El dia 4 de febrer de 2023 va aparèixer una polèmica a través de la xarxa social Twitter que involucrava a Sara Moledo Mato més coneguda com a Bjean o Biyín i a Raúl Álvarez Genes més conegut com a Auronplay. La polèmica neix per uns tweets publicats l’any 2013 de contingut nazi, xenòfob, racista, classista, i masclista. Juntament, amb una denúncia verbal per part de Ithaisa Suarez mare del menor Yeremi Vargas que va desaparèixer l’any 2007 que afirma que va patir assetjament a través de les xarxes socials per part dels dos streamers a partir de la desaparició del seu fill a través de Twitter. Arran d’aquestes declaracions, els usuaris d’internet es van dedicar a fer una recerca exhaustiva per comprovar si aquestes acusacions eren certes. En aquesta recerca, els usuaris de la plataforma blava, van poder trobar diversos tweets com els que veurem a continuació. Aquests, van adreçats cap a discriminar diversos grups socials, com el col·lectiu LGTBIQ, les dones (ja que fan comentaris masclistes cap a tot el col·lectiu), fan una crida a la pedofília, i en general, busquen fer propaganda del nazisme com a ideologia.

Pechofusil noseké via Twitter. (2023, 4 febrero)

Per tant, podem considerar que les fonts originàries són, els Tweets rescatats de l’any 2013 i les declaracions actuals de la mare a través de l’entrevista del streamer Axelblaze16 que reobria la polèmica 10 anys després.

(katja on, 2023) via Twitter

¨Twitteros que me hicieron muchísimo, muchísimo daño. Por ponerte un ejemplo, Sara Bjean (…) En su momento hacía humor negro, eso le llamaban, y recuerdo que hizo bastante humor negro enfocado hacia mi hijo Yeremi (…).¨

Ithaisa Suarez

La mare va demanar a l’actual streamer que pares de fer aquests humor negre, però no ho va fer. És així com, la mare va decidir arribar a les mans de la justícia posant una denúncia cap a Bjean l’any 2013. Abans de seguir amb el desenvolupament hem de conèixer més en profunditat els principals involucrats en aquesta polèmica.

(AXEL BLAZE16, 2023)

Per una banda, Bjean és una streamer Espanyola que actualment compte amb més de 327.132 seguidors a Twitch, 2,9 milions de seguidores a Instagram, i 1,2 milions de seguidores a Twitter. Abans de començar a retransimitir en la plataforma violeta, Bjean era coneguda per ser la parella del segon streamer més famós de tot el món, l’Auronplay. Aquest, acumula 19 milions de seguidores a Instagram, 29 milions de seguidores a YouTube, 19,1 milions de seguidors a Twitter. Per tant, tenint en compte totes aquestes dades, podem tractar a aquests creadors de contingut com un dels principals exponents i influents en l’àmbit hispà i mundial.

D’altra banda, tenim la desaparició de Yéremi Vargas, un nen de 7 anys que es va perdre quan estava jugant en un descampat molt a prop d’on residia amb la seva família a Gran Canària.

(RTVE Noticias, 2021)

La reacció dels usuaris de Twitter a l’entrevista que va cedir la mare d’en Yéremi Vargas on acusava públicament a la streamer Bjean de publicar tweets de manera reiterada amb uns comentaris molt desagradables, que atemptarien contra l’honor del mateix Yéremi i de la seva memòria, va ser la de cercar per evidències i veure si aquesta acusació era real o no.

Va ser en aquest punt on els usuaris van començar a trobar tweets de l’any 2013 on veiem a Bjean amb diverses comptes fent apologia del Nazisme i insultant a Ithaisa Suarez. ¨Mientras tu estás perdiendo el tiempo denunciando hay gente penetrando el cadáver descompuesto de tu hijo¨

bjean

Els usuaris de Twitter, però, no van cedir en trobar aquests tweets i tot i que la streamer Espanyola va intentar esborrar els seus tweets, es va poder recuperar alguns com:

Exposeada (7, abril,2023) via Twitter
La tía Vian. on. (2023, 5 febrero). Twitter. 

¨Las gordas sin tetas deberían plantearse qúe han hecho mal otra vida y acto seguido suicidarse. ¨

¨Lo mejor de acostartse con niños es que siempre les podrás echar la culpa a ellos cuando te orines en la cama¨

bjean
https://twitter.com/httskk/status/1621895483491852289?s=20
Azahara Ramos. Hilo sobre Biyín Via Twitter
Azahara Ramos. Hilo sobre Biyín Via Twitter
Azahara Ramos. Hilo sobre Biyín Via Twitter

Inclús, els usuaris van trobar imatges muntatge que ella mateixa havia publicat en diversos usuaris fent apologia del nazisme amb el símbol de l’esvàstica. 

Quan van sortir a la llum tots aquests tweets, el nom de Bjean era número 1 i trending topic. Inclús, quan semblava que la polèmica no podia anar a més, es va vincular la participació de la parella de Bjean, Auronplay, en la realització d’aquests tweets.

Davant l’al·luvió de crítiques que els van arribar, els streamers no van poder mantenir-se al marge. Auronplay va intentar defensar-se com també defensar a la seva parella a través dels directes que protagonizten per twitch. 

