La síndrome de Tourette que pateix Lewis Capaldi sobre l’escenari

L’escocès cantant i compositor Lewis Capaldi de tan sols 26 anys, és actualment un dels artistes més importants del panorama musical amb èxits com ‘Before You Go’ o ‘Someone You Loved’ del seu primer àlbum musical ‘Divinely Uninspired to a Hellish Extent’. El passat mes de febrer va iniciar la seva gira per Europa fins a mitjans del mes de març que va fer el salt als Estats Units i Canadà, amb els seus concerts.

Va saltar a la fama l’any 2018 amb el seu senzill ‘Bruises’. Tot i la seva exitosa trajectòria musical avui dia, un problema que es troba sovint a l’escenari i que està aprenent a combatre són els atacs de Tourette.

Durant un dels seus concerts del passat mes de febrer que va realitzar a Alemanya, mentre cantava l’última cançó de la nit, va patir un episodi de Tourette. No obstant això, els seus fans el van ajudar a acabar de cantar la cançó mostrant-li suport i ell va agrair el gest, tirant les pues de la guitarra perquè alguns s’emportessin un gran record. Aquest fet que li va ocórrer sobre l’escenari va ser gravat i publicat a les xarxes socials per molts dels assistents i es va fer viral ràpidament on tots expressen la seva admiració cap a l’artista.  

Lewis Capaldi patint un episodi de Tourette. Font: TikTok

Què és i com li afecta aquesta malaltia?

La síndrome de Tourette és un trastorn neurològic conductual hereditari, que provoca moviments repetitius o sons indesitjats, que no es poden controlar amb facilitat. Els primers símptomes acostumen a ser tics a la cara com contraccions del nas o ganyotes i amb el temps es poden sumar altres tics, com sacsejar el cap o estendre el coll. A més, els diagnosticats sovint emeten sons, paraules o frases rares. Es diu, que als homes els hi afecta 3 o 4 vegades més que a les dones.

Els tics acostumen a aparèixer a l’edat dels 6 anys i els empitjoraments coincideixen amb períodes de major estrès, ansietat o fatiga de la persona. La síndrome de Tourette es considera un trastorn crònic en què en molts casos no es necessita tractament i en uns altres, un tractament individual i supervisat sempre pel metge. A més, d’evitar l’estrès i tenir bons hàbits de vida saludable ajuden a controlar millor els símptomes.

Representació gràfica símptomes Tourette. Font: FeUSO

El propi Lewis Capaldi al setembre de 2022 va comunicar a través del seu compte d’Instagram que havia estat diagnosticat amb aquest trastorn. A més, també ho va explicar en un directe de TikTok quan va començar a patir símptomes en l’espatlla mentre compartia una estona amb els seus seguidors cantant amb la guitarra.

Lewis Capaldi parlant sobre el trastorn. Font: TikTok

That’s my Tourette’s syndrome. That happens when I’m tired, when I’m stressed, when I’m excited, when I’m nervous… It’s constant, but it’s fine.

LEWIS CAPALDI

No obstant el vídeo viralitzat ha sigut del succés a un dels seus concerts d’Alemanya on milers de persones li han expressat la seva admiració i aplaudeixen al públic per l’empatia que li van mostrar, anteriorment ell ja havia presenciat símptomes a sobre un escenari. Aquest és el cas del concert a Belfast i a Praga que va realitzar el passat mes de gener i febrer respectivament, en què també es va veure el cas de Tourette. Ell mateix va respondre a un dels vídeos de TikTok en el que s’apreciava els seus tics explicant que no s’havien de preocupar per ell, que es trobava bé.

