Fig1: Micròfons i xarxes socials. Font:InfoSol

Internet és una xarxa informàtica mundial que està formada per un conjunt de xarxes connectades mitjançant uns determinats protocols que permet l’intercanvi d’informació entre els usuaris de la xarxa. Internet es va crear amb un objectiu militar, però amb els anys la seva funció d’Internet ha canviat molt. El dia d’avui Internet és una eina imprescindible en la nostra vida quotidiana. 

L’origen es remunta a la Guerra Freda (1947-1991). Aquest va ser un conflicte entre els dos grans blocs d’aquella època, el bloc capitalista, liderat per Estats Units i el bloc comunista liderat per la URSS. La meta dels dos blocs, totalment oposats, era per imposar el seu model econòmic i polític en tot el món. Les dues potències no es van enfrontar entre elles de forma directa, però si que va haver-hi enfrontaments entre països que volien aplicar el model tant dels Estats Units com l’URSS. Per exemple, la guerra entre les dues Corees o la popular Guerra del Vietnam. La guerra va acabar amb la dissolució de la URSS, ja que el seu sistema econòmic es va estancar. En canvi, els Estats Units va veure com prosperava el seu model econòmic.

Vídeo 1: La Guerra Fría en 7 minutos

ARPA

L’URSS l’any 1957, va llençar el primer satèl·lit artificial de la història, nomenat Spuntik 1. A causa de la creació d’aquest satèl·lit, els Estats Units van reaccionar organitzant el Advanced Reserach Projects Agency (ARPA) que estava vinculada al Ministeri de Defensa dels Estats Units. L’ARPA estava constituïda per 200 científics. L’objectiu de l’ARPA era crear comunicacions de forma directa entre computadores per poder comunicar les diferents bases d’investigació. Aquesta agència es va enfocar en els problemes de més nom a escala nacional, defensa contra misils, detectar proves nuclears i investigació aeroespacial. 

Fig2: El satèl·lit Spuntik 1. Font: IDIS

ARPANET

El 1969 Michel Elie va aconseguir connectar un ordinador de la UCLA (University of California, Los Angeles)  amb una altra universitat, en aquest cas amb el SRI (Stanford Research Institute). Amb aquesta comunicació d’aquests dos ordinadors es va crear l’ARPANET. Més tard s’hi van unir dues noves universitats interconnectades en aquesta xarxa que eren la Universitat de California i la de Utah.

La creació d’ARPAENT té diferents motius. Un d’ells era per sobreviure a possibles atacs nuclears, però el més important era que els nodes de commutació eren poc fiables i gràcies a l’ARPANET aquest problema va solucionar-se. La creació de l’ARPANET va ser una revolució, perquè en aquells moments la xarxa que existia es considerava que no era segura en cas que la guerra, ja que el sistema es podia bloquejar fàcilment.

Fig 3: Michel Elie Font: Timetoast

El 1971 a ARPANET hi havia 23 ordinadors connectats, la majoria d’ells eren d’universitats o de centres d’investigació. L’any següent, el 1972, ja hi havia més de 50 centres d’investigació i universitats per tot els Estats Units. El 1973 ARPANET va començar a travessar fronteres, degut a les connexions que es van fer amb dos països europeus, el Regne Unit i Noruega. El creixement d’aquesta xarxa va ser exponencial que el 1981 hi havia més de 200 ordinadors connectats.

INTERNET I WWW

L’any 1983 es va crear Internet després que el Ministeri de Defensa dels Estats Units va decidir fer servir el protocol TCP/IP en la seva xarxa d’ARPANET. Degut a aquesta modificació es va crear la xarxa Arpa Internet que finalment acabaria amb el nom d’Internet. Sis anys més tard, 1989, Tim Berners Lee va descriure per primera vegada el protocol de transferències d’hipertextos, això portaria a la primera web utilitzant nous recursos  com HTTP, HTML i i el programa Web Browser.

La World Wibe Web va tenir un creixement espectacular, ja que l’any 1993, any del naixement de les webs, només hi havia 100 pàgines WWW. En canvi, el 1997 ja hi havia més de 200.000 WWW. 

Des que el 1991 Internet va ser oberta per a totes les persones que volien accedir fins a l’actualitat, Internet ha tingut tres fases.

La primera d’elles del 1991 al 2003. La web 1.0 es caracteritzava per aglutinar-ho tot. L’usuari era passiu i les webs estaven molt limitades. Això es coneixia com a Broadcast

La segona fase, la web 2.0,  va des del 2003 al 2006. El gran canvi que va haver-hi respecte a la primera va ser que l’usuari va deixar de ser passiu, per tant, va poder començar a generar contingut de diferents maneres, per exemple a publicar vídeos a Youtube, penjar fotografies a Flickir i també escriure artícles a un blog.  Aquest canvi va suposar un canvi radical a la història d’Internet, ja que l’usuari va passar a ser autor, convertint-se en prosumer que significa que l’usuari consumeix contingut publicat a Internet i també és creador. 

Finalment, la tercera fase és la web 3.0 que és una evolució de la 2.0.

Fig 4: Característiques de l’evolució de les webs. Font: Flyaps

El naixement d’Internet va suposar un canvi en la vida de les persones, segurament un dels canvis/invents més recordats de la història. 

Pel que fa al periodisme Internet ha estat una eina que l’ha ajudat a créixer, però que també ha debilitat molt al periodisme. La principal funció del periodisme és exposar a la societat el que està passant al món. Internet és una eina per saber el que passa, però també pot portar maldecaps, ja que a Internet tothom és lliure de publicar el que vulgui. Per aquest fet tendeixen a passar dues coses que estan completament relacionades. Les Fake News i el contrast de les fonts que fa servir el periodista. 

Vídeo 2: ¿Será el FIN del Periodismo Impreso?

No obstant això, Internet també ha ajudat molt a la professió, sobretot a la premsa escrita que s’estava quedant enrere els últims anys. Els diaris s’han sabut recrear gràcies al format digital. Aquest format els permet informar el que passa minut a minut, es poden reproduir vídeos que hagi captat el diari, també es poden publicar entrevistes que fa el diari mitjançant un àudio o en format de vídeo. 

Bibliografia

¿Cuándo nació internet? Historia y evolución (mastermarketing-valencia.com)

Historia de internet (upc.edu)

Historia de Internet: ¿cómo nació y cuál fue su evolución? (marketing4ecommerce.net)

https://flyaps.com/blog/web-3-a-beginner-guide-to-decentralized-future/

https://www.mastermarketingdigital.com/everriculum/2014/09/06/en-que-grandes-fases-se-divide-la-historia-de-internet/