la televisió americana ESPN, una de les emissores més importants arreu del món, però ho fa des d’Espanya, ja que és l’encarregat del futbol espanyol en l’emissora, però això no és l’únic que fa, ja que a partir de l’evolució de la televisió i sobretot a partir de la incorporació de les noves plataformes a les pantalles, com és el cas dels sorgiments de les televisions smart tv, el que va començar a fer aquest periodista és mobilitzar-se per les xarxes i a través de nous components que té la televisió creant blogs a diferents plataformes i gràcies a això actualment és un dels periodistes esportius més coneguts en el nostre país. 

Tweet 1: Anunci del streem del chiringuito inside

A part d’aquest exemple, també podem trobar el cas del programa de mega el chiringuito de jugones, perquè va començar com a un programa de televisió convencional però a partir del sorgiment de les plataformes digitals i de la televisió online, s’han anat reinventant i per exemple s’ha acabat fent l’inside que és la part del programa que retransmeten els partits per altres plataformes digitals a part de l’emisora tradicional.

Per tant, la televisió en línia té molta relació amb la titulació de periodisme, ja que com hem pogut comprovar en els diferents casos, s’han hagut de reinventar per poder avançar i per fer que el contingut arribi a més gent i això és gràcies al recurs de la televisió en línia.

Video 2: Canal de Rodrigo Fáez

Presentació del Mahara

Webgrafia

  • Junior Report (2018, 26 de Juny) Internet revoluciona la televisión. Recuperat el 25 d’Octubre de 2022, de La televisió online avui dia
  • eninetworks.com. ¿TV Online, qué es y cuál es la diferencia con la convencional?. Recuperat el 25 d’Octubre de 2022, de TV Online, que és?