Geolocalització al 2024

Introducció

Aquest treball explorarà com els mapes digitals i les aplicacions que els fan servir han estat un element clau en la popularització de la geolocalització. Des dels primers mapes digitals fins als sofisticats sistemes de navegació que portem als nostres smartphones, aquestes eines han canviat la manera com ens orientem, planegem rutes i explorem el món. A més, han transformat la nostra manera d’accedir a la informació relacionada amb la ubicació, com ara punts d’interès, negocis locals i recomanacions personalitzades. 

A mesura que aquest treball es desenvolupi, descobrirem com la geolocalització, els mapes i les aplicacions que la suporten continuen tenint un impacte profund en la nostra vida quotidiana

Què és la geolocalització?

La geolocalització és una tecnologia que permet la identificació precisa de la ubicació d’un objecte, persona o lloc a la Terra mitjançant coordenades geogràfiques. Al llarg dels anys, aquesta tecnologia ha evolucionat de manera espectacular, amb l’aparició de noves fonts de dades, sensors i algoritmes que han millorat la precisió i la fiabilitat de la geolocalització.

Avui en dia…

Això es pot aconseguir mitjançant l’ús de senyals de satèl·lit, xarxes de telefonia mòbil, antenes Wi-Fi i altres sensors per calcular les coordenades de latitud i longitud d’un punt específic a la Terra. La geolocalització és fonamental en una àmplia gamma d’aplicacions, des de la navegació fins a la logística, la publicitat dirigida i les xarxes socials.

Història. Inicis i evolució

Amb l’objectiu de comprendre millor l’evolució de la geolocalització, explorem la seva fascinant història i com ha passat de ser una tecnologia inicialment militar a una part essencial de les nostres vides diàries.

Segle XVIII: L’ús de rellotges de mariner i sextants va permetre als navegants determinar la seva latitud i longitud en alta mar, fet que va suposar un avanç significatiu en la geolocalització.

Dècades de 1960 i 1970: El sistema de navegació per satèl·lit TRANSIT, desenvolupat per la Marina dels Estats Units, es va convertir en la primera forma de posicionament global. Utilitzava una xarxa de satèl·lits en òrbita per ajudar les embarcacions i avions a determinar la seva ubicació en alta mar.

1978: Es va llançar el sistema de posicionament global (GPS) del Departament de Defensa dels Estats Units, que permetia la geolocalització precisa a escala mundial amb fins militars.

Dècada de 1980: Es va obrir l’accés a la senyal GPS a usuaris civils, la qual cosa va portar a la popularització de la tecnologia de geolocalització en aplicacions comercials i de consum.

Dècada de 1990: Es van introduir sistemes de navegació per satèl·lit en vehicles de consum i es van desenvolupar sistemes de posicionament en temps real (RTK) per a aplicacions d’alta precisió, com la topografia i l’agricultura de precisió.

Dècada de 2000: L’auge dels telèfons mòbils i smartphones equipats amb GPS va permetre la popularització de la geolocalització en aplicacions de mapes, xarxes socials i serveis de transport com Uber i Lyft.

Dècada de 2010: Es va avançar en la tecnologia de geolocalització, amb la incorporació de sistemes de posicionament en interiors, millores en la precisió i la popularització d’aplicacions de geolocalització en pràcticament tots els aspectes de la vida quotidiana.

Present (2023): La geolocalització és essencial en la majoria d’aplicacions mòbils, des de mapes i navegació fins a xarxes socials i serveis de lliurament. A més, la tecnologia de geolocalització continua evolucionant amb l’aparició de sistemes de posicionament més avançats, com ara Galileo (sistema de satèl·lits europeu) i GLONASS (sistema de navegació global per satèl·lit rus).

Actualitat. Sistemes i aplicacions actuals.

En l’actualitat, la geolocalització ha avançat considerablement, amb l’aparició de serveis basats en la ubicació d’alta precisió, l’ús creixent de la geolocalització en interiors, i una major interconnectivitat entre dispositius i aplicacions. Aquesta tecnologia té un paper vital en la navegació, la publicitat dirigida, la logística, la seguretat i moltes altres àrees. També ha sorgit un interès creixent pel control de la privacitat i la seguretat de les dades de geolocalització, amb regulacions més estrictes per protegir les dades dels usuaris.

GPS: El sistema de satèl·lits GPS continua sent un dels mètodes de geolocalització més utilitzats al món. És àmpliament integrat en telèfons mòbils, navegadors de vehicles, rellotges intel·ligents i molts altres dispositius.

Google Maps: L’aplicació de mapes de Google és una de les aplicacions de geolocalització més populars. Ofereix serveis de navegació, visualització de mapes i informació local en temps real.

WAZE: Aquesta aplicació de navegació es basa en dades aportades per la comunitat d’usuaris per oferir informació actualitzada sobre el trànsit, accidents i altres incidents.

Realitat augmentada: La geolocalització és una part important de les aplicacions de realitat augmentada, com Pokémon GO, que combinen la ubicació física amb elements digitals.

Servei de lliurament: Serveis com Uber, Glovo o Deliveroo utilitzen la geolocalització per connectar els usuaris amb conductors o repartidors propers.

Xarxes Socials: Plataformes com Facebook, Instagram i Twitter utilitzen la geolocalització per permetre als usuaris etiquetar les seves ubicacions en publicacions i compartir experiències locals.

Webgrafia

Wikipedia – geolocalització: https://es.wikipedia.org/wiki/Geolocalización

Evaluando software: https://www.evaluandosoftware.com/la-geolocalizacion-funciona/

La Vanguardia: https://www.lavanguardia.com/internet/20110311/54124889951/la-geolocalizacion-se-implanta-en-todos-los-ambitos.html

FIATC: https://www.fiatc.es/blog/post/7-aplicaciones-gps-movil

Tokio: https://www.tokioschool.com/noticias/que-es-geolocalizacion-uso-aplicaciones/

Red escolar:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.