Quan es parla sobre les noves formes d'interacció (innovació en dispositius d'entrada i sortida), el primer que s'ha de saber què és, és un dispositiu. Des de la branca informàtica, un dispositiu és un element auxiliar o independent connectat a la unitat central d'un processador. Aquet permet la connexió entre el sistema i l'usuari, en el qual els usuaris poden interectuar amb ell.
Fig.1: Els dispositius perifperics. Font: Hardware Perifèrics

Quan es parla sobre les noves formes d’interacció (innovació en dispositius d’entrada i sortida), el primer que s’ha de saber què és, és un dispositiu. Des de la branca informàtica, un dispositiu és un element auxiliar o independent connectat a la unitat central d’un processador. Aquet permet la connexió entre el sistema i l’usuari, en el qual els usuaris poden interectuar amb ell. 

Contextualització

Els dispositius perifèrics són aquells elements complementaris bàsics a l’hora d’utilitzar un ordinador que serveixen per emmagatzemar, obtenir o introduir informació. Aquests dispositius es divideixen en dos tipus:

– Els dispositius d’entrada: són dispositius que serveixen per comunicar l’ordinador amb el medi extern. Hi trobem el teclat ( les tecles donen informació a l’ordiandor), el ratolí (comunica l’usuari amb l’ordinador), l’escàner (explora una imatge o un text i la reconeix digitalment), la càmera (captura imatges i les envia el sistema) i el micròfon (captura el so i ho envia el sistema). 

Fig. 2: Dispositius d’entrada. Font: Laura informàtica blogspot

– Els dispositius de sortida: són dispositius capaços d’imprimir, emetre o mostrar senyals per l’usuari. Hi trobem la pantalla (mostra l’activitat que s’està realitzant a l’usuari), la impressora (permet fer una còpia en paper d’una imatge o text), els altaveus (transmet so), els auriculars (permet escoltar informació, àudios, música…)  i el projector (projecta la informació que s’envia des de l’ordinador).

Fig. 3: Dispositius de sortida. Font: Laura informàtica blogspot
Víd.1: Què són els dispositius d’entrada i sortida?

Història i evolució

Com van començar els dispositius perifèrics?

Els dispositius d’entrada i sortida han anat evolucionant durant els anys.

El 1936August Devorak va estudiar la freqüència de les lletres en l’idioma escrit, la seva distribució en el teclat i la fisologia de les mans. A partir d’aquí, va dissenyar un teclat. El 1983, es va crear el teclat model F amb 83 tecles que segons l’ordinador que tenies estava distribuit d’una manera diferent. 

El 1968, va sortir el primer ratolí creat per Douglas Engelbart Bill English. Construit artesanalment amb fusta. Era la primera vegada que s’aconseguia un intermediari entre l’usuari i l’ordiandor. 

Víd.2: Història del teclat

Fig.5: Primer ratolí. Font: VilaWeb

Fig.6: Primra càmera fosca.

El primer escàner neix el 1984 per Raymond Kurzweil, en blanc i negre i amb una resolució de 200dpi. En aquell moment, convertir un document en paper en una foto digital era un gran avenç. 

El 1826, es considera que es va crear la primera fotografia gràcies a Joseph Nicéphore Niépce i la seva càmera fosca. Consistia en una caixa tancada amb un petit forat per on entra la llum. Aquesta llum projecta la imatge de l’exterior a l’interior de la caixa, és a dir, es col·loca un material sensible a la llum a l’interior de la paret.

El 1827Charles Wheatstone es va crear el primer micròfon per amplificar sons dèbils. El primer micròfon formava part del fonògraf que s’utilitzava per reproduir sons gravats.

La primera pantalla que trobem es va inventar el 1875 per William Crookes. Aquesta pantalla funcionava a partir de tubs de raig catòdics que permetia visualitzar imatges a partir d’una llum de raigs catòdics dirigida per una pantalla de vidre recoberta per fòsfor i plom. 

Fig.7: Primeres pantalles d’ordinador. Font: Xataka
Fig.8: Primers altaveus. Font: EFerrit

El 1855David Edward Hughes va inventar la primera impressora. Un tipus de telègraf capaç de transmetre les dades mitjançant un codi perforat. 

Els primers altaveus primitus es van crear a finals del 1800. Es van començar a utilitzar el 1912, per una amplificació electrònica a partir d’un tub buit. 

Els primers auriculars van aparèixer el 1891 per Ernest Mercadier, quan des d’un prinicpi només havien de ser utilitzats pels telefonistes i tenien l’opció d’eliminar els sons externs i el 1910Nathaniel Baldwin els va evolucionar més. 

