Gerard Mancera Homs
Presentació i definició
Smart cities i IoT no són dos conceptes que vagin de la mà, però els podríem relacionar amb paraules com tecnologia, innovació i progres social. Smart cities té la seva traducció a ciutats intel·ligents, un concepte metafòric, ja que una ciutat és un objecte no un subjecte. IoT és l’abreviació de “Internet of Things”, l’internet de les coses en català. No obstant, estem davant de dos conceptes que han aparegut els últims anys, incentivats per la digitalització i el progrés tecnològic que està succeïnt sobretot als països més desenvolupats.
Les ciutats intel·ligents han assolit un creixement sense precedents perquè tracten tots els problemes de desenvolupament urbà mitjançant les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). L’objectiu principal de les ciutats intel·ligents és suggerir solucions innovadores en molts camps com la seguretat, el big data, la mobilitat, el transport, el medi ambient… etc.
Tadili Jihane, 2019
Tanmateix, l’escassetat de recursos, l’escalfament global i la voluntat de millorar tot allò que conviu amb nosaltres han après o més aviat estan aprenent a relacionar-se amb els recursos tecnològics que estan al nostre abast, per fer millor les nostres vides. És en aquesta relació on sorgeixen els conceptes Smart Cities i IoT. Així doncs, sumat a que l’aplicació d’aquest segon permet millorar la vida de les persones i aporta beneficis econòmics a les empreses, estem parlant d’una tecnologia que ja conviu amb nosaltres, sobretot als països més desenvolupats.
Si entrem en la definició del concepte Smart Cities, parlem d’aquelles ciutats que volen millorar les necessitats bàsiques dels ciutadans, empreses i institucions amb l’ús de la tecnologia, la construcció sostenible i l’anàlisi de dades. Tanmateix, la rellevància d’aquestes ciutats i d’aquest progrés social és tal que fins i tot s’ha creat un Grau en Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles per la UAB.
Història i desenvolupament
Si partim de la base de que sempre hi ha un per què de cada cosa, el motiu de l’aparició del concepte Smart City als anys 90 i de la posterior posada a la pràctica apareix amb el creixement de la població i la concentració d’aquesta a les grans ciutats. Un estudi anomenat Cities in Motion diu que el 70% de la població viurà a les citats d’aquí molt poc, mentre que a Espanya el 80% de la població ja viu a les ciutats.
IoT va aparèixer com a un concepte abstracte el 1999 de la mà de l’empresari Kevin Ashton, directiu de Procter&Gamble, però la ràpida evolució que ha tingut internet els últims anys ha permès que IoT sigui avui en dia una realitat
En conseqüència, aquestes grans metròpolis han d’oferir les millors prestacions, recursos i nivell de vida possibles, i amb l’avanç tecnològic al llarg del segle XXI aquest concepte s’ha anat aplicant cada cop a més i més ciutats. En l’actualitat, s’utilitza en molts àmbits com per exemple la domòtica. Aquells aparells que reprodueixen una cançó després d’escoltar la teva veu utilitzen IoT. Els sistemes de seguretat que es connecten a la xarxa per avisar-te de que hi ha algú a casa teva també fan ús d’aquesta tecnologia.
Pel que fa a les aplicacions industrials, avui en dia ja s’aplica a moltes plantes de producció on els dispositius i sensors connectats a la xarxa permeten analitzar dades, generar alarmes i enviar missatges als usuaris per a que prenguin les accions necessàries, corregeixin els errors i puguin optimitzar la producció i els beneficis econòmics. Perquè al cap i a la fi, la tecnologia facilita la vida de les persones, però en molts casos també millora el seu estatus econòmic
Ciutats intel·ligents n’hi ha moltíssimes en l’actualitat, ja que pràcticament totes utilitzen la tecnologia de la informació i comunicació (TIC), però les millors són aquelles que fan l’entorn més sostenible, tenen una millor comunicació (transport públic però també bons mitjans de comunicació que mantinguin ben informada a tota la ciutat i procuren per la sostenibilitat ambiental. La innovació tecnològica i la sostenibilitat són els elements claus per parlar d’Smart Cities.
Aquestes són, a nivell global, les ciutats més “intel·ligents” del món:
No obstant, hi ha altres rankings que valoren elements diferents. Segons la revista Seguridad 360, el “Top Ten” el configuren Londres, Nova York, París, Tokio, Reikiavik, Berlín, Àmsterdam, Singapur i Hong Kong, de la número 1 a la 10, respectivament. Pel que fa a Espanya, Barcelona està considerada la ciutat més “intel·ligent”.
Relació amb el periodisme
Les Smart Cities i l’IoT es relacionen perquè les ciutats “intel·ligents” utilitzen les IoT per millorar el control del tràfic, els subministres d’aigua, el transport públic, i en general fan més fàcil la comunicació entre usuaris, veïns, empresaris-treballadors, polítics-ciutadans. D’aquesta manera, podriem dir que són les IoT les que estan directament relacionades amb el periodisme. Permeten accedir a la xarxa en temps real, per tant ja compleixen el principi periodístic de la necessitat d’informar a temps real. Un exemple claríssim de que les IoT s’han endinsat i adaptat al món del periodisme són els drons. Aquests es connecten a la xarxa per transmetre en directe o en diferit. Les imatges del volcà de La Palma es van poder seguir desde qualsevol lloc del món gràcies als drons.
El periodismo no va a evolucionar debido al IoT, simplemente se va a presentar con nuevos formatos y desde nuevas perspectivas como cuando dio el salto a su versión digital. Sin embargo, en unos años estará tan presente en la profesión que para cualquiera que quiera ejercer será necesario tener conocimientos elevados de IoT.
Cucarella, Lluís (2022)
Sense dubte, la comunicació és d’aquells àmbits que més es veu beneficiada d’aquests dos conceptes, doncs ens permeten rebre més dades, que aquestes siguin objectives i que l’abast de la informació sigui molt més ampli. Les tecnologies ens envolten i ho faran amb més força a mesura que passin els anys, caldrà veure si en fem un ús responsable.
Webgrafia
https://inarquia.es/smart-city-ciudades-inteligentes-espana/
https://www2.deloitte.com/es/es/pages/technology/articles/IoT-internet-of-things.html
https://www.oracle.com/es/internet-of-things/what-is-iot/
https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/3368756.3368976
https://www.iagua.es/noticias/locken/agua-amsterdam-y-paises-bajos
https://www.viaempresa.cat/ranquing/barcelona-ciutat-intelligent-ranquing_2175025_102.html
https://blogotomia.com/aulaenred-accion/el-internet-de-las-cosas-y-su-necesidad-periodistica/
https://www.ulatina.ac.cr/articulos/que-son-las-tic-y-para-que-sirven
Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.