“La Xavineta” puges, o no?

Xavi Hernández, és una llegenda del món del futbol i sobretot del Barça, on es va formar com a futbolista i el 1998, va debutar per primera vegada a Primera divisió i des d’aquell dia que va defensar els colors fins al dia que va deixar el club per retirar-se a Qatar.

El 2014 va anunciar que deixava el club de la seva vida, però després de parlar amb el gerent i pensar-s’ho va decidir allargar el seu contracte una temporada més, fins al 2015. Finalment, el 21 de maig de 2015 i després de 17 temporades a can Barça decideix retirar-se a Qatar.

Figura 1

Gracias por todo. De todo corazón me habéis hecho el hombre más feliz del mundoHoy y las últimas 17 temporadas. Somos el mejor equipo del mundo, digan lo que digan”

Xavi Hernández (2015)

El 2015 firma per un equip de Qatar, Al-Sadd, on va firmar un contracte de 3 anys i un d’opcional. Després de 4 temporades jugant al equip Qatarià, el 2019 passa a ser l’entrenador de l’equip de Qatar.

El 2021, Xavi torna a Can Barça però aquest cop com a entrenador de l’equip. L’arribada de l’exjugador de Terrassa a molts no els hi va fer molta gràcia, ja que feia molt poc que era entrenador, però també, va ser aprovada per molts culers , que van demostrar el seu suport amb el meme “la Xavineta”.

Figura 2/Photo by Pedro Salado

No era un adiós, era un hasta pronto. El Camp Nou siempre ha sido mi casa. Sois mi afición, mi gente, el club al que más quiero. Y ahora, vuelvo a casa

XAVI COM A NOU ENTRENADOR DEL BARÇA (2021)

Segur que més d’un cop has vist o has escoltat l’expressió “La Xavineta” i potser encara no saps d’on ve aquesta expressió i el perquè es fa servir. Però et diré una cosa, si t’agrada Xavi Hernández i dones suport als canvis que ha fet a l’equip ja vas muntat a la “Xavineta”.

L’arribada de l’Exjugador del Barça, Xavi Hernández, com a nou entrenador del Barça va causar una gran aprovació per part dels aficionats culérs. El tècnic de Terrassa va arribar al club blaugrana per reemplaçar l’exjugador del Barça Ronald Koeman, amb l’equip enfonsat tant a la Lliga com a la Champions League. Amb l’arribada de Xavi a la Banqueta de l’equip blaugrana va tenir possibilitats de lluitar per la Lliga i també de guanyar un altre títol, com l’Europa League.

Com és lògic se li diu “La Xavineta” al projecte de Xavi per remuntar el club Blaugrana, però també a tota la gent que confia en ell, que està en el Vaixell per aixecar l’equip i que dona tot el seu suport a les seves decisions com a entrenador del Club. Encara que els seus inicis com a entrenador van ser una mica irregulars, ja que vam haver de dir adeu a la Copa del Rei i a la Champions League, però tornar les coses el seu lloc té el seu procés.

“La Xavineta” és una forma de demostrar que dones tot el teu suport a Xavi, a una llegenda del Barça i un entrenador que ha sigut esperat per molts aficionats del club.

Que significa l’expressió “La Xavineta”?

L’ explicació del popular meme d’internet, és una expressió que significa “estar en el vaixell de”, però en aquest cas, i des que tot aquest fenomen va començar, que l’expressió s’utilitza amb una furgoneta en comptes que amb un vaixell.

Qui va utilitzar l’expressió “La Xavineta” per primer cop?

Per saber qui va utilitzar l’expressió aquesta per primer cop, ens hem de remuntar  7 anys enrere, el 2015- 2016, amb els seguidors de Rosario central, durant l’època de Eduardo “Chacho” Coudet, actual entrenador del Sport Club Internacional, com a entrenador de l’equip argentí, en aquell moment els de Rosario, van fer servir el dit “La Chachoneta” per aprovar el canvi que va tenir l’equip amb el canvi a la banqueta.

Més tard, l’expressió que van fer servir els seguidors del Rosario central amb “la Chachoneta”, i va tenir tan ressò que els Argentins van emprar, també, aquesta expressió amb Scaloni, “La Scaloneta”, Quan Scaloni va passar a ser l’entrenador de la selecció Argentina i van començar a guanyar partits jugant fent pressió i amb possessió, va acabar guanyant la Copa Amèrica, i des d’aquell moment els aficionats van començar a utilitzar el meme “la Scaloneta” que s’ha aplicat en molts moments.

Figura 3

Amb els bons resultats de Xavi al Barça, van fer que es creés el meme de “La Xavineta”.

Figura 4

El terme de “La Xavineta” la van començar a utilitzar els aficionats del Barça a través de les Xarxes Socials.

Es va fer tan viral que va començar a utilitzar-se a titulars de moltes notícies del Barça de diaris com El Mundo Deportivo, El Sport, La Razón, 20 minutos, Marca…

Titular del Mundo Deportivo

Més tard el club Blaugrana la va començar a utilitzar també a les seves Xarxes socials, com Twitter, Instagram.