Fig.9: Primers auriculars. Font: Infobae

El primer projector va ser creat el 1880 per Eadweard Muybridge, per tal de donar rellevància a l’animació i el moviment i era en blanc i negre. 

Estat actual

A dia d’avui, les noves tecnologies han evolucionat molt.

Fig.10: Càmera Cànon EOS 800 D. Font: Amazon
Fig.11: Ratolí. Font: TecnoFactory
Fig.12: Teclat. Font: Logitech

En quan els dispositius d’entrada:

– Hi ha teclats inalàmbrics, és a dir, no porten un cable connectat a l’ordinador, perquè van connectats via Bluetooth.

– Hi ha ratolins més especialitzats per aquelles persones que juguen més sovint amb els ordinadors (gamers), és un ratolí amb moltes tecles per millor el funcionament del joc. També, hi ha ratolins que van connectats sense cable i ratolins que funcionen a una alta velocitat.

– L’escàner que s’utilitza més és aquell que escaneja 25 pàgines per minut i s’hi ha algun error ho detecta a l’acte.

– Les càmeres que funcionen millor, ja sigui per la seva qualitat, l’enfoc, la pantalla i que a més de tirar fotos, també grava vídeos, i es connecta per wifi és la Cànon EOS 800 D. Tot i que, actualment, la població acostuma a fotografiar amb el mòbil, perquè té més bona qualitat que moltes càmeres.

– Els micròfons han millorat molt. Són petits i fàcil de transportar i la qualitat de so és excel·lent, ja que és alta i digital. 

En quan els dispositius de sortida:

– Els auriculars són inalàmbrics, és a dir, no van connectas per cable, sinó per Blueetooth. Tenen una mida petita, n’hi ha de tot colors i la qualitat del so ha millorat molt, des del punt que quan te’ls poses només escoltes la música i el que passa el teu voltant no ho sents.

Fig.14: Pantalles. Font: Àgora
Fig.13: Auriculars inalàmbrics. Font: Amazon

– La velocitat de les impressores han evolucionat molt. Poden arribar a imprimir 70 fulls per minut i n’hi ha moltes que ja van connectades per wifi i disposen d’una pantalla tàctil.

– Les pantalles han millorat en quan a la qualitat de la imatge, disposen de connexions de USB, HDMI, i per connectar els auriculars.

– Trobem altaveus inalámbrics, és a dir, no necessiten un cable i el so ha millorat molt.

– Els projectors han evolucionat molt, són portàtils, és a dir, els pots moure amb facilitat d’un lloc a un altre, no fan soroll i la resolució i la qualitat d’imatge és alta. A més, es pot connectar per Wifi.

Fig.15: Projector. Font: Amazon
Víd.3: Evolució dels dispositius perifèrics
Víd.4: Evolució dels auriculars

Relació amb la titulació

El periodisme i les noves formes d’interacció

El periodisme és la ciència i la pràctica sobre la informació utilitzant els mitjans de la comunicació com la premsa escrita, la ràdio i la televisió. El seu objectiu consisteix en fer recerca d’informació sobre un tema d’actualitat, escriure la notícia i difondre-la entre les xarxes de la comunicació. 

La relació que hi ha entre els dispositius d’entrada i sortida i el periodisme és que un no pot treballar sense l’altre, és a dir, un periodista necessita aquests dispositius perifèrics a l’hora d’escriure. No pot treballar sense la pantalla, el ratolí, el teclat, la impressora, entre d’altres. 

Cada dia, els mitjans de la comunicació es van desenvolupant més, des del punt que la premsa escrita se’n veu amb menys freqüència, ja que hi ha hagut una evolució dels dispositius d’entrada i sortida que faciliten l’ús d’aquests aparells. 

Víd.5: “El trabajo de un periodista es apasionante”, Vicente Valles

Presentació Mahara

Webgrafia

La historia y evolución del monitor. (n.d.). Consultat 13 de desembre 2022, des de https://www.s-vi.com/post/la-historia-y-evoluci%C3%B3n-del-monitor

Dispositivos de entrada y salida. (n.d.) Consultat 13 de desembre 2022, des de https://humanidades.com/dispositivos-de-entrada-y-salida/

Història de l’altaveu. (n.d.). Consultat 13 de desembre 2022, des de https://ca.eferrit.com/historia-de-laltaveu/

Historia de los auriculares. (n.d.). Consultat 13 de desembre 2022, des de http://www.alexmetric.com/historia-de-los-auriculares/

Los orígenes de la fotografía. (n.d.) Consultat 13 de desembre 2022, des de https://www.lavanguardia.com/vida/junior-report/20180411/442459480247/historia-fotografia-camara-kodak-polaroid-digital-daguerrotipo.html

Imatge destacada generada per IA amb l’eina MidJourney.