Lewis Capaldi parlant sobre el trastorn. Font: TikTok

No només va haver d’explicar-ho als seus seguidors per normalitzar el cas d’altres persones amb la mateixa malaltia, sinó per evitar que la gent es confongués i pensés que es drogava en els seus concerts. Per xarxes socials ja es parlava del seu comportament als shows i del consum de drogues, per la qual cosa ell va haver de compartir amb els seus seguidors el diagnòstic per apagar aquestes teories. Tot i que encara no ha après molt sobre el trastorn diagnosticat, ha estat rebent bòtox en la seva espatlla per a disminuir la freqüència dels tics i es troba constantment aprenent noves formes de combatre-ho.

Do you think that performing in front of 20.000 people, as an anxiety sufferer, I’ll snort a huge line of cocaine? It will never happen.

LEWIS CAPALDI

Les malalties amb les que altres artistes també conviuen sobre l’escenari

Són molts els artistes que pateixen alguna malaltia, però pujar-se’n a l’escenari és una de les passions pel que no hi ha res que els ho impedeixi perquè són capaces de lluitar i deixar-les a un costat quan es tracta de fer música.

Per una banda, es va viralitzar com Katy Perry durant un concert a Las Vegas se li va tancar l’ull dret com si fos una nina i semblava que no el podia tornar a obrir. Tot i que en aquell moment va confessar que era una broma, que estava preparat i que formava part de la seva actuació, en el seu passat va arribar a reconèixer que tenia un ull desviat i que prenia medicació per corregir aquest defecte.

Katy Perry al concert de Las Vegas. Font: Instagram

També, Lady Gaga va arribar a anunciar l’any 2017 que tenia fibromiàlgia, una malaltia que produeix dolors crònics en tot el cos i que és difícil de diagnosticar, pel que comunicava el seu descans en el món de la música. Anys més tard, ha compartit a través de les seves xarxes socials la teràpia de contrastos que segueix després de cada concert. Un bany gelat de 5 o 10 minuts, una immersió en aigua calenta durant vint minuts i finalment, un vestit de compressió durant vint minuts més. No només li pot servir com a ritual de bellesa, sinó que per a mantenir la seva salut.

Lady Gaga fent la teràpia de contrastos. Font: Hola!

I want to help make it known and connect with people who have it. We can all share what helps and hurts.

lady gaga

Justin Bieber durant el juny de 2022 es va veure obligat a cancel·lar totes les dates dels seus concerts que tenia programats fins al moment. Pateix la síndrome de Ramsay Hunt, amb el que a poc a poc està aprenent a conviure, però per al moment no li permet pujar-se’n a un escenari de la forma que li agradaria, ja que se li va paralitzar per complet la meitat del seu rostre fet que li impedeix cantar. La gira mundial del Justice World Tour que va ser ajornada per la pandèmia Covid-19 i després per la detecció d’aquesta síndrome, Justin Bieber ha cancel·lat definitivament la seva gira.

Justin Bieber comunicant el diagnòstic de la síndrome que pateix. Font: Instagram

Els problemes de salut de Lewis Capaldi podrien fer perillar el seu futur en la música

El passat 5 d’abril va donar a la llum ‘How I’m Feeling Now’, un documental a Netflix que ha trigat en realitzar-se dos anys i mig, en que es mostra la part més íntima de l’artista. La pel·lícula porta el nom de l’última cançó que tracta sobre la salut mental i que va escriure pel seu pròxim àlbum que surtirà el 19 de maig de 2023.

Última cançó que ha publicat l’artista en que parla sobre la salut mental. Font: Spotify
Línies escrites per Lewis Capaldi que deixen veure la història darrere del projecte. Font: Instagram
Trailer documental Lewis Capaldi. Font: Netflix YouTube

En les últimes entrevistes fetes a diversos mitjans de comunicació i gràcies al documental es pot apreciar com Lewis expressa i reconeix que la síndrome de Tourette pot fer perillar el seu futur. A més, explica que els seus pares pateixen per la salut a mesura que els espasmes empitjoren. La seva mare es pregunta si la fama val la pena i li preocupa que estigui canviant al seu fill, mentre que el pare es pregunta si ha tingut una bona ratxa i ara seria el moment de retirar-se. Actualment, ell expressa que la felicitat que sent sobre l’escenari l’anima a seguir amb més forces encara que no pot assegurar que en un futur es continuï dedicant a la música, ja que no sap com l’afectaran els problemes de salut en un parell d’anys.