BIYINERCLIPS. (2023, 5 febrero). via YouTube

Bjean, s’ha defensat dient que al context de l’any 2013 era diferent que l’actual, i que en aquella època estava molt de moda fer tweets amb humor negre. A més a més, a través d’unes de les retransmissions dels seus directes, va defensar la seva postura afegint: 

Laura S. Lerroux (2023, febrero 6) via Twitter

“Me divertía muchísimo ver a todas estas personas haciendo humor negro. Yo decía yo quiero ser cómo ellos, ser guay y tener un montón de seguidores, y empezamos a competir para ver quién pone la burrada más grande”

bjean

Referent a la mare d’en Yeremi Vargas, la streamer va arribar a insinuar que algú l’havia pagat per denunciar-la públicament, ja que era una figura pública.

«Es una señora que me acusa de unas cosas que yo no sé si se está equivocando o alguien le está pagando. Llega un punto en que ya no sé ni qué creer. Quiero pensar que esta persona se está confundiendo… Soy muchas cosas en esta vida, pero gilipollas y tonta no lo soy. Sé lo que he hecho y lo que no», deia la streamer.

bjean

Actualment, el cas continua obert després que l’any 2018 la família presentés noves proves al respecte vers el possible assassí del nen. Segons la família, ja no esperen veure el nen viu, però volen saber que va passar i aconseguir que finalment en Yeremi pugui descansar. ¨Sentimos que no ha logrado descansar¨ afirmava la família.

Opinió personal i conclusions. 

Tots tenim un passat del qual ens avergonyim més o menys, és normal, la maduresa i la consciència dels actes s’agafa amb l’experiència dels anys. Actualment, tinc vint anys (un any menys de l’edat en la qual Bjean va posar aquests tweets) i independentment del context o de la meva situació personal no arribaria a l’extrem de penjar o acusar així a ningú.

Considero que, òbviament, l’estat mental de la Bjean en aquell moment no era el correcte, però veient la seva reacció davant de les crítiques ha tingut intentat exculpar-se i explicant el context en el qual estava escrit aquests tweets, considero que no ha arribat a entendre el dolor que ha pogut causar a la mare de Yerami Vergas o a persones que s’hagin sentit identificades amb els seus tweets codi cap als jueus, llatins, negres, homosexuals, etc.

No estic molt a favor del fenomen de la cancel·lació, considero que sovint a la gent no l’interessa el ¨què¨ sinó que només busquen el ¨qui¨ protagonitza l’acció. En canvi, en aquest cas, he pogut veure a molts usuaris lluitant per fer justícia recuperant el dolor d’una mare que en aquell moment no va arribar a ningú.

Considero molt important parlar de la democratització dels judicis socials, ja que actualment tothom pot opinar a través de les xarxes socials, fent que les fake news estigui a l’ordre del dia, i la veracitat desaparegui cada cop més. Soc partidari de què la justícia sobresurti per part de la cultura de la cancel·lació, però també considero que quan hi ha casos com aquests on la justícia no pot arribar a tancar el cas, o si el tanca, ho fa per falta de proves, la societat pot lluitar per què es faci justícia. Ara bé, que estigui d’acord en aquest cas, no significa que ho estigui sempre, ja que hi ha multitud de casos en què es cancel·len a persones públiques per fakes news.

També considero rellevant, parlar de la temporalitat en la qual dura el fenomen de la cancel·lació. Igual que tot el que passa en internet. Hi ha el moment més àlgid de la cultura de la cancel·lació, on tothom està parlant d’això, hi ha creadors de contingut que opinen i critiquen aquestes actituds per guanyar visibilitat, o inclús, arriba a ser tendència en les diverses xarxes socials com en aquest cas que va ser tema del moment. Però al moment de la veritat, quan passen uns mesos, el cas es difumina i ningú més en parla.

Per acabar, considero molt important remarcar que les persones que van realitzar aquets comentaris tenen milions i milions de seguidors al llarg de totes les seves xarxes socials i, en certa manera, influeixen en el comportament, en les conductes, hàbits i maneres de pensar que tenen els seus seguidors. Per tant, no podem tractar el cas com si fos una persona corrent, ja que la seva opinió s’entén a la gran influència negativa que pot tenir caps els seus seguidors si ells també comparteixen aquestes idees o comentaris nazis, masclistes, homòfobes, en el seu dia a dia.

WEBGRAFIA:

Pechofusil nose(2023, 4 febrero). Twitter. 

Celma, H. (2023, 16 febrero). Biyín y Auronplay: los tweets de 2013 que los dejan en evidencia. Twitter 

La tía Vian. on. (2023, 5 febrero). Twitter. 

Azahara Ramos. Hilo sobre Biyín (2023, 4 febrero). Twitter. 

BIYINERCLIPS. (2023, 5 febrero). AURON DEFIENDE A BIYIN Y EXPLICA TODO SOBRE LA POLEMICA EN SU CANAL AURONPLAY. YouTube. 

Laura S. Lerroux (2023, febrero 6). streamer acusada de acosar a la madre de Yeremi Vargas. Twitter. 

Juste, A. (2023c, febrero 6). Polémica en la comunidad de Twitch por tuits nazis y denuncias de acoso de la streamer Biyín. Al Descubierto. 

RTVE Noticias. (2021, 8 septiembre). YÉREMI VARGAS: El JUZGADO REABRE el CASO de su DESAPARICIÓN hace 14 años | RTVE Noticias [Vídeo]. YouTube. 

katja on. (2023, 3 febrero). Twitter. 

AXEL BLAZE16. (2023, 9 febrero). Entrevista a Ithaisa Suárez mamá de Yeremi Vargas «Gracias al caso de mi hijo se resolvieron otros» [Vídeo]. YouTube.