La Sotana: del fang a l’èxit

La Sotana és, actualment, el pòdcast en català de referència i una cas singular que val la pena conèixer i analitzar. Està format per cinc amics que ja fa més de deu anys van decidir traslladar les discussions que tenien al bar sobre el Barça, a davant d’un micròfon. Ells son l’Andreu Juanola, en Manel Vidal, en Joel Díaz, en Magí Garcia, i el tècnic, l’Enric Gusó. Graven un nou capítol d’una hora cada setmana que es pot veure i escoltar per plataformes com Spotify, iVoox o Youtube.

Benvinguts a La Sotana, un programa d’esports, és a dir de futbol, és a dir del Barça, és a dir de Messi

Andreu juanola

Aquesta és la frase que pronuncia l’actual presentador del programa, l’Andreu Juanola, a l’inici de cada entrega del pòdcast. Deixen molt clar des de l’inici quin és el seu objecte de debat. Com diuen ells sovint, “el futbol és la cosa més important de les coses menys importants”, i per tant, és obvi que aquest esport està molt present a les seves vides. Parlen molt de futbol, sobretot del Barça, però amb el temps, han ampliat el seu interès cap a altres esports com el bàsquet, l’hoquei, l’handbol, el ciclisme, i molts d’altres. També han portat de convidats a cantants, actors, humoristes i periodistes, un fet que sense buscar-ho massa, els ha ajudat a captar un tipus d’audiència que ni tan sols és aficionada al futbol. L’humor és un dels grans protagonistes del programa, ja que no es tracta en cap cas d’una tertúlia documentada d’anàlisi esportiva. Juguen sempre a la frontera entre l’absurd i la serietat, donant lloc a opinions que representen a una àmplia part del barcelonisme, en termes de futbol, i en molts d’altres casos, a gran part de la joventut catalana.

Malgrat que el projecte actual sigui un èxit, no ho han tingut gens fàcil per arribar on son ara. El seu estil canalla i transgressor els hi ha tancat moltes portes, però paradoxalment, també els hi ha acabat donant l’oportunitat de fer el que ells volen amb llibertat i tranquil·litat.

Com comença tot?

El primer programa es va emetre el dilluns 2 de juny del 2014. Faltaven deu dies per l’inici del Mundial de Futbol del Brasil, i Ignasi Fuster va ser l’encarregat de presentar el que en aquell moment tan sols era un experiment.

El projecte comença per Skype. Per circumstàncies de la vida, vivien tots repartits per Europa, de manera que era la única forma possible de trobar-se. Ells mateixos reconeixen que en aquells inicis només els escoltaven la família i alguns amics, com és normal. Dels integrants actuals de La Sotana només n’hi havia tres: l’Andreu, en Manel i l’Enric. Els altres dos que van començar es van desvincular del programa abans de que comencés a tenir èxit de veritat. Un d’ells era l’Ignasi Fuster, que com he dit, va fer de presentador durant més de cent programes. L’altre era en Sergi Pujol, on noi gironí que vivia a Budapest i controlava força el futbol internacional. Cal remarcar que tot i que actualment sigui un programa clarament d’humor, en aquell moment pretenien fer un anàlisi seriós on debatien sobre el millor extrem esquerra de Moldàvia o el canvi de sistema que havia proposat el seleccionador de Bèlgica.

Tot això va fer un gir amb la irrupció d’en Joel Díaz com a tertulià, i la posterior incorporació d’en Magí Garcia. L’Ignasi Fuster i en Sergi Pujol van marxar, i el programa el van passar a fer en directe a la cooperativa Ona de Sants-Montjuïc. Sempre han agraït a aquesta emissora que els hi donessin l’oportunitat de gravar allà, ja que va ser quan l’audiència va començar a créixer.

Agraïments de Manel Vidal als Premis Ràdio Associació 2023. Font: Ona de Sants-Montjuïc

A Sants van estar-hi de l’estiu del 2015 fins el febrer del 2016, quan els va fitxar la Cadena SER Catalunya per fer una secció al programa Què T’hi Jugues, de Sique Rodríguez. Hi feien un 1×1 dels partits del Barça, un format que havia triomfat molt tant al Twitter de La Sotana com en el mateix programa a Ona de Sants.

Polèmica i censura

El seu pas per SERCat va ser més curt del que s’esperaven. Era la primera vegada que feien al salt a una emissora realment important dins el panorama radiofònic català, i això no els va intimidar. Ells continuaven fent els seus acudits macabres i les seves bromes que en alguns casos els hi suposaven un toc d’atenció. Sique Rodríguez, el cap d’esports de la SER, els va defensar en tot moment, i fins i tot va tenir moments de discussió amb alts caps de la cadena que creien que aquella gent s’estava passant de la ratlla.

La SER és una organització polièdrica. Hi ha un cap d’esports, que és en Sique, que ha donat la cara per nosaltres, però per sobre seu hi ha una gent que controla els continguts i d’altres que controlen les accions

manel vidal

Tot i això, la situació no es va poder sostenir gaire més temps, i els mateixos integrants del pòdcast van decidir deixar la Cadena SER i tornar a la ràdio Ona de Sants. Allà s’hi sentien còmodes per dir el que volguessin i podien fer el seu propi programa sense dependre d’un altre. Durant aquest temps, van deixar alguns moments que el fandom més fidel encara recorda, com el Rap dedicat a Santi Nolla.

Quan semblava que es trobaven en un moment d’estabilitat i de tranquil·litat, el setembre del 2018, van anar a parar a l’emissora de ràdio pública de Barcelona, Betevé. Els hi van donar una oportunitat que ells van acceptar ja que no es tractava d’una empresa privada com la SER, i les dinàmiques podien canviar. El cert és que no va ser així, i es van topar de nou amb la censura pel seu contingut crític i provocatiu. Tot i que ells sabien que jugaven sempre amb els límits de l’humor, no s’esperaven en cap cas el que els hi passaria els mesos següents.