If it gets to a point where I’m doing irreparable damage to myself, I’ll quit. I hate hyperbole, but it’s a very real possibility that I have to include music.

My tic is getting pretty bad on stage right now. I’m trying to get over that. If I can’t, I’m screwed.

lewis capaldi

Com combatre la síndrome de Tourette

Lewis Capaldi el passat mes de gener va visitar l’empresa Neupulse a Nottingham per experimentar en primera persona els beneficis d’un dispositiu tecnològic de canell per combatre la síndrome de Tourette que es troba en desenvolupament. Ell va voler provar-ho per així ajudar amb la part final del projecte i va expressar que sentia una reducció dels símptomes mentre l’utilitzava. Després dels resultats positius obtinguts en la realització d’un assaig clínic a un total de 121 participants, iniciaran un dispositiu mèdic comercial que esperen estar disponible pel 2026. Al mateix temps, es troben desenvolupant una aplicació mòbil que monitorarà els símptomes de la síndrome de Tourette.

Com encara no es troba a l’abast aquest dispositiu electrònic, els pacients poden utilitzar medicaments per reduir els tics greus tot i que no existeix un que serveixi per a totes les persones. També, la teràpia conductual serveix a les persones amb ST com a tractament per ensenyar diferents formes de controlar els tics, per així reduir el número i la gravetat dels tics.

Normalitzar la malaltia

La viralització d’aquest fet a les xarxes socials ha fet que seguidors i no seguidors del cantat, d’arreu del món, coneguin una malaltia que fins aleshores podia ser desconeguda per molts. És d’admirar la valentia de Lewis Capaldi per continuar amb la seva carrera musical tot i patir símptomes de la síndrome de Tourette a totes hores. Així doncs, amb la seva naturalitat i les lletres de les seves cançons, fa que la societat normalitzi aquest trastorn i reflexioni sobre com els pacients pateixen les diverses malalties.

Aquest és un cas més del fet que artistes que es troben dalt de l’escenari, tot i trobar-se dificultats al llarg de la seva vida, intenten dedicar-se al que més els hi agrada com és la música i normalitzar les seves malalties a través de les xarxes socials.

Donant a conèixer el seu diagnòstic ha aconseguit que el públic li doni suport davant de qualsevol contrarietat durant les seves actuacions i que la gent no malinterpretés els seus tics amb el consum de drogues.

Viralitzant aquests temes porta al fet que hi hagi més predisposició a investigar aquestes malalties per trobar solucions factibles pels diagnosticats.

Webgrafia

Bisbe, C. (2023, febrer 24). Emocionante: sufre un ataque de Tourette en pleno directo y los fans le ayudan a terminar la canción. LaVanguardia: Síndrome.

Escobar, A. (2022, setembre 10). LEWIS CAPALDI CONFIESA QUE PADECE SÍNDROME DE TOURETTE: ¿QUÉ ES Y CÓMO LE AFECTA ESTA ENFERMEDAD? Los40

Hernández, A. (2023, març 05). De Lewis Capaldi a Lady Gaga o Miley Cyrus: las enfermedades con las que conviven sobre el escenario. Cadena 100

RTVE (2023, febrer 24). ¿Qué es el Síndrome de Tourett que padece el cantante Lewis Capaldi? RTVE

Villacañas, J. (2023, març 14). El dispositivo tecnológico que Lewis Capaldi ha utilizado para combatir el síndrome de Tourette. Cadena 100

Villacañas, J. (2023, abril 03). Lewis Capaldi prosigue su gira en EE.UU. y reconoce que su síndrome de Tourette puede hacer peligrar su futuro. Cadena 100

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.