L’Expressió va anar agafant tanta força i es va anar fent tan viral que el club va decidir fer un pas més duen a terme una campanya publicitària fent servir el terme “La Xavineta”. La campanya publicitària va ser utilitzada pels busos de la ciutat de Barcelona sota el lema “puja a la Xavineta” amb aquesta campanya es pretenia captar l’atenció de tots els aficionats culers i els turistes que visiten la ciutat.

Amb aquesta campanya publicitària es va voler animar que els aficionats del Barça i els turistes anessin a la tenda del Barça situada a les Rambles de Barcelona, que va ser reoberta després de què estigués tancada uns mesos durant la pandèmia de la COVID-19.

“La Xavineta” va arribar al Polònia un programa de TV3 després que el Barça guanyes 0-4 al Real Madrid al Bernabéu, perquè semblava que el millor Barça havia tornat i per celebrar-ho, els actors Queco Novell (Joan Laporta) i Xavi Espinosa (Xavi Hernández) van cantar “La Xavineta”, la paròdia de la cançó “Pepas” de Farruko.

També, el programa el Chiringuito de Jugones han fet servir aquesta expressió bastant a l’hora de parlar del Barça.

El setembre de 2022 es va crear una pàgina web anomena “La Xavineta sube y disfruta” creada per Frenkie Flores.

https://laxavineta.com

“La Xavineta” el projecte liderat per Xavi Hernández en el que tothom confiava,que té bons i mals moments, com tots els equips.  Després de la derrota el 2022 del Barça a l’Europa League TV3 va decidir continuar la paròdia de “La Xavineta” amb el títol “La Xavineta” va el mecànic.

Amb l’arribada de Xavi, van arribar les victòries i el bon joc, però a poc a poc aquesta il·lusió va anar desapareixent i després de perdre 3 partits seguits al Camp Nou, un fet inèdit en la història del club. En aquell moment “La Xavineta” va estar en plena caiguda lliure i molta gent es preguntava on estava l’ADN Barça, ja que amb l’arribada del tècnic de Terrassa, tots els culers somiaven amb els bons moments del Barça, pel fet que Xavi era sinònim de Guardiola i simbolitzava la filosofia que va fer del Barça el millor equip del món.

La temporada següent 2022-2023, va ser la primera temporada completa del tècnic de Terrassa. “La Xavineta” va quedar marcada pel fracàs a Europa, però aconseguint La Lliga deixant un registre de 35 victòries, 7 empats i 11 derrotes. també va guanyar la Supercopa d’Espanya el gener del 2023.

“La Xavineta” arriba al seu final

Amb la derrota davant del Vila-real a la Lliga, l’entrenador Xavi Hernández va anunciar a través d’una roda de premsa, el passat 27 de gener,  que deixava el club blaugrana a final de temporada, el 30 de juny.

La decisió va venir arran de moltes derrotes consecutives, inclosa la derrota i l’eliminació de la copa del rei davant del Athletic de Bilbao.

Hay que cambiar rumbos y dinámicas y es el momento. ¿Injusto? No lo sé, yo me muevo de corazón y cuando nada tiene sentido es momento de actuar y de tomar decisiones

Xavi hernández (2024)

Des de que Xavi va anuncia el final de “La Xavineta” el club Blaugrana el barça no ha perdut cap partit de Lliga i cap a la Champions League. La decisió de Xavi va ser presa perquè l’equip es pogués alliberar de la pressió externa.

Des de que el Barça va perdre 3-5 contra el Vila-real, no ha perdut cap partit a la Lliga, excepte el 3-3 contra el Granada i un altre empat a la Champions League contra el Nàpols.

Encara que els resultats hagin millorat a can Barça, Xavi Hernández continua reafirmant que marxa al final d’aquesta temporada, així podem confirmar que “La Xavineta” arriba al seu final.

Creo que lo dejé muy claro, no tiene que cambiar nada, estoy centrado en el día a día. La decisión fue acertada, creo que el club necesitaba este cambio de dinámica y este cambio de rumbo. Y viendo la reacción del equipo creo que era la buena decisión.

Xavi Hernández (2024)

Webgrafia

Bona, G. (2022, 6 octubre). El Chacho Coudet y las raíces de la Xavineta. www.sport.es

González, V. (2024, 27 enero). ¡Xavi anuncia que deja el Barça a final de temporada! www.sport.eshttps://www.sport.es/es/noticias/barca/xavi-final-sancionar-quiero-polemica-97434951  

¿Qué es “La Xavineta”, por qué llaman así los aficionados del Barcelona a su equipo y cuándo y por qué empezaron a utilizarlo? (2023, 20 septiembre). Goalhttps://www.goal.com/es/noticias/que-es-la-xavineta-por-que-llaman-asi-los-aficionados-del-barcelona-a-su-equipo-y-cuando-y-por-que-empezaron-a-utilizarlo/blt1144a7631eb5bb36

Redacción. (2022, 22 marzo). La Xavineta: ¿Qué es y de dónde viene? Mundo Deportivohttps://www.mundodeportivo.com/futbol/fc-barcelona/20220308/1001762603/donde-viene-xavineta.html

Sport. (2022, 7 abril). ¿Qué es la Xavineta? www.sport.eshttps://www.sport.es/es/noticias/barca/xavineta-13333998

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.