El cas és que el 17 de desembre del 2018, van emetre un programa abans de Nadal on van dedicar una cançó a Josep Maria Bartomeu, el president del Barça del moment. Es tractava d’una nadala on criticaven durament la seva forma de gestionar el Barça i on li llençaven fins i tot algun insult.

Quatre dies després de l’emissió, el Barça va enviar un burofax a Betevé amenaçant de denunciar-los si no ho eliminaven immediatament. I així ho van fer, però després de les vacances de Nadal, al primer programa del 2019, van tornar a fer acudits ofensius en aquest cas contra els aficionats de l’Espanyol i sobre el corredor del Dakar Isidre Esteve. Tot això va provocar un allau de crítiques a les xarxes socials demanant que fessin fora La Sotana de Betevé. Fins i tot, membres de la política catalana de grups com Ciutadans o el PP van posicionar-se en contra de tals declaracions.

Finalment, la direcció de Betevé va prendre la decisió d’acomiadar els cinc integrants del programa argumentant que no havien seguit la línia editorial de la cadena.

Finançament i autoproducció

Ens trobem en el gran punt d’inflexió de la història d’aquest pòdcast, ja que gràcies a la marxa forçada de Betevé, van prendre la decisió que els ha dut a l’èxit més absolut. Van decidit crear un Patreon, una plataforma de finançament per creadors de contingut que si els hi funcionava, els hi permetria (per fi) no dependre absolutament de ningú mai més. Aquest sistema es basa en l’altruisme dels seguidors que volen contribuir en una causa concreta. Hi ha quatre nivells de subscripció, i segons la quantitat que paguis tens més avantatges o menys. A La Sotana van recórrer a aquesta opció com a últim recurs, ja que sabien que si això no els hi sortia bé, s’acabava tot. Van començar amb més de 500 persones que van pagar una primera quota perquè poguessin llogar un estudi al Poblenou. Al primer programa hi van portar de convidat a Víctor Font, i des d’aquell dia, han tret un programa cada dilluns a la nit. Algunes de les novetats d’aquest gran canvi va ser que van començar a gravar en vídeo els capítols i a emetre’ls per Youtube, i també el públic que pot assistir a l’estudi a presenciar el xou en directe.

En aquest estudi, hi han continuat gravant cada dilluns fins a dia d’avui, alguns dies sols i d’altres acompanyats. El fenomen s’ha fet tan gran, que han portat personalitats de la talla de Joan Laporta, Gerard Piqué, Marc Gasol, Diana Gómez o Albert Pla. Com he dit anteriorment, el fet de que el futbol ja no estigui al centre de la conversa i l’utilitzin tan sols de pont per enllaçar d’una tema a un altre, ha ampliat molt el target del programa. Compten amb 3.437 patreons que els fan recaptar en total 10.670 dòlars al mes. Aquests números els converteixen en el projecte amb més mecenes d’Espanya i el tercer pòdcast més escoltat de Catalunya. Només tenen per davant El Búnquer (Catalunya Ràdio) i Crims (Catalunya Ràdio), dos programes que tenen a darrere la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Per tant, no hi ha dubte que es tracta d’un èxit rotund que té un mèrit especial, tant pel sistema que fan servir per sostenir-se com també per la història que tenen al darrere.

Conscients de que la marca La Sotana cada vegada ven més, ja fa un temps que han tingut algunes iniciatives per tal d’acostar-se encara més al seu públic. Una d’elles és el marxandatge que venen a la seva pàgina web, on s’hi poden trobar samarretes, bufandes i la seva pròpia pilota de futbol. També van iniciar un format de show per teatres de Catalunya. Un cop cada més, aproximadament, fan un programa en directe a la sala Paral·lel 62 (l’antiga Sala Barts) de Barcelona. De forma més puntual, han visitat ciutats com Girona, Tarragona, Calldetenes o Vic. El projecte més recent és el de l’edició del seu llibre, escrit pels cinc integrants del pòdcast i editat per Blackie Books. El llibre es diu Gran Enciclopèdia del Barça, i fa un recull de les persones i els conceptes claus de la història del Futbol Club Barcelona, amb un to humorístic.

El passat Sant Jordi del 2023, va ser el llibre més venut en la categoria de no-ficció, confirmant així un èxit que de moment no sembla que tingui sostre.

Webgrafia

Colomé, J. P., Colomé, J. P., & Colomé, J. P. (2021, October 26). “Un poco más y vivimos de esto”: el proyecto con más mecenas de España es un ‘podcast’ del Barça en catalán. El País.

Contributors to Wikimedia projects. (2024, March 2). La Sotana. Viquipèdia, L’enciclopèdia Lliure.

De Sants, R. O. (2023, April 21). La Sotana, parla de nosaltres. Ona De Sants Montjuïc.

Els 5 pòdcasts en català més escoltats a Spotify. (n.d.). Audiocat.

Manresa, R. |. (2019, January 9). Betevé elimina el programa d’humor «La Sotana» per unes bromes sobre Isidre Esteve. Regió7.

Patreon. (n.d.). La Sotana | Patreon.

Redacció. (2017, November 18). ‘La Sotana’: “Ningú ens ha frenat ni hi ha hagut suïcidis perquè ja no estiguem a SERCatMón Esport.

Rodrigo, S. a. /. V. (2019, January 11). «La Sotana» aterra a la Casa Gràcia després del seu acomiadament de Betevé. NacióDigital.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.